Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Nannie: ‘Geschiedenis moet verplicht vak worden’

Het verpleegkundig beroep is constant in beweging. Zo hoort het ook, want verplegen is een vak dat zich telkens weer moet aanpassen aan de veranderende maatschappelijke vraag. Dat vraagt om een flexibel opleidingssysteem.
Blog Nannie: 'Geschiedenis moet verplicht vak worden'

De inservice opleiding, waarbij je als leerling in het ziekenhuis werkte en er ook je opleiding kreeg, was al vanaf de start in 1880 een star systeem. Het was er primair op gericht om instellingen draaiende te houden, de opleiding was meer bijzaak. Met de start van de hbo-v in 1972 begon de verandering. De echte doorbraak kwam in 1996 met de komst van een geheel nieuw opleidingsstelsel en het verdwijnen van de inservice opleiding. Sindsdien gaat de professionalisering van de beroepsgroep gestaag verder. Onbegrijpelijk is echter wel, dat het vak ‘geschiedenis  van de verpleging’ uit de opleiding verdwenen. Blijkbaar achtte men dit niet meer relevant. Wat een domme fout! In tijden van verandering is het juist verstandig om te reflecteren op je eigen beroepsontwikkeling. Kijk maar eens naar de spectaculaire transitie die de eerstelijns verpleegkundigen op dit moment doormaken. Bijna het hele gezondheidssysteem hangt anno 2015 af van de inzet van de wijkverpleegkundigen. Hadden we dit niet kunnen zien aankomen? Natuurlijk wel. Als we onze geschiedenis hadden gekend, hadden we kunnen weten wat wijkverpleegsters in de jaren ’50 deden, wat hun normen en waarden waren en hoe ze indiceerden.  En hoe belangrijk dit was en is voor het Nederlandse gezondheidsstelsel.

Het vak geschiedenis verdient een plek in de opleiding voor verpleegkundigen, op een moderne manier en vanuit een relevante invalshoek. Geschiedenis  geeft verpleegkunde studenten inzicht in de ontwikkeling van hun vak, zodat ze veranderingen kunnen duiden. Het is nuttig en noodzakelijk, want ’the future of nursing is built on the past’. Educatieve opdrachten voor MBO en HBO studenten verpleegkunde zijn te vinden op www.fni.nl/educatie – Doe er je voordeel mee!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.