Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Marijn: ‘Soms wil ik dat een dag meer uren heeft’

Waar anders dan in een hospice is tijd zo cruciaal? Bijna tastbaar is daar het begrip ‘tijd’ door de eindigheid van het leven. Een mooi gesprek met hospice verpleegkundige Marijn over dit onderwerp.
partnerblog.jpg

Deze blog is geschreven door een samenwerkingspartner van Nursing en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

De perceptie van tijd is voor iedereen anders. Dat merk ik heel sterk in mijn werk in het hospice. Soms wens je voor de cliënt dat de tijd sneller zou gaan vanwege bijvoorbeeld pijnklachten. Of hoop je op juist méér tijd voor gesprekken met familie. Of even terug in de tijd, om iets opnieuw te beleven.

Ik wil meegeven dat je echt in het hier en nu moet proberen te leven. Sta stil bij de dingen die je gelukkig maken want tijd kent geen einde, maar een mensenleven wel. En de tijd vlak voor en na het overlijden van iemand blijft iets heel onwerkelijks. Eerst is er nog leven, en dan is het weg. Dat went nooit.

Soms zou ik willen dat een dag wat meer uren had. Niet dat tijdswinst altijd gelijk staat aan meer voor iemand kunnen betekenen. Maar patiënten blijven gemiddeld 3 weken in ons hospice. En soms gaat een patiënt heel hard achteruit en nemen de klachten snel toe. Dan moet ik veel regelen en snel op de situatie en de veranderende behoeften reageren. Praktische dingen moeten dan zo min mogelijk tijd kosten.

Daarom gebruiken we de handige online tool Duxxie voor bestellingen. Samenwerken is heel belangrijk, en vooral het goed afstemmen en overdragen bij het wisselen van de (dag/nacht-) shifts. Zodat mijn collega’s bijvoorbeeld weten dat ik al een AD-matras en tillift heb besteld, dat pijnmedicatie is verhoogd en dat de familie al op de hoogte is gesteld van de achteruitgang.

Ook proberen wij de familie te ontzorgen en ruimte en tijd te geven om met elkaar te praten en tot rust te komen. De cliënt heeft altijd het laatste woord: waar heeft hij/zij op dit moment behoefte aan? Het geeft me dan ook voldoening als cliënten of familie gelijk bij binnenkomst al aangeven dat zij rust ervaren. Of als de familie dit nog eens noemt als we iemand na overlijden uitgeleide doen. Ja, het is fijn om zoiets wezenlijks voor een ander te kunnen betekenen.

Reageren? Mail met Gabriëla van der Hel. Meer weten over Marijn’s tijdbesparende tool? Ga naar duxxie.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.