Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Blog Renée: ‘Nachtdienst, hoe wen ik daaraan?’

Renée zit alweer in haar vierde leerjaar hbo-v. Daarna gaat ze als verpleegkundige waarschijnlijk alle diensten draaien. Hoe blijf je daar gezond bij?
Blog Renée: 'Nachtdienst

Dit onderwerp is al vaak de revue gepasseerd. Toch wil ik het ook nog even aankaarten; onregelmatig werken. De enige onregelmatigheid die ik tot nu toe echt gekend heb, is het onregelmatige lesrooster dat ik had. Iedere week op andere tijdstippen andere lessen. En dan bedoel ik dat ik de ene week om 1 uur ’s middags klaar was, en de andere week misschien wel om 4 uur. ’t Is bijna niet noemenswaardig.

In de zorg heeft onregelmatig werken natuurlijk een hele andere betekenis. Gedurende mijn stages kan ik er vast een klein beetje van proeven. De meeste diensten die ik werk zijn doordeweekse dagdiensten. En iedere dag een dagdienst, is ook regelmatig werken. Uiteraard heb ik soms een avonddienst, maar dat komt minder vaak voor. De grootste onregelmatigheid zijn natuurlijk de weekenddiensten en de nachtdiensten. Jeetje, hoe ga ik daar ooit aan wennen?

Als student ben ik boventallig op de afdeling, en wordt van mij niet verwacht dat ik meedraai in de nachtdiensten. Toch wil ik voor het volledige beeld van een afdeling ervaren hoe het is om in de nacht te werken. ’s Nachts zijn er misschien andere taken dan overdag, welke patiënten maak je wakker voor de controles en welke laat je slapen? Hoe ga je om met iemand die iedereen op zaal wakker houdt? De dienstdoende artsen zijn ’s nachts en in de weekenden wel in huis, maar niet altijd direct beschikbaar of bereikbaar. Door iedere stage een paar nachtjes mee te draaien leer ik waar op wordt gelet en wat voor die afdeling belangrijk is tijdens de dienst. Maar behalve het leeraspect van de nacht en het weekend komt er nog veel meer bij kijken.

Recept voor de nacht: wat kun je het beste eten? Het antwoord staat hier >>>

Ik vind het lastig om me voor te bereiden op een nachtdienst. Wanneer ga je slapen? Ik heb wel eens gelezen dat ‘voorslapen’ geen effect heeft, maar om nou meteen een hele dag en nacht door te halen is ook intensief! En als je dan ’s morgens thuis komt, ga je slapen, maar tot hoe lang? Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel nachtdiensten je achter elkaar hebt. Ik kan me voorstellen dat het bij twee nachtjes anders is dan wanneer je 4 of zelfs 5 diensten achter elkaar je ritme omgooit. De omschakeling naar een ‘normaal’ ritme lijkt mij dan ook een stuk lastiger.

Waar ik ook tegenaan loop is wat ik zo’n nacht wil eten.. In principe is het nacht en heb je geen honger. Je stofwisseling is ’s nachts anders dan overdag. Maar na een paar uur werken, krijg ik trek. Maar wat eet je dan? Ik vind het maar lastig!

‘Onregelmatig werken is een aanslag op je privé-leven, zeggen ondervraagde verpleegkundigen hier >>>

Behalve de praktische zaken als slapen en eten, heeft het onregelmatig werken ook invloed op je sociale leven. Ik merk dat het steeds lastiger wordt om af te spreken met vrienden die meer regelmatig werken. Voor een dagdienst wil ik op tijd naar bed omdat ik er vroeg uit moet. Tijdens een avonddienst kan je overdag eigenlijk niemand zien omdat iedereen werkt. In de weekenden wil iedereen afspreken, maar ook dan kan je worden ingepland om te werken. Hoe reageert de omgeving daarop en hoe vind je daar een weg in? En om het allemaal nog net iets ingewikkelder te maken; mijn vriend werkt ook in de zorg met veel onregelmatigheid. Ik ben benieuwd hoe het straks gaat zodra ik ook echt onregelmatig ga werken. Alle tips en trucs zijn welkom!

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik werk nu 7 nachten achter elkaar. Ik ben om half 8 ong. thuis en ga rond 8 uur half 9 op bed na een glas wijn of wat fris. Rond half 4 ga ik uit bed en eet ik gewoon ontbijt. Rond 9 uur s avonds warm eten oid. 'S nachts lichte maaltijden. Voor mijn eerste nacht slaap ik niet, maar doe ik wel rustig aan en niet te veel dingen. De eerste nacht draai ik eigenlijk op adrenaline, dat loopt wel door. De tweede nacht is vaak het minste omdat je ritme dan om wordt gegooit.

 3. Ik werk alleen maar nachtdiensten. De ene week 5, de andere week 2. Ik probeer altijd even ' voor' te slapen. Ook al slaap ik niet, ik onttrek mij uit de drukte om me voor te bereiden naar de nacht. Meestal slaap ik dan toch wel 2 uurtjes. Voor ik weg ga bak ik eieren of een gezonde pannenkoek. Tijdens de nachten eet ik licht. Neem zelfgemaakte soep mee, of sla. Of komkommer , paprika en wat kip. Bij thuiskomst duik ik zo snel mogelijk m'n bed in. Als ik echt niet kan slapen neem ik een melatonine tablet (5mg) maar dat is zelden. Raam open, slaap oogmasker op. lekker donker. Na alle nachten ff gewoon lekker uitslapen. Ontspannen je vrije dagen in.

 4. Ik snap je ongerustheid, had ik bij mijn eerste nachten ook hoor! Wat voor mij goed hielp voor een eerste nachtdienst, gewoon 's ochtends normale tijd opstaan (half 8 ofzo) en dan om 15 uur 's middags naar bed, lekker even slapen totdat ik wakker werd, gewoon warm eten, eventueel daarna nog een dutje en werken. 's Nachts gewoon eten (boterham/fruit) en op weg naar huis ontbijten in de auto. daarna zo lang slapen als maar mogelijk was. Succes gaat vast goedkomen!

 5. Gewoon doen waar je lichaam naar vraagt! Als je s'nachts behoefte hebt aan eten, zeker doen. Doordat je overdag slaapt mis je ook weer maaltijden.
  Als ik meerdere nachten werk dan zet ik na mijn eerst nacht geen wekker. Goed doorslapen, en persoonlijk merk ik dan dat ik gelijk in een goed ritme zit! Succes, en maak je niet te druk!

 6. wat veel zorgen over onregelmatig werken.
  mijn advies: laat je eigen lichaam vertellen wat je moet doen.Voorslapen? als je je daar goed bij voelt, doen. Doorhalen van dag en nacht, als je je daar goed bij voelt, doen. Ga zo maar door.
  Samen met je partner onregelmatig werken (mijn echtgenoot werkt ook onregelmatig) heeft zeer veel voordelen, ontdek de voordelen en waardeer deze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.