Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Blog Renée: ‘Buitenlandse stage of niet?’

Renée krijgt als hbo-v student de kans om tijdens haar studie een buitenlandse stage te doen. Ze twijfelt: gaan of in Nederland blijven?
<p>Stage lopen in Afrika is altijd leerzaam
Stage lopen in Afrika is altijd leerzaam

Vanmorgen heb ik een medestudent, die ondertussen een vriendin is geworden, uitgezwaaid op Schiphol. Ze vertrekt over een paar uur naar Tanzania. Niet voor een leuke vakantie, maar voor een stage in het buitenland.

In het keuzeonderwijs (wat minor wordt genoemd) heb je de mogelijkheid om voor het buitenland te kiezen. Er zijn twee routes om als verpleegkundestudent te proeven van een ander land. De eerste is Study Abroad, waarbij je je aansluit bij een hogeschool of universiteit in het buitenland. Hier volg je een half jaar vakken, leer je andere buitenlandse studenten kennen en leer je hoe het is om in een andere cultuur en omgeving te studeren. De andere optie is om je eerst te gaan verdiepen in een andere cultuur en hun zorgstelsel om vervolgens een aantal weken stage te lopen bij een zorginstelling die je zelf gevonden hebt of waarbij de opleiding je helpt zoeken naar een plek. Deze laatste optie is die vriendin dus aan het doen.

Ik heb er zelf ook over gedacht om tijdens mijn minor naar het buitenland te gaan. Als student is het bijna normaal. Mensen om mij heen vragen mij ook wel eens of ik er zin in heb.

OK?

Vorig jaar nog geen minorperikelen voor Renée. Ze liep toen mee op de OK. Ook erg leuk. Dat lees je hier >>>

Ergens lijkt het me wel interessant. Je voorbereiden op iets spannends, jezelf ontwikkelen en leren aanpassen in een andere omgeving. Je verbazen over gewoontes die elders dagelijks gebeuren en ontdekken hoe de zorg ergens anders geregeld is, vooral in ontwikkelingslanden als Tanzania, in een lokaal ziekenhuisje. Uit verhalen van anderen heb ik gehoord dat je al snel gezien wordt als alleskunner, en als student verpleegkunde als arts. Hierdoor mag je overal natuurlijk bij zijn, maar moet je ook heel goed je eigen grenzen kunnen aangeven en jezelf beschermen tegen een te grote verantwoordelijkheid. Best lastig, als het allemaal zo indrukwekkend is om te beleven!

Er zitten een hoop voordelen aan. Het staat goed op de CV als je in het buitenland bent geweest. Wat je daar vervolgens hebt gedaan maakt dan vaak niet eens zo heel veel uit. Maar het is sowieso een pluspunt om over de grenzen te kijken. Ik denk dat er echter ook een nadeel aan zit. Op het moment dat jij je netwerk verbreed in het buitenland, krijg je niet de kans om in deze tijd je netwerk te verbreden in het binnenland, waar de meesten uiteindelijk toch willen werken. Is het dan niet zonde van je tijd? Daarnaast is het minoraanbod in Nederland ontzettend uitgebreid en aantrekkelijk. De hoofdvraag voor mij is waar je als verpleegkundige uiteindelijk meer van leert. Moeilijk te zeggen, want je leert in het buitenland gewoon andere dingen. Desondanks wens ik mijn vriendin een hele gave tijd en ben ik super nieuwsgierig hoe ze het in Tanzania zal hebben!

Hoe kijk jij aan tegen vakken volgen of een stage lopen in het buitenland. Wat is jouw ervaring en wat zou je mij adviseren?

Meer lezen?

Renée schrijft iedere maand een blog over haar ervaringen als hbo-student. Volg haar ontwikkeling hier >>>

8 REACTIES

 1. Hoi Renee,
  wat een leuk en interessant stukje. Ik ben zelf vierdejaars student hbo-v en ik heb, in het derde jaar, in Uganda stage gelopen voor drie maanden. Het is inderdaad niet te vergelijken met stages die je loopt in Nederland/Europa. Het is makkelijk en tegelijkertijd moeilijk, omdat je te maken hebt met cultuur en andere verwachtingen vanuit verschillende organisaties. Een buitenlandse stage, voornamelijk in Afrika, is iets wat je zou moeten doen puur voor levenservaring en niet voor de ontwikkelingen van je te behalen competenties. De competenties behaal je bijv. op een zeer laag niveau, omdat er niet ‘kritisch’ wordt gekeken naar je handelingen en makkelijk wordt gezegd dat je perfect handelt. Maar doordat hun zo laagdrempelig zijn heb ik wel verschillende adviesrapporten, voorlichtingsplannen etc. kunnen ontwerpen. Het is echter wel de juiste periode om jezelf te leren kennen en erachter te komen waar je voor staat.
  Ik heb het in iedergeval super naar mijn zin gehad!

