Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Blog Sandra: ‘Mijn oma’

Sandra's oma ligt in het ziekenhuis. Ze is al bijna 90 jaar op deze planeet. Ze was altijd behoorlijk gezond, op een oplopende COPD na. Helaas is dat nu anders.
De dame op de foto is niet de oma van Sandra
De dame op de foto is niet de oma van Sandra - Foto: ANP

Oma had wat kwaaltjes, zag een dokter, kreeg een scan en blijkt nu op meerdere plaatsen kwaadaardigheid te hebben. Eén tumor kon geopereerd, zei de dokter. Mijn oma stemde onmiddellijk in. Kanker moet je lichaam uit, nietwaar?

Maar die andere plaatsen dan? Wat had de ene tumor met de andere te maken? Wat ging mijn oma erop vooruit als ze er eentje weghaalden? En hoe zwaar was dat weghalen? ‘O’, zei de verpleegkundige, ‘dat kan met een kijkoperatie’. Alsof het niks is, wat gaatjes prikken in mijn oude oma.
‘Moet mijn oma zich wel laten opereren?’ vraag ik de verpleegkundige. Ze kijkt me niet-begrijpend aan. Waarom niet? De dokter zei toch dat het kon? Dus ik som op: leeftijd, COPD, ook nog kanker ergens anders… ‘O, maar die andere kanker is nog niet bewezen’, zegt de verpleegkundige, alsof het hier om zweetvoeten gaat. Bovendien zou die andere kanker de operatie niet in de weg staan. ‘Maar heeft die operatie zin, als er nog meer kanker door mijn oma groeit?’ vraag ik. De verpleegkundige haalt haar schouders op. Mijn oma is opgenomen door de geriater, een chirurg gaat over die ene tumor en een oncoloog over die andere. Zij weet niet precies hoe a met b te maken heeft, zegt ze. Maar ze zal zorgen voor een gesprek met de chirurg morgen.

De volgende dag word ik gebeld. Oma mag naar huis tot de operatie. Er wordt niet meer gesproken over wel of niet opereren. Kennelijk móet je je laten opereren, als een dokter dat zegt. Of je moet flink kabaal maken, misschien. Maar dat doen oma’s van bijna 90 niet. Oma wil graag nog vijf jaartjes erbij, zegt ze, dus geopereerd en zelfs gereanimeerd waar nodig. Maar ze wil geen kasplantje worden. Dat heeft ze de dokter wel verteld…

Dokter! Mijn oma is bijna 90! Natuurlijk houd ik haar het liefst nóg 90 jaar aan mijn zij. Maar als verpleegkundige weet ik dat lichamen haperen en sneuvelen op den duur. Ook die van mijn familieleden. Ook als ik of zij dat niet willen. Ook als de dokter er een operatie doorduwt.

De operatie vindt plaats. Mijn oma is daarna dag en nacht moe en flink in de war. Door de morfine die ze zichzelf toe mag dienen via een knop. Een verwarde vrouw met een PCA? Ik vind het een gekke combinatie. Maar goed, het gaat niet over mij; dat is duidelijk. Ik werk hier niet en heb hier niks te zeggen.
Twee dagen na de operatie gaan hechtingen los en moet oma terug naar de OK. Ook krijgt ze een maaghevel. Haar darmen werken niet. Gek genoeg trekt mijn verwarde oma de slang er weer uit. Mijn oma is suf. Mager. Ze lijkt wel 100.

Ik hoop dat het goed komt. Dat dit slechts gebruikelijke complicaties zijn. Dat oma over een week weer zichzelf is en zonder al die slangen. Dat darmen weer werken en ze weer naar huis en poes kan. Dat de almachtige doktoren goed hebben besloten over haar leven.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Helemaal met J.Kaldenhoven en Marie Peters eens. De zin- en onzin van wanneer wel/niet behandelen bij mensen. Waarom wordt er niet meer gekeken naar het totale plaatje, de gehele mens! Alsof je inderdaad ‘verplicht’ bent een operatie te ondergaan omdat dokter het zegt. Terwijl er ook prima een plan B besproken kan worden veel vriendelijker is maar misschien wel palliatiever en met meer kwaliteitsvolle dagen dan de complicaties van een OK. 
    Dat alles inmiddels beter mag gaan met de Oma van Sandra!

  3. Zin of onzin van een behandeling bij ouderen blijft lastig om te beantwoorden. Waar de een alle medische mogelijkheden wil blijven proberen zal een ander naar het totale lichamelijke plaatje kijken en dan concluderen geen toegevoegde waarde. Momenteel word er nog teveel gekeken per vakgebied en wat er kan en niet naar de totale mens/patiënt. 

  4. Zin of onzin?! Dat is de achtergrond van jouw blog, neem ik aan. Daarbij wil ik niet zeggen dat jouw oma onzin is, maar wel de vraag of je haar op haar leeftijd nog moet – laten – blootstellen aan deze ingreep. Ik hoop dat zij nog een behoorlijk aantal kwaliteitvolle dagen mag blijven leven

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.