Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Nicole: ‘Mijn huwelijk met de huisarts’

Waar je ook werkt als verpleegkundige, vroeg of laat krijg je te maken met artsen. Nicole vergelijkt de relatie met een zakelijk huwelijk. 'Ze kent goede en slechte tijden.'
Blog Nicole: 'Mijn huwelijk met de huisarts'

Huisarts, chirurg, psychiater, orthopeed, neuroloog, internist. We hebben een professionele relatie met de arts nodig. Een relatie waarop we op moeten kunnen bouwen. Een zakelijk huwelijk waarin dingen goed gaan, en dingen fout gaan.

Doordat ik nu ongeveer tien jaar in de thuiszorg werk, en tussendoor de nodige ziekenhuiservaring heb opgedaan, ken ik mijn ‘echtgenoot’ al aardig. Zo weet ik dat voor de huisarts maar één ding geldt: goede kwaliteit van zorg én snelheid. Zodra de huisarts belt verwacht hij actie. Wat ik niet meer dan logisch vind.

Maar voor de huisarts je actief gaat benaderen voor in te zetten interventies en advies, moet je wel zijn vertrouwen winnen. Investeren in een goede professionele samenwerkingsrelatie, en laten zien wat je kwaliteiten zijn. Ben je gespecialiseerd, zoals ik in wondzorg, dan heb je een streepje voor in de samenwerking. Huisartsen geven maar wat graag een wondbeleid uit handen. Jíj hebt je gespecialiseerd in wonden, en weet vaak meer dan de huisarts.

Maar zoals ik al zei gaan er net als in een huwelijk ook wel eens zaken mis. Zo kan er sprake zijn van miscommunicatie. Een huisarts spreekt iets met een cliënt af maar geeft dit niet door aan het team en rapporteert niks in het zorgdossier. Of andersom, een cliënt gaat erg achteruit maar de huisarts wordt te laat ingeschakeld. Wat ik ook vaak heb mee gemaakt is een onjuist wondbeleid vanuit de huisarts en/of specialist waardoor ik zelf achter het beleid aan moet bellen en moet vragen of ik het mag bijstellen aan de hand van mijn kennis en ervaring. Uiteraard kan het niet altijd goed gaan. Daar leren we allemaal van.

Ik vind het heerlijk om te sparren met een huisarts en ik hoop dat zij ons nog vaker gaan benaderen voor samenwerking of net even dat overleg. Jij bent de ogen en oren in de wijk van de huisarts. Bij mijn vorige organisatie had ik regelmatig overleg met de huisartsen.

Alleen had ik daar te maken met drie huisartsen en nu heb ik ruim acht huisartsen waar ik de relatie mee in stand probeer te houden. Maar veel collega’s zullen zich vast herkennen in bovenstaande. Ons huwelijk met de artsen. Alleen de ring ontbreekt nog.

Hoe geef jij invulling aan de samenwerking met artsen? Laat een reactie achter!

Ook Sandra schreef onlangs een blog over de samenwerking met artsen. ‘Waarom gaat doktersnood altijd voor mijn hoge nood?’

3 REACTIES

 1. Hallo Nicole, deze zin vind ik wat onduidelijk:
  ‘Jij bent de ogen en oren in de wijk van de huisarts’
  Bedoel je ‘jouw wijk’ ? Dan is je bent de ogen en oren van de de huisarts tav zijn/haar patiëtnten in jouw wijk.
  Immers een huisarts heeft toch zijn/haar patiënt wonend in een groter gebied dan een bepaalde ‘wijk’. Iedereen in NL is vrij om de huisarts te kiezen.  
  Binnen mijn organisatie (met 13 thuiszorgteams in ongeveer 8 dorpen/stadjes)  zijn we een uitzondering: ons wijkteam is aan 2 huisartsen verbondne en wij rijden naar onze cliënten door het hele dorp. De 3 andere huisartsen in ons dorp hebben een kortlijntje met het andere team wijkverpleging/verzorging. 
  Zo hebben wij maar met een paar huisartsen te maken. 
  Maar is er geen ‘dit is onze wijk’-gevoel.
  Ons ‘huwelijk’ met betreffende 2 huisartsen is dus al jaren solide gebleken, mogelijk hadden we ons ‘zilveren jubileum’ al moeten vieren.

 2. Lees alle reacties
 3. Nicole, ik zou het heel fijn vinden voor de duidelijkheid, als de huisarts bij zijn bezoek aan een cliënt even de tijd neemt om te rapporteren.
  Vaak vertelen de mensen: De dokter zij dat het er goed uit ziet…? Of: Het zal  wel lang duren voor het beterder wordt….? De ‘vertaling’ loopt niet altijd goed.
  ……Soms genezen wondjes aan tenen//voeten beter als ze warme sokken aandoen aan die steen…koude voeten……..
  Je hebt weer een goed stukje geschreven Nicole. vr.groet. Janie.
   

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.