Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Sandra: ‘Geen desinfectie voor injectie: ik was er net aan gewend!’

IJzen en föhnen, kent u dat nog? Of dagen in bed blijven na een operatie? Rituelen en probeersels, gebruiken en bevindingen, allemaal alweer onterecht gebleken en afgekeurd. En nu dus weer ingevoerd...
Blog Sandra: 'Geen desinfectie voor injectie: ik was er net aan gewend!'

Toen ik nog in opleiding was, ruim vijftien jaar geleden, leerde ik dat al dat gesmeer met pasta’s niet hielp tegen decubitus. De laatste schapenvachten verdwenen. Ik weet nog dat ik in een verpleeghuis stageliep, waar ze nog dikke lagen zink op stuiten gooiden: hoe meer hoe beter. En ik, leerling, mompelde dat minder zink beter was. Dat smeren de aanmaak van herstellende en teruggroeiende haarvaatjes in die huid teniet deed. Smeren schaadt, fluisterde ik. Maar wat wist ik ervan? Een ziekenverzorgende zei: ‘Jullie verpleegkundigen denken allemaal dat jullie het beter weten’ en ze zei ook: ‘Ik doe het al jaren zo’. En daarmee bleef smeren het beleid toen.

Wel desinfecteren!

Een aios en hoogleraar infectiepreventie pleiten er in Nursing oktober voor wél te desinfecteren voor het geven van een injectie. Lees meer>>>

Toen ik ging schrijven voor Nursing, zo’n acht jaar terug, berichtte ‘mijn blad’ net dat desinfecteren vóór een injectie geen zin had. Ja, het had wel zin, legde Nursing uit, als je een minuut wachtte tussen desinfecteren en injecteren. Maar weinig broeders of zusters die dat geduld hadden, zo bleek uit de praktijk. Uit onderzoek bleek bovendien op dat moment dat infecties net zoveel optraden met als zonder huiddesinfectie voor het prikkie. Niet meer nodig dus, vatte Nursing samen. Inmiddels acht jaar later, heb ik ongeveer iedereen binnen mijn team van dit ‘nieuws’ kunnen overtuigen.  Er wordt nog maar weinig gepredesinfecteerd.

Ik ontving een week geleden een patiënt met een duodenumsonde op mijn afdeling. Die was en bleef verstopt thuis, ondanks spoelen met spa-rood, vertelde de familie. Spa-rood? Was niet inmiddels alweer een jaar of wat bekend dat dat het materiaal aantast waaruit de sonde bestaat? Maar hoe kon de thuiszorg weten dat dat was veranderd? Dat de trucjes van toen nu juist weer werden afgeraden, zo vroeg de familie: ‘hoe communiceren jullie dat naar de thuiszorg?’ Ik stotterde wat. Wilde mijn collega’s thuis niet afvallen. Maar ik wilde zeggen: het is ieders eigen verantwoordelijkheid om vakvernieuwingen bij te houden. Bovendien moeten álle verpleegorganisaties hun protocollen geregeld evalueren. Toch?

Vandaag een verse Nursing op mijn mat, dus nieuw nieuws. Met een artikel op pagina 28 met de kop: ‘Huiddesinfectie voor injectie: ALTIJD’. Met hoofdletters nog wel. Het moet weer wel! Mijn cape begint te wapperen op mijn rug. Ik moet de wereld rond om dit te verkondigen!

Desinfectie voor injectie: doe jij dat of niet? Reageer op Nursing Connect>>>

Het zal een aantal jaren duren voor we iedereen hebben overtuigd van dit laatste technische verpleegnieuws. Wellicht is het woord verspreid tegen de tijd dat injecteren naaldloos lukt. Of als we erachter komen dat al dat gedesinfecteer schadelijker is dan infectiegevaar. We zien het wel. Ik wacht de volgende Nursing wel weer af en volg mijn collega’s op de voet.

4 REACTIES

 1. Bij mijn thuiszorginstelling wordt veel nagedacht over nieuwe ontwikkelingen rondom dit soort dingen. Bijscholingen zijn voor iedereen beschikbaar en we discussieren er onder collega’s ook vaak over. Leuk dat er dan ook wordt nagedacht waarom we eigenlijk iets doen! En soms krijgen we juist tips uit het ziekenhuis als ‘spoel die sonde even door met spa rood’ terwijl wij dan juist weer zeggen dat dat niet de oplossing is. Zo blijft het inderdaad in beweging zoals Jmm van Veen al zei.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik wil graag even reageren op de reactie van Sandra Franken.
  In België valt het verschil tussen de verpleging aan huis en de verpleging in een ziekenhuis ook op. Sterker nog: wij krijgen in onze opleiding twee checklisten. Eén voor in de thuisverpleging en rusthuizen, en één voor in ziekenhuizen. De reden die wij hiervoor krijgen is dat in ziekenhuizen alles strikter verloopt wegens de vele niet-patiëntgebonden bacteriën. Thuis en in rusthuizen is het risico op infectie kleiner, omdat dit soort bacteriën ontbreekt.
  Wat natuurlijk niet wegneemt dat het economische zeker zijn rol zal spelen, op dit gebied.

 4. Ik werk nog niet zo lang in de thuiszorg, maar heb wel opgemerkt dat veel zaken niet in de thuissituatie te vinden zijn.reden vaak : de kosten. Niet alles wordt vergoed of maar deels en vergeleken met een instelling heb je niet alles bij de hand.
  Ook is het wat de klant wil. De meesten zijn te overtuigen, maar niet iedereen.
  Gelukkig is er wel degelijk bijscholing, maar ik denk wel dat dat in een instelling frequenter is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.