Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rob Keukens: ‘Dries Roelvink 2.0’

Rob Keukens zoekt voor ons naar pareltjes in het televisiemoeras.
Bas Heijne
Bas Heijne - Foto: ANP Kippa

Zo nu en dan ontdekt de volhardende kijker die langzaamaan wegzakt in het zompige televisiemoeras iets wat de moeite waard is. Tussen Celebrity Pole Dancing en de Roelvinkjes doemt daar ineens Bas Heijne op die zoekt naar een antwoord op de vraag wat de mens is. De vraag die Immanuel Kant stelde in 1781, maar ook een vraag die steeds opnieuw gesteld kan worden omdat de mens een door techniek bemiddeld schepsel is wier essentie voortdurend lijkt te veranderen en aan definiëring lijkt te ontsnappen.

In zes afleveringen spreekt Heijne met onderzoekers, technici en filosofen over de pogingen en wenselijkheid de mens middels de techniek te verbeteren. En over de daarbij behorende diepe angst uiteindelijk te gronde te gaan aan onze eigen creaties of over de dromen waarin de geüpgrade mens te langen leste het paradijs zal betreden.

Een intrigerende zoektocht naar de toekomst van onze soort. De mogelijkheden lijken onbegrensd. Verbeterde genen, kunstmatige organen, selectie van wenselijke eigenschappen of bijna-onsterfelijkheid, alles is denkbaar. De paradox is misschien wel dat uiteindelijk de verbeterde bionische mens, dat hybride wezen, half robot, half vlees en bloed met zijn verse hersenimplantaten, deze parel van ons technisch vernuft, voldaan neerzijgt op zijn stoel om te kijken naar BN’ers die van de duikplank springen of afstemt op Extreme Bruiden.

 


Meer informatie over de serie ‘De volmaakte mens’ van Bas Heijne>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.