Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Renée: ‘Gewerkt tijdens de feestdagen?’

Als stagiaire hoefde Renée geen dienst te draaien tijdens de feestdagen, maar ze had het best eens willen meemaken.
1christmas-1478183.jpg
Foto: Stockexchange

Oké, na een aantal stages en wat werkervaring in de zorg kan ik wel zeggen dat het onregelmatige werken nou eenmaal iets is wat er gewoon bij hoort. Uiteindelijk zal dat wel wennen. Maar werken tijdens de feestdagen is natuurlijk ook iets wat er bij komt kijken! Mijn collega´s zeggen allemaal: “Geniet er nog maar even van hoor, vanaf volgend jaar is het voorbij en moet je ook werken tijdens deze dagen.” Waarschijnlijk hebben ze gelijk. Dit jaar had ik nog lekker vakantie en ontsprong ik nog mooi de dans tijdens de kerstdagen. Das dan weer een fijn voordeel aan het stage lopen.

Als ik eerlijk ben zou het mij eigenlijk niet eens zo heel veel uitmaken. Persoonlijk vind ik de kerst altijd maar erg lang duren, en mag er wat mij betreft best een dagje af. En oud&nieuw vind ik soms van die verplichte, tikkie geforceerde gezelligheid. Natuurlijk kan het ook heel gezellig zijn, met vrienden en familie enzo, maar ik denk dat ik één van de feesten best ieder jaar kan missen. En als ik mijn collega’s van de afdeling hoor die bijvoorbeeld tijdens kerst gewerkt hebben, kan het nog best gezellig zijn. Met z’n alle maak je er toch een soort feestdag van, lijkt mij. Lekker eten samen, iedereen die iets mee neemt. Saamhorigheid onder de collega’s en misschien juist extra dankbaarheid van patiënten.

Het is voor de patiënten zelf ook een bijzondere dag. Aan de ene kant kan ik mij voorstellen dat het heel verdrietig is om tijdens deze dagen opgenomen te zijn. Het liefst wil iedereen lekker thuis bij familie zijn en aan zijn eigen keukentafel zitten. Maar ik hoor ook wel eens verhalen van patiënten die juist extra aandacht krijgen, omdat het kerst is. En deze paar bijzondere dagen in het jaar doet het ziekenhuiseten zich voor als een echte degelijke maaltijd, met misschien wel een extra lekker toetje. Maar ik kan me voorstellen dat het niet de mooiste kerst of nieuwjaarsdag ooit zal zijn.

Sandra schreef in december een mooie blog over compassie voor een oma met dementie.  Lees meer>>

Behalve misschien op de kraam en verloskunde afdeling. Een lang gewachte kinderwens komt eindelijk uit en op eerste kerstdag wordt een gezonde baby geboren. Dan kan ik me voorstellen dat het je mooiste kerstdag ooit is. Waar ik nu stage loop zijn er alleen al eerste kerstdag 10 kindjes geboren! Allemaal kerstkindjes. Maar zo’n mooie dag en bijzondere datum is voor de meesten misschien juist weer lastig, want dan ben je altijd jarig tijdens de kerst. Maar goed.. dat is een echt eerste-wereld-probleem. Waar ik me eerder druk om maak zijn alle vluchtelingen die deze feestdagen ver van hun huis zijn, op zoek naar een nieuw thuis. En dan maakt het volgens mij niet meer uit welke dag het is, of je vanuit je eigen cultuur wel of  geen kerst viert of hoe je het nieuwe jaar graag in geluid bent. En als ik daar over na denk, dan is werken tijdens de feestdagen al helemaal zo’n groot probleem niet meer. Ik wens iedereen een gezond en heel gelukkig 2016.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.