Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Nannie: ‘Verplegen, waar doe je dat eigenlijk?’

Vraag een verpleegkunde student waar hij of zij na de studie wil werken en je krijgt steevast als antwoord: het ziekenhuis.
01 Overdracht Toen en Nu.jpg
De meeste verpleegkundigen willen in het ziekenhuis werken. De vraag is echter niet wat verpleegkundigen willen

Het ziekenhuis, dát is de plek waar verpleegkundigen carrière willen maken. De werkelijkheid is anders. De vraag is natuurlijk niet wat verpleegkundigen willen, maar welke zorgvragen de samenleving stelt. Dát bepaalt de werkplek. Nu is dit bepaald geen nieuw fenomeen. Ook een eeuw geleden deed dat verschijnsel zich voor, maar dan in omgekeerde richting.

Het eerste ziekenhuis

 Tot ver in de 19de eeuw gebeurde verplegen gewoon thuis. Ziekenhuizen waren er nauwelijks, evenmin als opgeleide verpleegkundigen. Pas met de komst van antisepsis, asepsis en narcose ontstond behoefte aan een modern ziekenhuis. Met behulp van de eerste opgeleide verpleegsters kon dat moderne ziekenhuis vanaf 1880 ook werkelijk een succes worden. Toch duurde het even voordat zieken voldoende vertrouwen in het ziekenhuis hadden dat ze zich ook durfden te laten opnemen. Voor de verpleging thuis had de zieke de beschikking over een keur aan zorgmedewerkers: de wijkverpleegster, de huisverzorgster en de kraamverzorgster.

Naarmate het ziekenhuis succesvoller werd, steeg de vraag naar klinische behandelingen en schoten ziekenhuizen na 1900 als paddenstoelen uit de grond. Met de toename van medische behandelingen nam ook de vraag naar gediplomeerde verpleegsters toe, zelfs zo snel dat de opleidingseisen naar beneden bijgesteld werden. Zo kregen ook meisjes uit eenvoudige milieus met minder opleiding een kans om verpleegster te worden. Het ziekenhuis werd dus een populaire werkplek voor verpleegsters. Het animo om in de thuiszorg thuis te gaan werken daalde navenant. In 1901 deed verpleegkundige Lientje Kruysse, adjunct-directrice in het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam, daarom in het Maandblad voor Ziekenverpleging een vurige oproep aan verpleegsters om toch vooral ook in de wijkverpleging een werkplek te zoeken. Het mocht niet baten, want tot op de dag van vandaag is een baan in het ziekenhuis het ideaal.

Wederopstanding wijkverpleegkundige

Toch staan we aan de vooravond van een kentering. Vanuit de samenleving is een andere, nieuwe zorgvraag ontstaan. Dat kun je goed zien aan de wederopstanding van de wijkverpleging. Hoewel de meeste jongeren kiezen voor een verpleegkundige opleiding met de wens in een ziekenhuis te gaan werken, dicteert de zorgvraag, – en dat is uiteindelijk waar het om gaat -, andere carrièreperspectieven. Ik ben benieuwd wanneer het omslagpunt komt. Ruim een eeuw was het ziekenhuis hét ideaal, nu moet de zorg thuis in het brandpunt van de belangstelling komen te staan. We zullen dus anders moeten opleiden en het verwachtingspatroon van mbo- en hbo- verpleegkundigen laten kantelen. 

2 REACTIES

  1. Dag Sandra,
    Je slaat de spijker op z'n kop! Het bijstellen van carrièremogelijkheden begint bij de opleidingen. Daarnaast is bijsturen van de beeldvorming over ziekenhuis en ouderenzorg belangrijk. Dat zie je momenteel gebeuren als het om werken in de ouderenzorg gaat. Ik vind je opmerking over de eigen ervaring van studenten na een stage ook heel waardevol. We moeten dus aan de slag!

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Nannie,
    Ik ben een verpleegkundige student en ik snap wat je bedoeld dat het merendeel naar het ziekenhuis wil, maar ik zie ook dat steeds meer studenten dat als ideaal hadden tot zij daar gewerkt hebben of stage hebben gelopen. Dan wordt vervolgens een andere keuze veel aantrekkelijker. Het is alleen soms de vraag wat de mogelijkheden daarvan zijn omdat deze in vele studies hbo-v vaak onderbelicht blijven omdat veel opleidingen gericht zijn op het ziekenhuis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.