Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Blog Renée: ‘Afkrtngn. i.d. zorg’

Het medisch vakjargon was nog tot daar aan toe, maar al die afkortingen kostten Renée heel wat hoofdbrekens. Inmiddels bedenkt ze ze zelf.
Blog Renée: 'Afkrtngn. i.d. zorg'
Foto: PhotoXpress

Afkortingen in de zorg. Het is een vak op zich. Voordat ik aan deze opleiding begon, verwachtte ik dat ik in de loop van de tijd zou beschikken over de medische terminologie en over het nodige vakjargon. Ondertussen weet ik wel beter. Het zijn niet alleen de terminologie en de Latijnse namen die  ik leer, maar ik leer een heel nieuwe taal. Een taal vol afkortingen. En er komen iedere dag meer en meer bij.

Wanneer je als ‘leek’ luistert naar twee verpleegkundigen die even hun dag doornemen, kan ik me voorstellen dat je het bijna niet kan volgen met al het vakjargon en de afkortingen die worden gebruikt. Ten eerste, een OK staat toch gewoon voor operatiekamer? Waarom is het dan de normaalste zaak van de wereld om minstens 10 keer per dag te spreken over een patiënt die een rug-OK heeft gehad? Een rugoperatiekamer… Dat slaat eigenlijk nergens op! Waarom noemen we een operatie niet gewoon een O? Misschien omdat het dan te veel verward kan worden met de bloedgroep?

Ook blogger Sandra schreef al eens een taalblog. Zij verzamelde grappige uitspraken van patiënten en collega’s. ‘Ik moet nog even twee mensen afmaken en dan kom ik eraan.’
Lees meer grappige uitspraken>>>

Uiteraard kende ik, voordat ik de taal der afkortingen leerde, al een aantal woorden: EHBO, MRI, SEH, CT en IC. Eitje! En na het eerste jaar sprak ik de afkortingen van de vitale functies ook vloeiend: AF, HF of P, RR, T, sat. Geen probleem. Maar ik leer iedere dag weer nieuwe afkortingen die mij verbazen. Zo heeft PEARL voor mij nooit meer de betekenis ‘parel’, maar wel pupils equal and reactive to light. Ik schrok zelfs een beetje toen ik in het diagnostisch verslag r.i.p. achter de naam van een patiënt zag staan. En nee, dit betekent dus niet dat de patiënt in vrede mag rusten, maar dat er sprake is van een ‘ruimte innemend proces’. Oh ja.. En ik kan me goed voorstellen dat menig patiënt er raar van opkijkt als er bij hem gesproken wordt over MOF, wat niets meer en niets minder betekent dan multi organ failure (iets wat je beter ook niet kan hebben, trouwens).

Afkortingen komen in alle onderdelen van het vak voor. In ziektebeelden: ALS, COPD, ARDS, ADHD, etc. Bij hulpmiddelen, om de status van een patiënt weer te geven: SBAR, EWS, AMPLE, ABCDE, SCEGS, EMV (wat praktisch ook de CGS is). En in het algemeen om bepaalde termen wat makkelijker te maken. Maar hoe makkelijk is het om AP ergens te gebruiken als AP op zich al 8 verschillende betekenissen heeft? Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een aantal heb opgezocht: angina pectoris, acute patiënt, actie-potentiaal, arteria-pulmonalisdruk, antipsychoticum. En dit zijn alleen nog maar de woorden waarvan ik de betekenis wist…

Waar loopt Renée zoal tegenaan tijdens haar opleiding? Vorige maand schreef ze nog over dr. Google. Lees hier haar vorige blog>>>

Ja, het is me wat om deel uit te maken van een wereld waar LP niet per se ‘langspeelplaat’ betekent, maar lumbaalpunctie. En waar ik leer uit het POB (praktijk opleidingsboek) en in actie moet komen bij een patiënt met POB (pijn op de borst). En vanaf nu komt er een nieuwe afkorting bij. Ik heb er zelf namelijk ook eentje verzonnen:

T.d.v.b! (Tot de volgende blog!)

Herken jij het verhaal van Renée en heb jij ook voorbeelden van afkortingen met meerdere betekenissen? Reageer dan hier!

19 REACTIES

  1. Ooit 10 minuten een patiënt met acute dyspnoe bevraagd over pijn op de borst(POB) en of het vergelijkbaar was met de vorige keer, dhr had een AP in de voorgeschiedenis (vg). Op een gegeven moment gaf hij aan nooit POB gehad te hebben, bleek de AP een Anus Prenaturalis (stoma) te zijn.
    Ook MI is bekend, myocardinfarct of mitralisinsufficiëntie..

  2. Lees alle reacties
  3. en wat te denken van: SPC (suprapubiscatheter), CAD (catheter à demeure, oftewel verblijfscatheter), EHA (eigen huisarts), podb (pijn op de borst), TIA (Transient Ischaemic Attack), CVA (cerebraal vasculair accident), MDO (multidisciplinair overleg), PB (persoonlijk begeleider), PCM (paracetamol), ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen), BD (bereikbaarheidsdienst), CP (contactpersoon), TEK (therapeutische elastische kous), ACT (ambulante compressietherapie), CS (corticosteroïd), enz. enz. Er komt geen eind aan! Met vr.gr. CP;)

  4. Ja het is gewoon dus waar maak je je druk om. Daar kom je van zelf in. Verwarrend kunnen sommige afkortingen wel zijn. Ook misleidend. Zo staat HT voor hypertensie(of hypotensie) maar kan ook hypothyreoïdie (of hyperthyreoïdie) betekenen. Dat vind ik dan minder. Nog zo een. IBD kan inflammatoire bowel disease (darmziekte) zijn maaar ook ook inbewaring stelling. Of zoals eerder gezegd met AP voor anus pretenaturalis (het woord dat mijn zoon zo leuk vond toen ik allerlei afkortingen uit mijn werk ging opnoemen) maar kan ook angina pectoris zijn.
    Ja meer afkortingen, VP = vena punctie. NPO is niets per os. CAD is cather a demeure. En deze vind ik wel bijzonder. AAA aneurisma aorta abdominalis . Maar dan heb je ook AAAA wat aneurisma aorta abdominalis acuta betekent. LVF =linker ventrikel functie. ECG is elektrocardiogram en EEG elektro-encephalografie. PPD In de psychiatrie en kinderhuizen had je bijv. PPD wat pervasieve ontwikkelings stoornis betekende. Of DSM IV is diagnostisch staticalcal manuel of mental disorders. Zo kun je heeel lang doorgaan. Soms grappig, soms verwarrend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.