Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Marjolein: ‘Ik heb stagestress’

Weer een nieuwe stage, spannend! Tijdens de opleiding Verpleegkunde kom je waarschijnlijk op veel verschillende stageplekken terecht.
stagestress.jpg
Foto: Free Images

Dit brengt elke keer weer spanningen of in ieder geval kriebels met zich mee. Hoe zal deze nieuwe, onbekende stage verlopen? Zal je deze stage halen? Zal het wel goed komen met alle opdrachten? Pfff, stagestress! Als je op verschillende plekken stageloopt, heeft dit zijn voor- en nadelen. Zelf ben ik voor stage in verschillende plaatsen terecht gekomen, zelfs over de grens: Suriname! Ik merkte dat dit gezonde spanningen met zich mee brengt. Je maakt je druk over de collega’s. Zouden ze wel leuk zijn? Hoe zouden de stagebegeleiders zijn? Ja, die kunnen je nu eenmaal maken of breken… Zou de doelgroep wel leuk zijn? Ah, straks valt dat heel erg tegen! En dan zit ik daar twintig weken, dat houd ik nooit vol! En ik werk ook nog eens onregelmatig, ik houd geen sociaal leven meer over! Oh, dit worden echt twintig drukke weken!’ 

En dan nu het goede nieuws: het is mij nog nooit tegen gevallen. Hoe druk ik me er ook van tevoren over kon maken, het is altijd leuker dan je verwacht. Elke stageplek heeft iets unieks, op elke stageplek leer je veel. Na tien of twintig weken vind je het zo zonde om deze plek te moeten verlaten, omdat je zo gehecht raakt aan al die lieve mensen. En je neemt je altijd voor om weer een keer terug te gaan, wat dan bijna nooit gebeurt. Omdat je alweer zo druk bent met een volgende stage of school.

Dat is ook het leuke aan de opleiding hbo-v: van alle stages leer je zoveel. Niet alleen van de collega’s, maar ook van de patiënten. En elke stage brengt je weer dichter bij je diplomering. Al kan dat ook wel lichte stress met zich meebrengen, want dan ‘moet’ je het allemaal kunnen. Dan sta je daar met je papiertje en wil je graag een allround verpleegkundige zijn.

Ja, tijdens de opleiding moet je er wel voor knokken. Want al die stages komen je niet zomaar aanwaaien. Alle opdrachten, ik kan je vertellen dat ik blij ben als ik daarvan af ben. De stress die dat met zich mee brengt, want die planning zit je altijd op je hielen. Voorlichting geven, anamneses afnemen, verpleegbeleid schrijven, protocollen vormgeven, je moet als verpleegkundige van alle markten thuis zijn. Maar natuurlijk leer je zo het meeste. En zoals iedereen zal beamen, het beste gevoel is natuurlijk als je een stage goed afsluit!

Mijn advies voor alle stressende studenten voor nieuwe, onbekende stages is: laat het over je heenkomen. Ga er blanco en je zult zien: 97% van de dingen waar je je zorgen over maakt, zullen niet eens gebeuren. En als je het dan toch niet kunt laten om een beetje te stressen over een onbekende stage, onthoud dan: ‘Stop worrying about what can go wrong and get excited about what can go right!’

Lees ook de vorige blog van verpleegkundestudent Marjolein: ‘Onzeker door gebrek aan ervaring’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.