Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Renée: ‘Mag ik cadeaus van patiënten aannemen?’

Renée is best blij met alle snoep en taart die dankbare patiënten in de koffiekamer achterlaten. Alleen weet ze niet of ze een persoonlijk cadeau mag aannemen.
Blog Renée: 'Mag ik cadeaus van patiënten aannemen?'

Tegenwoordig hoef ik niet meer te sporten, heb ik bedacht: voor mijn nieuwe stageplek in het ziekenhuis moet ik een half uur fietsen. En op de afdeling zelf ben ik bijna de hele dienst aan het lopen. Het zit wel goed met die lichaamsbeweging.

Er is alleen één ding waar ik geen rekening mee hield. En dat is al die taart! En snoepjes! En chocolaatjes! Er ligt altijd wel iets lekkers in de koffiekamer en de verleiding is te groot om het te laten liggen. Omdat we met een groot team zijn, is er bijna iedere week wel iemand jarig die trakteert.

Maar wat mij verbaasde is dat het meeste van al dit lekkers van de patiënten komt. Dankbare patiënten die tevreden zijn over de verpleging geven bijna allemaal een lekkernij bij hun ontslag. De afdeling is eraan gewend en we vinden het bijna een teleurstelling wanneer er een keer niet een doos Merci op het tafeltje ligt met een kaart van: “Bedankt voor de geweldige verzorging! Groetjes, mevrouw Jansen.”

Cadeaus van farmaceuten

‘Cadeautjes’ voor verpleegkundigen aan banden, kopte Nursing in 2009. Toen werd de Gedragscode Reclame uitgebracht, waarin stond dat verpleegkundigen geen cadeaus van de farmaceutische industrie mogen aannemen. >>>

Het is natuurlijk een mooie blijk van waardering en het is hartstikke welkom. Maar tijdens mijn tweede stageweek op de afdeling kreeg ik een envelopje in mijn hand gedrukt waar geen chocolaatjes bij zaten, maar 50 euro! Ik keek vol verbazing hoe mijn werkbegeleider de envelop vol dankbaarheid aannam. Het leek een normaal gebaar. Ik heb altijd als bijbaan in de horeca gewerkt en daar ontvangen de zulke fooien met open armen! Maar hier had ik in de zorg nog nooit over na gedacht. Zou dit overal gebeuren? Mag je dit aannemen? De patiënt is niet verward of dementerend en weet wat hij geeft. Zijn hier regels over?

Iedereen om mij heen vond het heel normaal om dit geld te ontvangen. Natuurlijk hadden zij die 50 euro ook niet verwacht. Zo vaak komt dat nou ook weer niet voor, maar het is blijkbaar best normaal om 20 euro te ontvangen als je een patiënt met ontslag stuurt.

De inhoud van het envelopje ging in een potje waar met grote letters “TEAM UITJE” op stond.

Die avond ben ik toch maar gaan sporten. Gewoon, voor het idee… en voor al het lekkers wat mij de komende week weer te wachten staat. Ondertussen dacht ik na over de cadeaus. Lopen er meer verpleegkundigen tegen dit soort dingen aan? Heb je wel eens iets ontvangen van een patiënt wat je eigenlijk niet kon aannemen omdat het teveel was? Waar ligt de grens van dankbaar aannemen en dankbaar weigeren?

Praat mee!

Wat zijn de regels bij jou in het team over het aannemen van cadeaus van patiënten? Overschreed een collega de fatsoensnormen? Laat je horen op Nursing Connect >>>

4 REACTIES

  1. Met een symbolisch gebaar van dank (doosje snoep) is weinig mis. Tijdens mijn eerste stage heb ik eens met een oude dame een rondje gelopen buiten het vphuis. Ze had al in geen tijden meer buitenlucht gezien en was zo blij dat ze me in de lift 5 euro in de hand frummelde. Ik wist me eigenlijk geen raad, maar vond het vooral zo schrijnend dat ze dit een passend gebaar vond voor iets dat zo vanzelfsprekend zou moeten zijn.
    Om sommige cadeau’s kan je dan wel weer lachen; zo kreeg ik van familie van een pas overleden patiënt eens een stel Birckenstocks in m’n handen gedrukt. Voor m’n vriendin. De pat. had er een paar dagen gebruik van gemaakt voor een paar pasjes en er bij haar familie op aangedrongen dat ik ze kreeg na haar dood.

  2. Lees alle reacties
  3. Door de jaren heen altijd meegemaakt dat dankbare patiënten bij ontslag een envelop gaven met een geldbedrag. Dit werd ook altijd aangenomen maar nooit voor persoonlijk gebruik. Geld ging in de afdelingspot en werd bijgeschreven op de financieenlijst van de betreffende afdeling,en vermeld in teamschriftje. Blijft natuurlijk wel kwestie van goed vertrouwen.

  4. Ik vind het onzin dat verpleegkundigen/verzorgenden geen cadeaus van patiënten mogen aannemen. Waarom in de horeca etc. wel en in de verzorging/verpleging niet? Dat mag een cliënt/patiënt toch zelf weten! Ik zou er alleen wel voor zorgen dat dat niet de schijn krijgt van zorg kopen. Dus niet vooraf, maar achteraf.
    Het voorval van een paar jaar geleden in Alkmaar, waar een team een oudejaarslot kreeg, waar een grote geldprijs op viel, die ze niet mochten houden was absurd en dat moeten we niet (meer) willen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.