Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Nicole: ‘Wijkverpleegkundige nieuwe stijl, het is wennen’

Dit nieuwe jaar brengt veel veranderingen in de zorg met zich mee. Overal hoor en zie ik het. Reclames over de zorg. De alles doenende superzuster, ook wel wijkverpleegkundige geheten. Maar zijn we echt superzusters?
Blog Nicole: 'Wijkverpleegkundige nieuwe stijl

Het klinkt alsof de wijkverpleegkundige alles zelf gaat doen. Wijkverpleegkundigen gaan zelf indiceren. Zelf medicatie aanreiken. Zelf wassen. Ik word er al moe van als ik het hoor. Waar blijft de rest van het team? Wijkverpleegkundigen hebben echt een team nodig. Zonder team geen wijkverpleegkundige. Hiermee spreek ik het respect uit richting mijn collega-verzorgenden, -verpleegkundigen en -helpenden. Laat dat duidelijk zijn.

Dossier Wijkverpleegkundige nieuwe stijl

Nursing houdt de ontwikkelingen in de langdurige zorg voor je bij in het Dossier Wijkverpleegkundige nieuwe stijl>>>

Half december ben ik begonnen aan de training ‘vakbekwaam indiceren’. Eind januari hoop ik klaar te zijn en van start te mogen met het zelfstandig indiceren aan huis. Op zich zie ik het best zitten want ons vak wordt weer op de kaart gezet. Een wijkverpleegkundige moet in staat zijn te kunnen beoordelen welke zorg er aan huis nodig is. Het vak krijgt meer inhoud doordat praktijk en theorie beter gekoppeld gaan worden. Onderbouw je verpleegkundige diagnoses met behulp van bijvoorbeeld NANDA. Daar voel ik wel voor.

Tijdens de eerste bijeenkomst van de training indiceren volgde er een voorstelronde. Sommige wijkverpleegkundigen waren terughoudend en voorzichtig. Anderen voerden een pleidooi voor het vak. En weer anderen waren voorzichtig enthousiast maar sterk op hun hoede.

Indiceren zonder diagnose?

Lees deze blog van lector Henk Rosendal over het nut van diagnostische kennis voor wijkverpleegkundigen >>>

Hoe gaat alles er precies uitzien? Komt er geen bak met administratie bij? Valt dit allemaal te behappen? Geeft dit niet een nog hogere werkdruk…? Bezorgde en gestreste gezichten. We gaan indiceren, meedraaien in de zorg, contacten onderhouden,netwerken, overleg met eerste – en tweedelijn voeren, in een wijkteam mee participeren enzovoorts. Help!

Na twee trainingen werd het ons duidelijk. Er komt hoe dan ook een bak met werk aan. Het indiceren zal wennen worden en zeker de eerste weken misschien wel vier à vijf uur per nieuwe cliënt gaan kosten. Tijd waarbij ik veel administratief bezig ben want ik moet de zorg die ingezet wordt, kunnen verantwoorden. Hou ik voldoende tijd over om die achter de voordeur door te brengen? Want daar hoor ik.
Ik hou m’n hart vast.

Momenteel ben ik dus matig tot voorzichtig enthousiast. Ik zie mezelf nu meer in de rol van een voormalig klantenadviseur.

Ik ga jullie de komende maanden proberen mee te nemen op deze reis door de nieuwe wijkverpleegkundige wereld. Wellicht nodig ik staatssecretaris van Rijn uit om een paar dagen met me mee te draaien. Misschien ziet hij dan met eigen ogen of dit haalbaar is of niet. Mocht u dit lezen, bij dezen bent u uitgenodigd!

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik denk ook niet dat we van de minuten af komen. Aan de andere kant, de minuten zoals het ciz ze hanteerde biedt wel houvast bij de verantwoording van de zorg. Er is volgens mij wel meer ruimte voor de individuele cliënt. Wat je bij de één in 20 minuten doet, kost je bij een ander mogelijk 30 minuten, of 15. De omslag zal veel tijd kosten en werk opleveren. Maar ik verwacht als we het eenmaal door hebben en zelf de regie kunnen voeren, met het hele team, er veel winst geboekt is.

  3. Beste Willie, hartelijk dank. Of we volledig van de minutenregistratie afkomen dat betwijfel ik. W.s. niet. Wel zal hier minder de focus liggen. Zeker ook omdat we de klasses van het CIZ blijven gebruiken om een richtlijn te geven aan het aantal minuten. De prioriteit ligt natuurlijk veel meer bij het totale zorgproces en de verslaglegging. Het zorgplan zal een veel grotere rol spelen omdat dit je indicatie is. Uiteraard wordt er verwacht dat we zelfregie en zelfredzaamheid stimuleren en meer naar het netwerk gaan kijken. De productie zal eerder beloond worden door de inzet van het minimale aantal minuten. Maar nogmaals dit is wat ik denk, ik moet het eerst zelf nog gaan ondervinden in de praktijk. Tot de volgende keer.

  4. Dank Nicole, voor je relativerende verhaal tav de as taken wijkverpleegkundige. Ik kijk uit naar je vervolg.
    Vraagje: denk je dat er een einde komt aan de tijdregistratie per zorgmoment? Ik hoop zo dat we de geïndiceerde ( gemiddelde) tijd per week per cliënt aan de ZV ’s e/o zorgkantoren mogen doorgeven.
    Ik ga van Rijn er aan herinneren, hij zei zelf, in 2014: stop het stopwatch- fenomeen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.