 2. Lees alle reacties
 3. Hoi Renee,
  Ik heb mijn vierdejaarsstage in Kenia gelopen. Een hele mooi tijd!
  Toch kan ik je aanraden je stages in Nederland te doen en hier je ervaring op te doen. De zorg in het buitenland (Afrika) en het begeleiden van studenten is anders dan in Nederland. Mocht je toch interesse hebben in het buitenland zou je evt. ook voor een vrijwilligersproject kunnen kiezen. Ik heb gelukkig een baan gevonden in een ziekenhuis hier in Nederland. Dat was niet makkelijk, want ervaring speelt echt een rol. Dat merk ik ook nu ik aan het werk ben in vergelijking met collega’s.
  Veel succes met het maken van je keuze! Kan je absoluut aanraden een keer naar Afrika te gaan, maar voor een goede verpleegkundige basis zou ik voor Nederland gaan!

 4. Hoi Renee,
  Zelf ben ik derdejaars student HBO-V aan het Saxion in Deventer en heb ik mij helemaal verdiept in een stage naar Engeland. Helaas zijn er vanwege management-redenen voor het komende jaar geen enkele Europese stages meer mogelijk, dus heb ik de keuze tussen een ontwikkelingsland en een stage binnen Nederland. Persoonlijk trekt een ontwikkelingsland mij niet zo omdat ik bang ben dat ik daar niet genoeg verpleegtechnische handelingen leer, of deze niet volgens de Nederlandse regels aangeleerd krijg. En een stage binnen Nederland zou voor mij betekenen dat ik niet meer in het Ziekenhuis terecht zou komen, waar ik voor gekozen heb, omdat hier niet genoeg stage plekken meer beschikbaar zijn.
  De keuze tussen een buitenlandse en Nederlandse stage heeft veel verschillende kanten en is zeker geen gemakkelijke!
  Succes met kiezen 🙂

 5. Het is natuurlijk ook een optie om binnen Europa te blijven, ik heb zelf stage gelopen in een ziekenhuis in Zweden. Hierdoor heb je toch een buitenland ervaring, maar wel op een zelfde niveau als in Nederland. Ik heb het zelf als een voordeel ervaren bij mijn sollicitaties.

  • Hoihoi,

   Mijn naam is Joëlle Geraats, ik ben 20 jaar oud en ben tweedejaars HBOV-er. In mijn derde jaar heb ik de mogelijkheid om een stage te lopen in het buitenland. Zelf ben ik ook heel erg geïtresseerd in een stage in het buitenland, maar ben nog zoekende binnen europa. Heeft u misschien de gelegenheid om mij iets meer te vertellen over je ervaringen tijdens je stage in Zweden?

   Het zou mij enorm helpen in mijn keuze

   Met vriendelijke groet: Joëlle

 6. Hoi Renee! Wat een leuk stuk. Wij hebben pas ook een leuke blog over de voordelen van een buitenlandse stage geschreven. Misschien leuk ook voor jou om te lezen: http://www.worktheworld.com/nl/blog/2015/03/06/stage-thuis-versus-buitenlandstage
  Wij maken jaarlijks voor meer dan 1700 medische studenten een op maat gemaakte plek in 1 van onze prachtige bestemmingen (waaronder voor studenten van jouw hogeschool). Het lijkt me leuk eens te kletsen. Als je wilt, kun je me mailen op sabine@worktheworld.com.
  Groetjes!

 7. Ik ben zelf ook naar het buitenland geweest om daar stage te lopen. Heb er een ontzettend mooie tijd gehad maar erg weinig geleerd als verpleegkundige. Ik ben nu druk aan het solliciteren voor een baan in het ziekenhuis maar krijg vaak te horen dat ik te weinig ziekenhuis ervaring heb. Als je eenmaal een baan hebt, is er denk ik niets aan de hand en doe je de ervaring gauw genoeg op. De ervaring van drie maanden Kenia pakt niemand mij meer af. Je gaat niet snel nog voor langere tijd naar het buitenland als je al afgestudeerd bent. Anderzijds merk ik bij mij zelf soms onzekerheid door te weinig ervaring en werkt het tot op dit moment alleen nog maar tegen mij met solliciteren. Het heeft dus inderdaad twee kanten.
  Veel succes met een keuze maken!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.