Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Rob: ‘Wat wil jij nog meemaken voor je doodgaat?’

Wat wil jij nog meemaken voordat je doodgaat? Die vraag zal tijdens het komende Lowlands Festival honderden keren klinken tijdens een onderzoek dat Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam onder de 70.000 festivalbezoekers gaan houden. Heb jij als verpleegkundige al eens nagedacht over die vraag?
Foto: iStock

Het onderzoek op Lowlands bestaat in zijn geheel uit drie onderdelen, uitgevoerd onder de naam ‘De Dooie Hoek’. Behalve naar de wensen van de festivalbezoekers zoomen de onderzoekers ook in op de vraag wat zij al hebben geregeld qua ‘digitale nalatenschap’. Oftewel: wat moet er met jouw social media accounts gebeuren als je dood bent? Heb je daar al over nagedacht? Ook bieden onderzoekers de festivalbezoekers de mogelijkheid een ‘pre-funeral-event’ mee te maken: durf jij in een lijkkist te liggen, omgeven door je beste vrienden en vriendinnen, met op de achtergrond je favoriete uitvaartmuziek? De onderzoekers zullen nagaan hoe relaxed of gestresst de deelnemers tijdens deze ervaring zijn.

Ook de bekende ‘Before I Die Wall’ is aanwezig op Lowlands. Vanuit Bureau MORBidee sta ik regelmatig met deze wall op congressen en andere bijeenkomsten. Dit is een metersgroot schoolbord, met daarop tientallen keren de regel ‘Before I Die I want to…’. Met een krijtje kunnen bezoekers de zin afmaken. In grote lijnen gesproken blijken mensen vooral wensen te hebben die te maken hebben met familie, reizen en liefde. Uiteindelijk is het doel van dit onderzoek op Lowlands dat met behulp van deze wall onderzoek wordt gedaan naar de vraag wat jongeren nog uit het leven willen halen.

Vragen naar een bucketlist dwingt je om na te denken wat je nog wilt meemaken, zien of doen voordat je doodgaat. Praten over de bucketlist zorgt er daardoor direct voor dat je praat over wat de ander belangrijk vindt. ‘Wat wil jij nog meemaken voordat je doodgaat?’ kan dan ook een prima vraag zijn waarmee je als verpleegkundige een gesprek met een patiënt aangaat over wat belangrijk is in zijn/haar leven. Het hoeft niet per se een patiënt te zijn die ongeneeslijk ziek is; iedereen kan antwoord geven op die vraag, ongeacht de leeftijd.

Dus… wat wil jij nog meemaken voor je doodgaat? Denk er eens over na en vooral: deel het met vrienden en familie.

1 REACTIE

  1. Nou, ik wil de Serengeti zien met 1 miljoen Wilde Beesten en Zebra’s en roofdieren voordat ze uitsterven door de ontwikkeling. Ik heb al parachute gesprongen en mijn moeder heeft voor haar 80ste verjaardag een tandem sprong gemaakt van 4000 meter hoog. Ik heb gezeild en geskied maar ik zou graag nog diepzee duiken leren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.