Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Renée: ‘Aaah, ik kan niet kiezen!’

Keuzestress. Renée dacht altijd dat het na de middelbare school en het kiezen van een beroepsopleiding wel voorbij zou zijn. De hbo-v zou haar toch vanzelf wel naar een bepaalde baan leiden? Maar, komt ze achter, ook met hbo-v kun je weer duizend-en-één richtingen op.
Blog Renée: 'Aaah

Ik zit nu in het derde jaar van de opleiding en de keuzecrisis slaat weer genadeloos toe. De stages die ik vanaf nu ga lopen, kan ik zelf uitkiezen door ervoor te solliciteren. En in het derde jaar ga ik mijn minor volgen, een soort keuzevak. Dat kan over verpleegkunde gaan, maar ik kan ook een minor kiezen van een andere opleiding, bijvoorbeeld iets welzijnachtigs, iets management gerelateerds, een vreemde taal of een minor van fysiotherapie. Zoveel mogelijkheden!

Zou de ouderenzorg misschien iets voor Renée zijn? Deze studenten zijn in ieder geval érg gemotiveerd over de differentiatie hbo-Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (HBO-VGG). Lees meer>>>

Hoe ga ik dit aanpakken? Kies ik mijn minor in de richting waar ik later waarschijnlijk werk in wíl vinden, of kies ik voor safe en profileer ik mij in een vakgebied waar ik waarschijnlijk werk in gá vinden? Het liefst wil ik een baan in de richting van gynaecologie, neonatologie of in de acute zorg.  Wil ik tijdens mijn afstudeerperiode stages die met elkaar overeenkomen, zodat ik mij alvast een beetje in de goede richting specialiseer, of kies ik ruimdenkend en breed zodat ik zoveel mogelijk hoeken van de opleiding gezien heb? Tijdens een stage heb ik natuurlijk wel de mogelijkheid om een half jaar even van een vakgebied te proeven, waarvan ik nu denk dat ik daar niet in wil werken. Of is dat juist zonde van mijn tijd? Je weet natuurlijk niet hoe iets echt is zonder er geweest te zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden en er is zo weinig tijd.

Met de huidige arbeidsmarkt is het niet vanzelfsprekend om direct werk te vinden op een afdeling waar ik wil werken. Het is lastig om direct in het ziekenhuis aan de slag te kunnen, laat staan op een afdeling waar mijn hart ligt. Hier wil ik wel vast rekening mee houden als ik afgestudeerd ben. Is het daarom verstandig om mijn minor aan te sluiten bij mijn stages in een richting waar ik heen wil of kan ik beter juist algemeen en veelzijdig bij de finishlijn aankomen als ik mijn diploma in ontvangst neem? Hoe gaan andere studenten hier mee om?

Ik weet ook wel, niets is voor altijd. Keuzes die je maakt kunnen altijd weer veranderen. Maar ik doe het toch graag in één keer goed!
Kun jij Renée helpen met haar keuzestress? Voor welke minor kies jij of heb je gekozen? En wat zijn je ervaringen? Laat een reactie achter!

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Hoi Renée,
  Ik ben nu bijna 3 jaar afgestudeerd en volgde een minor kind en omgeving aan de HAN, gericht op de zorg voor zieke kinderen en hun ouders. Mijn laatste stages liep ik op een kinderafdeling en neonatologie. Vervolgens deed ik mijn afstudeeronderzoek in de palliatieve zorg.
  Na mijn afstuderen werkte ik in de thuiszorg, als flexer in het ziekenhuis en nu als wijkverpleegkundige.
  Daarin zie je dus dat ik na mijn afstuderen een hele andere kant op ben gegaan. Er is dus heel veel mogelijk. Natuurlijk is het wel een pré om tijdens je opleiding al ervaring op te doen in de richting die je het leukst lijkt, maar ook zonder die ervaring kun je er gewoon komen.

 3. Even op en rijtje
  De keuze ligt in de Algemene gezondheidszorg
  Dan vallen dus thuiszorg/homecare en longterm care af.
  Blijven over:
  Intensive care
  Intermediate care(interne en chirurgie)
  Spoedeisende hulp(go where the action is) w,o ook ambulancewerk
  Ben je meer technisch/specialistisch geinteresseerd dan liggen intensive care, spoedeisende hulp (en wellicht specialisme medisch, operatieverpleegkundige) voor de hand.
  Ben je meer communicatief ingesteld dan ligt intermediate care voor de hand.
  Bovendien kun je in de loop van tijd altijd nog veranderen of aanvullen

 4. Hoi Rene,
  Zelf ben ik net afgestudeerd aan de hbo-v in Utrecht. De keuzecursus cardio vasculaire aandoeningen kan ik je echt aanraden. Een cursus met veel diepgang en leuke projecten. Tegenwoordig tref je op elke afdeling wel patiënten die bekend zijn met cardiovasculaire aandoeningen. Dus wat dat betreft een specifieke cursus waarbij je de opgedane kennis overal kunt integreren!
  Succes met je keuze! 😉

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.