Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Nannie: ‘Een verpleegkundige bij DWDD’

De Dag van de Verpleging moet meer gebruikt worden voor het publieke debat over de verpleegkunde, vindt Nannie. Waarom zit er op 12 mei bijvoorbeeld nooit een verpleegkundige bij DWDD?
1 DWDD.jpg
Matthijs van Nieuwkerk - Foto: ANP

De Dag van de Verpleging krijgt binnen de instellingen zoals ieder jaar volop aandacht. Met symposia, lezingen en theatervoorstellingen wordt het personeel gefêteerd. Vaak is de VAR de motor achter de activiteiten en levert de instelling het budget. Zo hebben we inmiddels 12 mei vorm gegeven en het lijkt erop dat iedereen, op een enkeling na, hier tevreden mee is.

Florence Nightingale

De oorsprong van 12 mei is bekend. Op die dag in 1820 kwam Florence Nightingale ter wereld. Zij zou later een doorbraak in de verpleging forceren door haar opzienbarende feitenkennis, haar lef om naar het front te gaan en haar inzicht in verpleegkundig handelen. Haar visie op verplegen schreef ze in 1859 op in Notes on Nursing. Voor alle verpleegkundigen is Florence het boegbeeld van het beroep. Om haar te eren startte de International Council of Nursing in 1965 een jaarlijkse herdenking van haar geboortedag op 12 mei. In Nederland pakte de toenmalige V&VN, de Federatie, het initiatief op.

Verpleegkunde als mediahype

De Federatie greep de Dag van de Verpleging met beide handen aan. In 1965 stond het imago van de verpleging immers op een laag pitje. Er was een flink tekort aan verpleegkundigen, op alle werkterreinen. Deze nieuwe feestdag had drie doelstellingen. In de eerste plaats wilde men een bijdrage leveren aan de oplossing van het arbeidsmarktprobleem.  Vervolgens moest deze dag de beroepstrots terugbrengen bij reeds werkende verpleegkundigen. Tenslotte wilde men de samenleving laten zien wat verpleegkundigen allemaal tot stand brachten in de gezondheidszorg.  Vooral dat laatste punt, het publieke debat, kreeg tussen 1965 en 1975 volop aandacht: een hele dag live radio-uitzendingen over alle issues die de verpleging betroffen.  Bekende directrices van ziekenhuizen werden geïnterviewd en kregen de gelegenheid brandende kwesties zoals opleiding, salaris en carrièremogelijkheden aan de kaak te stellen. 12 mei was dus hét moment om het publieke debat over de verpleging te voeren. De Dag van de Verpleging werd een mediahype van ongekende omvang.

Gebruik 12 mei voor het publieke debat!

Er gaan met enige regelmaat stemmen op om de Dag van de Verpleging  af te schaffen. Wat voor nut heeft zo’n oude traditie eigenlijk nog? Welnu, laten we 12 mei weer gebruiken voor het publieke debat over de verpleegkunde! Nu wordt dat debat gedomineerd door de algemene structuur van de gezondheidszorg, door politieke wetten en stelselwijzigingen. Dat raakt natuurlijk elke burger en daar zijn we terecht mee bezig. Maar waar is het debat gebleven over de waarde van de verpleegkunde? Moeten we het daar niet eens over hebben? En dan niet binnen de veilige muren van je eigen instelling, maar daarbuiten, in de publieke ruimte. Laat grote namen en krachtige verpleegkundigen, die een visie op de toekomst van de verpleegkunde hebben, dit uitdragen via de media. Waarom zit er op 12 mei bijvoorbeeld geen spraakmakende verpleegkundige bij DWDD? Pas dan wordt weer zichtbaar welke belangrijke bijdrage verpleegkundigen leveren aan de Nederlandse gezondheidzorg. Op die manier geven we de Dag van de Verpleging weer zin én toekomst. 

Instellingen vieren de Dag van de Verpleging binnen hun eigen muren, maar daar is deze dag niet voor bedoeld. Gebruik 12 mei weer om het grote publiek van de onmisbaarheid van verpleging en verzorging, nu en in de toekomst, te overtuigen! Op de foto: Florence Nightingale en de bestseller ‘Notes on Nursing’  (1859) 

3 REACTIES

  1. Bij Pro Persona wordt er geen aandacht besteed aan de Dag van de Verpleging. Jammer, het is wel hun grootste beroepsgroep. Daarentegen krijgen de secretaresses wel de aandacht op de dag van de secretaresse. Verschil moet er zijn en blijven!!!!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.