Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Blog Nicole: ‘De trends in de thuiszorg duizelen me een beetje’

Alle recente ontwikkelingen in de thuiszorg, ze duizelen me wel eens. Regelmatig vragen mensen om mijn mening, die ik inderdaad vaak heb. Alleen weet ik het dit keer niet goed, want aan alle beslissingen/speculaties zitten voor- en nadelen. Of maak ik me soms teveel zorgen?
Blog Nicole: ‘De trends in de thuiszorg duizelen me een beetje’

De inzet van de wijkverpleegkundige is actueler dan ooit. De overheid wil dat zij haar centrale positie in de wijk weer terug krijgt. Veel taken zijn de afgelopen jaren overgenomen door andere professionals. Om blijvend goede kwaliteit van zorg aan huis te kunnen bieden, is de inzet van de wijkverpleegkundige nodig om als spin in het web te fungeren tussen klant, mantelzorger, huisarts, specialist, gemeente en andere organisaties. Zij moet kunnen bevorderen dat mensen met een chronische ziekte langer thuis blijven wonen. Op die manier wordt een bijdrage geleverd aan het betaalbaar houden van de langdurige zorg.

Ondertussen wordt de zorg aan huis steeds complexer. Denk hierbij aan kortere ziekenhuisopnames. Mensen komen daardoor eerder naar huis met een complexe wond, met drains, met infuustherapie of om te sterven.

Het is de vraag wat er gebeurt als je een wijkverpleegkundige uit een organisatie haalt en haar onafhankelijk gaat inzetten in bijvoorbeeld een sociaal wijkteam.

Voordeel hiervan is dat zij deze functie echt verder kan gaan ontwikkelen. Huisartsen en gemeenten hebben dan niet meer te maken met concurrerende zorgaanbieders. Een wijkverpleegkundige is dan een wijkverpleegkundige. Vrij en onafhankelijk. De grote vraag is natuurlijk hoe dit geheel vorm kan gaan krijgen. Praktische vragen als wie neemt de wijkverpleegkundige dan in dienst, etc… daar heeft nog niemand een antwoord op.

Natuurlijk kan een organisatie inspelen op de veranderende toekomst. Bijvoorbeeld door meer verpleegkundigen aan te nemen en nieuwe specialistische teams op te zetten die onder meer infuustherapie aan huis bieden. Maar wie zorgt er dan voor het overzicht, de coördinatie en de verbinding? En wie bewaakt de kwaliteit van de zorg? Volgens het expertisegebied van de V&VN moet de wijkverpleegkundige hier de spilfunctie in hebben. Maar zijn organisaties hier nu al klaar voor? Zijn alle wijkverpleegkundigen hier al klaar voor?

Ik weet het niet. Voorlopig doe ik mijn werk als wijkverpleegkundige en blijf ik knokken voor de kwaliteit. De rest is toekomst. Hoewel deze toekomst al snel op ons afkomt. Misschien heb ik er tegen die tijd een mening over!

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De wijkverpleegkundige heeft nu al veel verantwoordelijkheid maar om het een objectief, onafhankelijk persoon te houden kan het dus eigenlijk geen organisatie worden met coördinatie. Misschien dat een stichting hier beter op z’n plek is, deze hebben minder behoefte om te profiteren en krijgen zo geen concurrentiestrijd.

  3. In mijn ogen moet de wijkverpleegkundige naast de huisarts de regie/coördinatie houden over het totale zorgproces. Dus ook over alle disciplines die komen. Anders ziet de klant/huisarts nog steeds door de bomen het bos niet meer.
    Wat vinden jullie?

  4. Van belang is om kritisch te blijven onderzoeken wat nodig is om taken van wijkverpleegkundigen uit te werken. Hoe wordt de samenwerking in de praktijk toegepast op specialistische zorg. bv de casemanager dementie wordt ingeschakeld als de wijkverpleegkundige denkt dat dit nodig is. Maar ben je dan niet al te laat? Waar ligt de grens van zorg en welzijn, ik merk in de praktijk dat er samengewerkt wil worden, maar loslaten van specifieke onderdelen ligt dan weer moeilijk. Men houdt het graag in eigen hand.

  5. Teug naar zoals het was bij de kruisvereniging? Lijkt mij een prima oplossing! De wijkverpleegkundige als regisseur over een wijk. Lijkt me overzichtelijker dan zoals het nu is. Al die verschillende zorginstellingen als concurrenten van elkaar. Lijkt mij niet makkelijk voor de huisarts.

  6. Ik ben vooral benieuwd naar wat er gaat veranderen als de thuiszorg naar de Zorgverzekeringswet gaat. Ik vraag me af wat voor eisen er gesteld gaan worden en wat er werkelijk terechtkomt van de rol van de wijkverpleegkundige. Het sociale wijkteam gaat een beetje langs me eigenlijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.