Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Nannie: ‘Toen was zelf indiceren nog heel gewoon’

Wijkverpleegkundigen moeten acuut bijgeschoold worden op het gebied van indiceren, iets dat jarenlang gewoon bij hun expertise hoorde. Zuster Stieltjes won er in 1898 al de hoofdprijs mee, vertelt Nannie.
De verpleegkundige op deze foto heeft niets te maken met de inhoud van dit artikel
De verpleegkundige op deze foto heeft niets te maken met de inhoud van dit artikel

De veranderingen in de gezondheidszorg buitelen over elkaar heen. Dat laat het werk van verpleegkundigen niet onberoerd. Vooral de nieuwe taken van de wijkverpleegkundige springen in het oog. Zo moet zij sinds kort als een van de weinigen kunnen indiceren. Hoeveel verpleging iemand krijgt, wat iemand aan zorg nodig heeft, hoe je dat organiseert en wie dat gaat uitvoeren, dit alles wordt door de wijkverpleegkundige bepaald.
Die expertise hadden wijkverpleegkundigen niet meer, ze zijn die kunst de afgelopen twintig jaar gaandeweg kwijtgeraakt. En dus springen de bijscholingscursussen op het gebied van ‘leren indiceren’ als paddenstoelen uit de grond. Wijkverpleegkundigen worden met man en macht bijgeschoold op een terrein, dat ze vanaf 1895 tot begin jaren negentig als geen ander beheersten.

Neem bijvoorbeeld Antje Stieltjes, wijkverpleegster in hart en nieren en rond 1900 werkzaam bij de Nederlandse Protestantenbond in Deventer. Als geen ander wist zij welke hulp een zieke nodig had. Zo waren veel van haar patiënten fabrieksarbeiders, die last hadden van eczeem. Het verbinden en verschonen van het verband was voor de patiënt een pijnlijke zaak en voor zuster Stieltjes een tijdrovende klus. Dus bedacht Antje Stieltjes een nieuwe verbindmethode, die veel minder pijnlijk en belastend voor de patiënt was. Bovendien kon zij zo sneller werken. Dit zogenaamde ‘werkmansverband’  bleek een schot in de roos. Iedereen had er voordeel van. Dit gold ook voor de patiënt, die zonder al teveel moeite met het verband om weer aan het werk kon.

Zuster Stiel­tjes’ uit­vinding werd alom geroemd, ook door medi­ci. De erkenning voor haar slimme uitvinding kreeg ze bij de Natio­nale Tentoon­stelling van Vrou­wen­arbeid in 1898. Als een van de honderden inzendingen werd het  kleine popje van zuster Stieltjes, ingezwachteld volgens de methode van haar ‘werkmansverband’, verkozen tot winnaar. En dus ontving zuster Stieltjes de zilveren medaille voor de meest creatieve uitvinding van Nederland.

Wil jij je ook laten inspireren door deze allround wijkverpleegkundige, die het indiceren in het bloed zat? Bekijk dan het unieke popje met ‘werkmansverband’ op FNI.nl en bewonder het vooral van alle kanten! Bekijk het hier>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.