Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Nannie: ‘Laat maar wapperen!’

Het is bijna 12 mei, de Dag van de Verpleging is in aantocht! Vorig jaar was de dag bijzonder vanwege de 50ste viering, maar ook dit jaar zal de dag niet ongemerkt voorbij gaan.
Blog Nannie: 'Laat maar wapperen!'
Foto: FNI

Beroepsvereniging V&VN en het Florence Nightingale Instituut besloten namelijk de 50 jaar oude vlag, hét symbool van 12 mei, te vervangen voor een nieuw exemplaar. Maar was het nodig? Sommige verpleegkundigen zullen het verschrikkelijk vinden, anderen zullen met een lach dit eigentijdse ontwerp begroeten. 
De oude vlag uit 1964 was eigenlijk helemaal niet bedoeld voor de ziekenhuizen in Nederland. Medewerkers van het Psychiatrisch Ziekenhuis ‘Brinkgreven’ te Deventer hadden de vlag bedacht voor de eerste feestelijke 12 mei viering, maar uitsluitend voor hun eigen instelling. Vooral de tuinman had zich op het ontwerp gestort. Het insigne van de psychiatrisch verpleegkundige stond daarbij prominent op de vlag.
De toenmalige beroepsvereniging, de ‘Federatie van Nederlandse Verenigingen, die de belangen van de verpleging en verplegenden behartigen’, zag er wel brood in en adopteerde de vlag een jaar later. Wilde de vlag ook voor algemene ziekenhuizen herkenbaar zijn, dan moest het insigne van de psychiatrie aangevuld worden met de symbolen van de A- en de kraamverpleging. En zo gebeurde het ook. De vlag werd een bont geheel met kleurige symbolen van de verschillende werkvelden die er in 1965 in de verpleging waren. Met wisselend succes wapperde de vlag vanaf dat moment op de daken van 281 instellingen.

Inmiddels zijn we een halve eeuw verder. De verpleging staat niet stil en zeker verpleegkundigen niet. Nieuwe opleidingen, nieuwe beroepsprofielen en een nieuwe beroepsvereniging tonen anno 2015 de eenheid van de beroepsgroep. Een prima moment dus om die eenheid ook in de vlag tot uitdrukking te brengen. We mogen er best een traantje om wegpinken, maar met dit eigentijdse ontwerp zijn verpleegkundigen klaar voor de komende 50 jaar. Laat maar wapperen!

Wil jij deze nieuwe vlag ook op het dak van jouw instelling laten wapperen op 12 mei? Bestel de vlag dan nu voor de speciale actieprijs van €75,00 op de website van het FNI. Bestel de vlag>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.