Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Sandra: ‘Ik wil ORT over mijn vakantie’

Sandra begrijpt best dat werkgevers liever niet álle verpleegkundigen ORT over vakantieuren gaan terug betalen. 'Of passen we ons weer eens te snel aan? Zijn we dat geld niet gewoon waard?'
Blog Sandra: ‘Ik wil ORT over mijn vakantie’

Vroeg of laat krijgen we wel niet meer geld. De ORT heb ik het over. Daar hebben we recht op. Die ORT tenminste, die we nooit kregen over vakanties. Die ORT die we kunnen gaan vorderen bij al onze bazen. Nou ja, de bazen werpen nu tegen dat er allerlei redenen zijn waarom wij dat geld niet krijgen en die ene verpleegkundige in het Hagaziekenhuis wel.

Geen idee waar Sandra het over heeft? Lees dan het bericht ‘Verpleegkundigen kregen jarenlang te weinig salaris’>>>

Ik snap ook wel dat bazen niet zitten te springen om ons vijf jaar vakantie-ORT te gaan betalen. Ik geloof gelezen te hebben dat het om zo’n beetje een maandsalaris gaat. En dat keer een kleine 200.000 verpleegkundigen in Nederland… de zorg wás al zo duur.

En we moesten ook al een cao-loonsverhoging krijgen hier en daar. Arme bazen van ons met hun portemonneetjes. Ik zou me er ook tegen verzetten waar ik kon. De baas heeft liever Lidl- en Aldi-plegen, dan dat-ie A-merk-verpleegkundigen moet betalen. Zo beheer ik ook mijn huishoudknip!

Het moet betaalbaar blijven. Anders kunnen bazen zich straks onze kritische, zorgvuldige zorg zonder grenzen niet meer veroorloven. Daarom verzet de baas zich nu tegen deze ORT-rechter. Hoe heeft die man dat kunnen besluiten?
Ach en geld… waar hebben we het over. Verpleegkundigen doen het niet voor het geld. Die doen het voor de liefde die ze krijgen, toch?

Nee bazen in Nederland, nee! Wij krijgen liefde en dankbaarheid, omdat we tot onze enkels in uitwerpselen geraken. Omdat we pauzes overslaan. Omdat we mensen op het nippertje in leven weten te houden. Omdat we lief zijn en begripvol. Dat is de deal tussen patiënt en pleeg. Maar met u, baas, hebben wij een ander contract. Eentje met een euroteken hier en daar. Bazen doen het toch ook niet voor gratis? Nou, wij ook niet.

Wij zijn kundig. Wij zijn kritisch. Wij zijn hooggeschoold. Wij zien dingen, die zelfs dokters missen hier en daar. Wij voelen dingen aan, die zelfs de bloeddrukmeter niet herkent. Wij hebben zwaar en intensief werk, indrukwekkend en heftig. Wij doen de hele dag meerdere dingen tegelijk en met uiterste zorgvuldigheid. U mag van ons kwaliteit verwachten. Maar u moet ook voor kwaliteit betalen.

U vraagt vijfsterrenzorg van ons. Maar u moet toch zelf ook weten dat er geen Hilton-zorg bestaat voor een Bastion-prijs? Een ziekenhuis draait op een groot aantal verpleegkúndigen. Wij zijn kei-goed, maar ‘kosten nou eenmaal duur’.
Het is, zeg maar, net als met de zorgdirecteuren van Nederland. Ja, ze hebben hier en daar gigántische salarissen, maar ze dragen ook nogal verantwoordelijkheden. Wij – intelligente verpleegkundigen – begrijpen dat volkomen.

Bazen, als ik een práchtige auto zie, die werkelijk formidabel rijdt en glanst, moet ik bij het afrekenen ook huilen. Maar het is het waard. En wij ook. U heeft mijn rekeningnummer, toch?

Eerder deze week werd bekend dat werkgevers de terugvorderingen van ORT massaal afwijzen… Lees meer>>>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.