Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Sandra: ‘Brand!’

Wat als er ooit brand uitbreekt op de afdeling? Sandra moet er niet aan denken. Dat ze wellicht niet al haar patiënten op tijd van bed kan lichten. Dat ze collega's kwijt is. Dat ze de hitte voelt, zelf in nood verkeert, niks meer ziet of geen adem meer kan halen.
Blog Sandra: 'Brand!'

Ik had gister een BHV-training. Mijn ziekenhuis heeft uiteraard goed nagedacht over brand. Overal hangen rookmelders en brandslangen. Bij alarm vallen al onze deuren dicht. Heel irritant eigenlijk, want bij vals alarm kunnen we bijna niet meer met rolstoelen of infuuspalen door de deur bewegen. Dan mopperen we. En soms zetten collega’s of patiënten dan stoelen voor de deuren. Zo, open, dat geeft weer wat lucht. Wist je dat die hard dichtslaande deuren brand een uur vertragen? Een uur! Een deur. Maar niet dus, als je op je afdeling een wig of bed of stoel voor die deur zet. Omdat de deur anders niet ver genoeg open blijft. Of voor de frisse lucht. De kans op brand is wellicht klein, maar als-ie komt, zijn jouw kansen of de kansen van jouw patiënten behoorlijk klein met zo’n open deur.

Op mijn afdeling staat nog wel eens een bed op de gang. In het pad een poosje. Soms staat er een hometrainer voor de nooduitgang. Vanwege het mooie uitzicht daar. Een waskar staat voor de brandslang. Is er nu brand en dus rook en dus in een paar tellen nergens meer zicht, dan vallen we over de fiets, kunnen niet bij de blusapparatuur en verdwalen op de gang. Zorgt mijn ziekenhuis voor ideale reddingsmogelijkheden, ontnemen wij onszelf alle kansen.

Wat te doen bij brand?

Veel verpleegkundigen weten niet hoe ze moeten handelen in geval van brand. Tijd voor een update!

Vorige week liep ik op een andere afdeling, toen mijn pieper begon te gillen. Reanimatie, dacht ik, maar er stond ‘brand, afdeling Y’. Y? Dat is mijn afdeling, dacht ik, terwijl ik het bevend op een rennen zette. En ik merkte dat ik rende náár de brand, in plaats er hard vandaan. Ik zocht tussen collega’s, bedden, patiënten. Geen brand. Gelukkig. Achteraf waren ze een brandmeldpaneel aan het vervangen. Ze knipten een snoertje en tadaaaa, een brandalarm. Maar wat als er echt brand was geweest?  De conclusie van mijn BHV-training in het kort: als je rook ziet, brandmelder indrukken! Sluit deuren! Als je belt voor hulp, noem dan waar je bent, is de deur heet, is er veel rook en zijn er slachtoffers? Gebruik geen liften. Laat niet patiënten naar buiten vluchten, houd de mensen bij elkaar en zorg dat een collega voor ze zorgt. En tenslotte: denk om je eigen veiligheid! Rook is giftig en verstikkend en dus dodelijk in een paar tellen. Bovendien is rook gloeiend heet. Als jij niet meer kunt ademen, kun je ook niemand meer redden. Wees dus dapper, maar niet idioot. Sluit de deur naar de brand en ontruim er omheen. En bewaak. Zorg dat er niemand in paniek weer naar binnen gaat of deuren opent. Brand. Je moet er niet aan denken. Nou, je moet er dus wel aan denken. Van tevoren! Weet jij waar alle blussers en brandmelders hangen? Ken je de vluchtroutes?

Meer Sandra

Lees ook Sandra’s blog van vorige maand, over haar ziekenhuis dat ‘dreigt’ over te gaan op Epic. Hetzelfde Epic, dat een onvoldoende kreeg van het Radboudumc in Nijmegen. Lees meer>>>

3 REACTIES

 1. Op de dag en in de avond worden er wel brandoefeningen gehouden. Maar in de nacht..?? Bij ons heb ik dat in al die jaren nog nooit meegemaakt. We hebben in de nacht map een instructie bladje gekregen met wie waar heen moet als er op bepaalde afdeling eventueel brand uit breek. Maar hoe krijg je alle verzorgende/verpleegkundige op de afdeling te weten waar de brand zou zijn dan? Dat staat niet op mijn instructie bladje. En aangezien men van de porto’s af willen, hoe gebeurt dat in andere huizen en ziekenhuizen vraag ik me dan af. En dat met name in de nacht?

 2. Lees alle reacties
 3. Wat ook heel belangrijk is om er voor te zorgen dat er niks, maar dan ook niks de branddeuren kan blokkeren (bed, waskar), zo ook niets voor de brandslanegen en brandblussers en de handmelders.
  En laat het maar vals alarm zijn, als iedereen maar correct reageert voor als er echt wat gebeurd!!!
  Ik ben zelf BHVer, zit ook in de commissie en samen met een ander doen wij wel eens proef alarmen geven en toch wordt er, over het algemeen, goed op gereageerd. Er is altijd wel ruimte voor verbetering maar toch… .

 4. Inderdaad..een vaak vergeten kwestie want je verwacht het niet en alleen al daardoor gaan er dingen fout..altijd in drieën want dat schijnt regel te zijn.
  De ene fout stapelt zich op de andere
  En inderdaad: hoe sta je er tegenover als je niks kunt doen en er mensen gewoon verbranden..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.