Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Rob Keukens: ‘Dikke Pech’

Rob Keukens kijkt tv voor TVZ. Deze keer ziet hij: Obese.
ANP Valerie Kuypers
ANP Valerie Kuypers

Bijna alle mensen met een BMI in de hogere klasse (98%) zijn niet in staat terug te keren naar een normaal gewicht. Als obesitas eenmaal een feit is zal het lichaam zich met succes verzetten tegen pogingen af te vallen. De metabole efficiëntie neemt toe, vetcellen vermenigvuldigen zich en de corpulente mens zit gevangen in een biologisch korset. Afvallen lukt niet meer en het moralisme van buitenstaanders zet ook al geen zoden aan de dijk.

Dit tragische feit wordt genegeerd door de gezondheidspolitie van het tv-programma Obese. Onder aanvoering van gezondheidsevangelist Wendy van Dijk en andere quinoa-aanbidders betreden wanhopige giganten de arena om voor het oog van de huiverende natie op welhaast religieuze wijze hun zinloze strijd aan te binden met de lillende demonen Vet & Calorie.

Meer lezen van Rob Keukens?

Rob Keukens Rob Keukens is als docent verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij geeft les aan de opleiding HBO-V en SPV. Hij schrijft voor TvZ tweemaandelijks de column In Beeld >>>

Maar het obesitasprobleem kan op termijn alleen worden opgelost door de sociale determinanten die daaraan ten grondslag liggen aan te pakken. Bijvoorbeeld door onze jeugd te beschermen tegen suikerdealers en frisdrankpushers en ongezonde voeding duurder te maken. De symptoombestrijding door de dieetprofeten van Obese levert niets op behalve dan emotie-tv waaraan we verslaafd zijn. In dit drama waarnaar we blijkbaar verlangen zijn de tragische helden reddeloos verloren maar blijven de oorzaken van hun noodlot verborgen.

Meer informatie over de serie ‘Obese’ >>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.