Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Blog Nicole: ‘Bezuinigen op sterven’

In de praktijk pakken de nieuwe regels voor terminale thuiszorg wel eens vervelend uit. Nicole baalt ervan.
Blog Nicole: 'Bezuinigen op sterven'

Een hele intensieve manier van zorg aan huis, is zorg tijdens de laatste ‘reis’. Het laatste stukje van iemands leven. Ik denk dat ik niemand hoef uit te leggen hoe belangrijk deze zorg en ondersteuning is. Je wilt zorg op maat leveren en kunnen voldoen aan de wensen en behoeften van de cliënt en diens familie. Met de nieuwe regels voor het inzetten van uren voor terminale thuiszorg wordt het een grote uitdaging. Het zorgplan wordt één grote puzzel van zorginzet en minuten.

Vanaf 1 januari is er veel veranderd in de zorg. (Daarover schreef ik al.) Wat er ook veranderd is, is de terminale zorginzet aan huis. Voorheen hadden we meer dan voldoende uren om een cliënt en zijn/haar familie thuis te kunnen begeleiden. Nu… schrik niet, mogen we nog maar maximaal 11 uur per dag aan zorg inzetten. En dat is inclusief specialistisch team, persoonlijke verzorging, nachtzorg, zorg op afroep. Alles.

Lees ook de blog van Jos Kaldenhoven over zijn ervaringen met de nieuwe wijkverpleging >>>

Wat ik doe tijdens het indicatiegesprek voor terminale zorg, is goed doorvragen naar de wensen maar ook naar het beschikbare netwerk. Want als er gewaakt moet worden, kan ik dat dan in de indicatie kwijt? Voor nachtzorg gaat er minimaal 7 à 8 uur van de indicatie af. Wat betekent dat ik nog maar 3 à 4 uur over heb voor de rest van de zorg.

Gelukkig komt het af en toe voor dat de familie het waken zelf verzorgt. Maar laatst had ik te maken met een wat jonger paar met een thuiswonende zoon van onder de 20 jaar. Zij hadden geen groot netwerk. Mevrouw heeft het twee nachten geprobeerd maar door problematiek rondom de juiste instelling op de palliatieve sedatie was mevrouw overbelast geraakt. Er moest nachtzorg ingezet worden. Wat nu?

Ik ben druk aan het rondbellen gegaan voor vrijwillige terminale thuiszorg. Ik kreeg te horen dat deze inzet mogelijk was maar dit wordt meestal voor één nacht verzorgd. Na heel veel gepuzzel, overleg met teams en gereken heb ik een zorgplan kunnen maken waarin de zorg net past. Dan moet er dus geen extra zorg meer ingezet gaan worden of iets misgaan. De echtgenote heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij deze zorginzet.

Praat op Nursing Connect met verpleegkundige Juliënne Boot over de vraag hoe en wat je nou precies indiceert >>>

Gelukkig had mevrouw begrip voor de nieuwe bezuinigingen. Ik zelf minder. We houden het kort: zelfregie en zelfredzaamheid stimuleren. Kritisch de zorg beoordelen. Zorg weer snel afbouwen. Moet er dan daadwerkelijk ook nog bezuinigd worden op mensen die thuis willen sterven? Bezuinigingen op de stervende mens. Ik vind het een trieste ontwikkeling.

10 REACTIES

 1. door bv 1 nacht (in het weekend) met familie of vrijwilliger in te plannen, houd je 8 uur over om in de week reserve te houden of verder in te zetten. En houd je werkgelegenheid.
  Werk zelf al jaren in de terminale nachtzorg en naast zeer rustige nachten maak ik regelmatig mee dat ik als professional het verschil kan maken voor client en/of familie.

 2. Lees alle reacties
 3. Er zijn meerdere opties overwogen (ook inzet vrijwilliger afgewisseld met professional) en besproken met de echtgenote. Helaas bleek dit geen van allen te gaan werken, ook gezien de tijdsdruk. Het was begin van de middag en het moest die nacht ingaan. Met de vrijwillige terminale thuiszorg heb ik gesproken en via twitter kreeg ik later bericht dat het inderdaad per VPTZ organisatie verschilt. Daar waar ik heb geinformeerd was er maar één nacht per keer een optie en waren de vrijwilligers al bezet. Het blijft een puzzel. Wel een haalbare denk ik, als er een klein beetje een beschikbaar netwerk is. 
  Ik had gehoopt voorafgaand aan zo’n casus alles goed in kaart te kunnen brengen. Door de hoge werkdruk rondom het indiceren is daar niet van gekomen. Gelukkig is hier alles volgens de wensen en behoeften van de familie gelopen.

 4. Onze ervaring is dat vrijwillige nachtzorg heel goed mogelijk is voor langere tijd, dus gedurende enkele weken. De enkele nachten die niet op die manier ingevuld kunnen worden, worden gedaan door betaalde krachten. In je stukje komt niet echt naar voren dat jullie ook op deze manier hebben geprobeerd te werken voordat er blijkbaar iets veranderde met de financiering. Dat is misschien wel jammer, want nu staan jullie ineens voor een probleem. Zelf niet voor de duurste oplossing kiezen zou normaal moeten zijn in plaats van afgedwongen door bezuinigingen. 

 5. Drama, dat het zover is gekomen. en dan nog die familie’s die een zorgvragend familielid in huis nemen, die worden ook nog eens gekort op uitkering//pensioentje.
  En dan..,als die persoon is overleden…dan komt er een uitvaartverzorger, en die gaat alle wensen van de overleden vervullen. 
  Ja, dan wel. Die centjes (oeps die bestaan niet meer) kunnen beter bij leven gebruikt worden.
  Een nieuwe verzekering opstarten: stervensbegeleiding//zorg thuis. Ach, ik weet ook geen oplossing, maar het moet toch anders kunnen.    

 6. Titels worden zo geschreven om mensen te trekken om blogs te lezen. En dat schijnt te werken. 
  Ik ben juist van mening dat de kosten flink gaan stijgen omdat men minder vaak thuis zal kunnen sterven en vaker opgenomen gaat worden op een palliatieve unit of in een hospice.

 7. Hoe denk je dan dat het vroeger geregeld was?  Moest de familie het zelf oplossen met de huisarts. We hebben een enorm apparaat opgetuigd met dito kosten,die elk jaar nog stijgen. waar ik helemaal de kriebels van krijg is de kop;’bezuinigen op sterven’,bah wat een demagogisch geblaat. 

 8. nog maar 11 uur per dag????
  wat een horrorfilm zijn we in terecht aan het komen……Heel lang ben ik blijven geloven dat uiteindelijk de menselijkheid het zou winnen….dat we dit niet zouden laten gebeuren. Ik timmerde wel aan de weg, sprak waar anderen zwegen, en dat werd natuurlijk niet in dank afgenomen….maar goed….
  maar als ik dit lees dan bekruipt mij het gevoel dat het toch allemaal voor niets is geweest. We worden geregeerd door de tirannie van het geld, zelfs ons sterfbed wordt uitgemolken….het is écht tijd dat we opstaan…als wij het niet doen…wie dan??? en hoe kunnen wij onze komende generaties nog in de ogen kijken als we dit maar blijven slikken, de zorg uit laten kleden onder dwang van marktdenken en …..en……en……eigenlijk ben ik sprakeloos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.