Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Nicole: ‘Ik verbaas me over agressieve PGB-houders’

Het einde van 2015 nadert. Nicole blikt terug op een jaar vol aanpassingen die wijkverpleegkundigen om de oren vlogen. Ze verbaasde zich bijvoorbeeld over de agressie waarmee sommige PGB-houders haar benaderden.
thuiszorg

Dit jaar zal voor mij te boek staan als het jaar van de grote veranderingen in de zorg. Het introduceren van de indicerende wijkverpleegkundige, zelfsturende teams, de zorgverzekeringswet, PGB’s herindiceren… Niet meer alleen dat zorghart maar ook de zakelijke kant ontwikkelen. Een zakelijk zorghart. Maar ook jezelf bijscholen op allerlei gebieden, zoals wet en regelgeving: wat valt onder de WLZ (Wet Langdurige Zorg), de ZVW (Zorgverzekeringswet) en wanneer is iets WMO (gemeente)? Ik kan je vertellen dat ik wat dat betreft veel heb bijgeleerd en inmiddels akelig veel weet.

De wereld ligt nu aan de voeten van de wijkverpleegkundigen. Er zijn grote tekorten. We moeten studenten motiveren, docenten betrekken bij de praktijk. Zo doe ik nu mee met het Twinning project, dat gesubsidieerd wordt door ZonMw. Ik ben voor een jaar gekoppeld aan een docent van de Hogeschool Rotterdam. Dit om kennis uit te wisselen: het verbinden van de praktijk aan de theorie en andersom. Het is geweldig om Yvonne (docent) zo lekker enthousiast naast me te hebben in de praktijk. Dat voelt als een steun in de rug.

Maar er blijven voorlopig tekorten. Zo word ik gemiddeld  (en waarschijnlijk ieder andere wijkverpleegkundige) 1 à 2 keer per maand door een recruiter benaderd voor een supergeweldige functie als wijkverpleegkundige.

Alle berichten over de wijkverpleging van dit jaar staan hier op een rijtje >>>

Het was voor mij ook een jaar vol verbazing. De PGB wereld bijvoorbeeld. Ook hier heb ik veel over moeten bijleren. Ik kan geen PGB herindiceren als ik niet precies weet hoe de regels zijn. Bewust heb ik er geen aparte blog over geschreven omdat het voor mij een apart stuk van mijn werk blijft. Van alle PGB’s die ik dit jaar heb geïndiceerd, ben ik in meer dan de helft van de situaties bedreigd, zowel persoonlijk maar ook met advocaten die ik achter me aan zou krijgen. Hierbij was de laatste bedreiging zo vervelend dat ik bijna aangifte heb gedaan. De ergste vloekwoorden vlogen mij om de oren. Ik beoordeel een PGB volgens de daarbij behorende regels en als iemand aangeeft een wond te hebben op zijn voet (in het kader van ik ben ook wondverpleegkundige, misschien kan ik helpen) en vervolgens niks kan laten zien, wat zeg je dan? Nee, aan frauderen doen we niet mee en op een akkoordje valt het ook niet te gooien. De meeste wijkverpleegkundigen die ik ken gaan niet meer alleen naar een PGB huisbezoek.

Dan blijft nu de grote vraag over, wat gaat na de champagne op oudejaarsavond, 2016 ons brengen? Ik hoop in ieder geval dat toekomstige wijkverpleegkundigen goed geschoold worden zodat ze klaar zijn voor de andere zorgwereld die nu ontstaat. Verder wens ik iedereen alvast fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2016. Tot volgend jaar!

4 REACTIES

  1. Agressie nooit accepteren. Ook niet als het zielig is, het aan de medicatie ligt of aan het ziektebeeld. Altijd melden, altijd bespreken, altijd handelen. Wist je dat NU'91 betrokken is bij het landelijke programma 'Veilige Zorg'. 2016 is het vierde jaar dat VWS extra geld geeft om agressie tegen te gaan. Ook de werkgevers in de Thuiszorg zijn hierbij betrokken. Kijk voor meer informatie op http://www.duidelijkoveragressie.nl of bel met Anja Cremers, beleidsmedewerker NU'91

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb dit meegemaakt in Portugal met een PGB van een toerist. Ik vertelde mijn honorarium en hij vroeg of ik geen factuur kon schrijven met het dubbelen. Zodat hij kon incasseren bij PGB want hij betaalde al zoveel. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat ik niet mee deed aan frauderen en vervolgens had hij mij niet meer nodig. Vele Nederlandse overwinteraars denken dat op vakantie alles hetzelfde is als thuis. Ze denken dat er hier een team klaar staat en verwachten dagelijks hulp terwijl ik alleen ben en ook nog vele km moet rijden om er te komen. En dat voor 30 minuten werk en verwachten ook nog dat ik s'avonds terug kom wanneer het hen schikt. Dat kan zijn om 22.00 uur maar ook om 23.00 en s'morgens weer zijn om 08.00 uur.

  4. Agressie valt niet goed te praten, maar een beetje begrip voor de manier waarop PGB-houders in het afgelopen jaar in de hoek zijn getrapt kan geen kwaad. Budgetkortingen, onzekerheden, als schuldige aangewezen dat je formulieren met een blauwe pen hebt ingevuld. En als de betaling mis ging, dan was het de PGB-houder die wel "weer een fout zal hebben gemaakt", of "het niet snapt". Of wederom wordt aangemerkt als fraudeur. Wantrouwen, onbegrip en nog verder in die afhankelijke positie geduwd. Door een staatssecretaris die er "alles aan doet" om het "nu toch echt op te lossen", al ruim een jaar lang. Een budgethouder in het nauw maakt rare sprongen, en ik kan me dat goed voorstellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.