Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Blog Sandra: ‘Boks ouwe!’

Bij een stevige handdruk wissel je heel wat bacteriën uit. Sandra heeft er een oplossing voor gevonden.
Blog Sandra: 'Boks ouwe!'

Mij wordt nog weleens verweten, door verpleegleken, dat ik smetvrees heb. Omdat ik de niet-plegen om mij heen wijs op de risico’s van deurkrukken en trapleuningen. Ik zie een broodsmerend meisje bij de bakker niezen en verder smeren. Ik zie haar – met haar handschoenen aan – aan haar haren zitten en vervolgens geeft ze mij mijn broodje gezond. Gezond… Pfff!

Maar begrijp me niet verkeerd. Ik pak dat broodje aan en denk er daarna ook niet meer over na. Ik denk niet aan brekende ruggengraatjes van bacteriën en virussen die kraken tussen mijn kaken. Ik eet en ik eet lekker. Want als ik iets geleerd heb als verpleegkundige, dan is het wel dat je sterk wordt van contact met ziekteverwekkers.

Althans, als je al sterk bent. Als je gewoon koorts en dergelijke goed kan overleven, dan kom je er sterker uit. Toen ik net verpleegkundige was, ben ik in een jaar drie keer ernstig ziek geweest. Nou ja, ernstig… ik had 40 graden koorts en zag dingen die er niet waren. En dat duurde zo een dag of vijf. Tot die tijd was ik zelden langer ziek dan een halve dag. Dus vijf dagen vond ik doodziek. Toen.

Aantrekken van steriele handschoenen
‘Je hoeft me echt niet te vertellen hoe je steriele handschoenen aantrekt’, denk je misschien. Maar iedereen heeft zijn eigen maniertjes en gewoonten, waardoor het niet altijd goed gebeurt. Daarom tóch een korte opfrisser>>>

Ik hoor verpleegonkundigen klagen over dat ze altijd ziek worden van de airco of van kou. Ik zeg dan altijd: ‘Nee-hee, dat komt van anderen die snotterig zijn!’ Van handenschudden op verjaardagen, daar wordt je ziek van. Maar mijn vrienden-familie-kennissen houden vol: van het niet-dragen van een hemd word je ziek.

Mensen denken zelden na over de gevolgen van een stevige handdruk, lees ik. ‘Ha!’ wil ik wel even schreeuwen. Maar als ik het lees, zit ik alleen, behalve mijn twee katten en die kijken mij een beetje gek aan, als ik tegen mezelf praat. Maar ik lees dus dat je bij een stevige handdruk een flinke hoeveelheid bacteriën uitwisselt. Bij een slap handje vermindert het percentage ziektedoorgeven al. Bij een high five geef je maar half zoveel bacteriën door, als bij een handdruk. En bij een boks (waarbij mensen de vuisten zachtjes tegen elkaar duwen) wordt 90 procent minder verwekkers doorgegeven (Zou het ook betekenen dat een stomp op je kaak een stuk gezonder is dan een klap in je gezicht? Of draaf ik nu door in de hygiëne?)

Hoe dan ook, ik zie het voor me, als wel-verpleegkundige. Dat we voortaan collega’s en patiënten slechts nog ‘boksen’. Vriendelijk, zachtjes en uiterst hygiënisch. En dan ook mijn baas, als ik die tegenkom in de gang: boks, ouwe! Want het wetenschappelijk artikel dat ik lees, zegt dat ‘als het grote publiek aangemoedigd zou worden om de vuisten tegen elkaar te slaan, dat de verspreiding van infectieziekten serieus kan beperken’. Hoe cool is dat?

Dus zegt het voort en boks!

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Aardig onderzoek, maar hoeverre is het relevant voor het vak van de verpleegkundige die zijn handen behoorlijk hoort te wassen(vlgs de wip methode) na elk patiënten contact.
  ps volgens het onderzoek vind er ook overdracht plaats via de boks dus ik zou überhaupt niemand meer aanraken!

 3. Lachwekkende cultuurschok maar wel juist:)
  Ik zie hel bij klanten/clientele gebeuren..die moeten er denk ik wel aan wennen
  Handschoenen..aardig, maar zoals je aangeeft is dit ook erg beperkt, vooral als er ook nog andere dingen mee doet of bij verschillende patienten niet verwisselt.
  Dat is echt een serieus ding..symboolpolitiek en bezuinigingen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.