Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Blog Sandra: ‘Fluisteren helpt niet’

Er is een online-petitie gestart door Abvakabo FNV, tegen zorgafbraak. Het helpt toch allemaal niets, denkt Sandra.
Blog Sandra: 'Fluisteren helpt niet'

Een pe-ti-tie… Wat helpt een petitie? Ondanks de vurige píetitie, verdwijnt de zwarte piet. Amsterdam wil naast de goede sint voortaan een – nog betere – cadeaumanager zonder negroïde kenmerken. Sinterklaas krijgt een nieuwe baas.

Sorry, even een zijweg. Maar petities of pietities of misschien pleegtities, het helpt toch allemaal niets. Vind ik, met mijn oneindig ongenuanceerde, lompe meninkje. Ga naar de petitie>>>
Ook Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk heeft een meninkje: ‘Als we nu niets doen, wordt 2015 een zwart jaar voor ouderen, kwetsbare kinderen en zieken. We moeten tot het uiterste gaan om de zorg te redden!’ En daarom dus een petitie… 1

Nou sorry voor mijn ongemanierde reactie, maar als dat het uiterste is: stilletjes thuis een digitaal knopje indrukken? Is dat een punt maken? Een punt-je! Een zuchtje. Een kuchje misschien.
Jaren geleden schreef ik op Nursing.nl dat ik vond dat het zo niet langer kon: hoge werkdrukken, genegeerde patiënten, hoge noden zonder antwoord. Velen reageerden fel onder mijn tekst: ‘Ja Sandra, als jij actievoert, doen wij met je mee!’ Ik schreef zelfs een artikel over je rechten bij staken in die tijd. Iemand organiseerde een datum, een plaats om te verschijnen. Het hele plan lag op straat. Maar geen plegen.

Staken!

Benieuwd naar de blog van Sandra over het staken? Je kan ‘m hier teruglezen>>>

Hier en daar fluisterden een paar kleine groepjes in shirts met ‘ik pik het niet meer’-teksten. Maar geen mens die overeind kwam, bij dat bed vandaan liep, op zijn fiets klom en door de straten schreeuwde.
Inmiddels wat jaren verder gaat mijn patiënte helemaal onderdoor aan haar MS. Ze kan geen kant meer op, niet zelf wassen, niet plassen. Haar man met eigen bedrijf heeft zijn handen in zijn haar en in dat van haar. Ze redden het niet thuis. Hij slaapt niet, zij eet niet. In mijn ziekenhuis klampen ze mij aan voor hulp. Helpen is immers mijn werk. We bellen wat en dan blijkt de mevrouw – hoe ziek, afhankelijk en uitgeput ook – geen recht te hebben op een verpleeghuisplekje. Nieuwe regels.

Regels. Om zorg betaalbaar te maken. Regels. Waarbij zorg wellicht betaalbaarder wordt, maar zorgloos. En daardoor heeft mijn patiënte méér zorgen. Haar stress groeit door de zorginstanties om haar heen.

Het kabinet wil dat mensen thuis zorg ‘genieten’ en dat naasten zorgtaken op zich nemen. Deze man is jong en flexibel, zegt het kabinet. Maar ik zie een doorbuigende meneer met blauwzwarte lijstjes om zijn ogen. Een meneer die zijn eigen bedrijf wil opgeven. Omdat hij bij zorgverlof klanten verliest en nul geld verdient. Zij ziek + hij moe = financiële problemen. Hoe had het kabinet dat gedacht?
De petitie. Ik denk er nog eens over na. Teken hem schoorvoetend. Voor de zekerheid. Wie weet helpt het, ergens. Maar liever ga ik keihard zelf schreeuwen. Liever ga ik snoeihard met jou kabaal maken. Beter zou het zijn als we allemaal van ons lieten horen. Zorgmensen. Zorgvragers, zorgbieders, bezorgden.
Ach, wie houd ik voor de gek? In een wereld met thuisbezorgd.nl en afvalpillen, vaatwassers en zelfparkerende auto’s. In deze wereld komt geen mens overeind. De patiënt niet, want zij heeft te veel MS om nog overeind te komen. De verpleegkundige niet, want zij kijkt Greys Anatomy.
Stinkwereld.

6 REACTIES

 1. Ik heb vorig jaar meegedaan aan een demonstratie in Den Haag tegen uitholling van de zorg. Het was er druk en ik vond het heerlijk en opluchtend om luidkeels te laten horen dat het niet langer gepikt wordt. Dat wij, de mensen in de zorg, niet nog meer bezuinigingen accepteren. Daarom ook ben ik lid van de vakbond Abva Kabo Fnv. En vind ik het erg belangrijk om mezelf te organiseren zodat mijn stem (samen met heel veel anderen) wel gehoord wordt.

 2. Lees alle reacties
 3. Het geschetste wereldbeeld is wel erg negatief.. Wat wel waar is is dat men niets geeft om de zorg, totdat zij zelf zorg nodig hebben. Maar met acties ben je niet professioneel, dat komt egoïstisch over op de buitenwereld en er zijn altijd gedupeerden. Laten we vooral kritisch zijn, op de regelgevers maar ook op onszelf. Hoeveel rituelen en cultuurtjes willen we nou echt opgeven?

 4. Helemaal nee eens. Niets doen is iets wat wij de afgelopen jaren al hebben gedaan. Hierdoor is de zorg al flink uitgehold. Het is tijd voor GEZAMELIJKE ACTIE. Samen staan we sterk. En samen kunnen we voorkomen dat de mensen die hierover beslissen op Macro niveau die te weinig expertise en inzicht hebben op micro niveau de zorg nog langer schade toebrengen.
  Geen grappige ludieke acties meer, daarmee presenteer je jezelf als beroepsgroep niet professional. Geen wonder dat we de afgelopen jaren niet serieus werden genomen. Tijd voor een andere weg.

 5. Deze petitie is een op start naar het referendum . En al die mensen die meegedaan hebben aan alle acties en de acties die nog bezig zijn doen in ieder geval iets en vele van die acties hebben wel degelijk effect. Als werkgevers iets vervelend vinden dan is het wel als personeel het werk neerlegt . Niets doen werkt zeker niet ! Dus sluit je ook aan ! En ik ben het helemaal eens met de andere twee reacties

 6. Beste Sandra,
  Er gebeurt inderdaad niets als niemand wat doet. Een handtekening onder een petitie is een begin en bovendien een machtig middel als we er een referendum mee kunnen afdwingen. Ook is een grote actie niet direct en makkelijk opgezet; daarvoor moeten mensen zich eerst organiseren. Dus, lid worden van de AbvaKabo als eerste stap en daarna organiseren op de werkvloer. Het feit dat er een veel betere CAO ligt sinds dinsdag dan de CAO’s van de jaren hiervoor, is bewijs dat een sterkere en zichtbare vakbond wel degelijk werkt.

 7. Beste Sandra, ik zou zeggen sluit je aan bij alle acties die Abvakbo FNV organiseert. Naast de petitie zijn er de afgelopen maanden op honderden plekken in Nederland werkonderbrekingen en 1-minuutsacties geweest. Mijn facebook werd overspoeld van collega’s uit het hele land die op de foto gingen voor goede zorg. Ook zijn er meerdere demonstraties geweest. En nee, de plannen zijn nog niet van tafel, maar door het groeiende protest wordt er wel minder bezuinigd op de zorg.
  Daarnaast wil de FNV een raadgevend referendum uitschrijven als de zorgwet ook door de Eerste Kamer komt. De petitie is slechts het begin. Dus voeg daad bij je woord en sluit je aan!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.