Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Renée: ‘Ik wil een vinger in de pap’

Renée krijgt de neiging om zich te bemoeien met beslissingen op haar school. En ook na haar afstuderen wil ze inspraak.
Blog Renée: 'Ik wil een vinger in de pap'
Foto: Stockexchange

Ik zit in het derde jaar van de opleiding en het bevalt mij allemaal nog steeds supergoed. Ik voel me er thuis. En als ik op mijn gemak ben, krijg ik de neiging om meer te willen weten van de organisatie en me een beetje te bemoeien met beslissingen. Ik heb gewoon graag een vinger in de pap.

Om die reden ben ik in het tweede jaar aangesloten bij de opleidingscommissie van verpleegkunde. Een commissie bestaande uit studenten die de andere studenten vertegenwoordigen, de kwaliteit van het onderwijs bewaken en adviezen geven over keuzes die er worden gemaakt binnen de opleiding. Ik vind dit ontzettend leerzaam en interessant! Ik leer heel veel van de andere studenten, begrijp steeds beter wat er wordt bedoeld met ‘kwaliteit’, mag meedenken met docenten en managers over keuzes en beslissingen. Ik heb zelfs inspraak gehad bij de sollicitatieprocedure van onze nieuwe docenten.

Dit jaar is er in verpleegkundeland natuurlijk een hoop gebeurd! In januari werd het nieuwe beroepsprofiel voor Bachelor Nursing 2020 gepresenteerd. Wij mochten daar vanuit de opleidingscommissie bij zijn. Nu is het tijd voor de opleiding om het nieuwe curriculum te schrijven, en ook daar word ik nauw bij betrokken. Een hele mooie kans! Nu ik hier allemaal op terugkijk ontdek ik vooral dat ik steeds beter leer om een eigen mening te vormen en deze op een sterke wijze te onderbouwen. Ik leer kiezen wat ik persoonlijk nou écht belangrijk vind en ik mag opkomen voor de studenten van de opleiding, die soms nog wel eens vergeten worden…

Onlangs las ik op nursing.nl een artikel over een het zogenaamde VSB; verpleegkundig strafbestuur. Een nieuwe rolverdeling waarbij je als verpleegkundige niet alleen een raadgevende rol hebt, maar nu ook een adviserende functie voor het bestuur van een instelling. Volgens het artikel is deze beweging vrij nieuw in de Nederlandse ziekenhuizen. En nu vraag ik mij af… hoe kan dat?! Wie anders dan de verpleegkundige weet zoveel over de patiënt, behalve de patiënt zelf? De verpleegkundige moet kunnen opkomen voor het belang van de patiënt in tijden waarin geld een belangrijke rol speelt. Hierdoor wordt de patiënt soms, net als nu mijn medestudenten, wel eens vergeten.

Ik zie mezelf er helemaal al staan. Tegen de tijd dat ik ben afgestudeerd hoop ik dat deze VSB’s overal zijn geïmplementeerd. Ik hoop dat ik hier in de toekomst weer net zo veel uitdaging en voldoening in kan vinden als in de opleidingscommissie nu. Ik ken mezelf.. en ik ben altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Toevallig heb ik deze week mijn intakegesprek gehad als student-lid binnen de Facultaire Medezeggenschapsraad van de faculteit gezondheidszorg, waar verpleegkunde bij hoort. Ik heb er zin in!

Meer lezen?

Renée schrijft iedere maand een blog over haar ervaringen als hbo-student. Volg haar ontwikkeling hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.