Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Blog Sandra: ‘Verpleegkundige moet kunnen rekenen!’

Als het aan de Vereniging Hogescholen ligt, zijn er straks alleen nog verpleegkundigen die sterk zijn in rekenen. Sandra is voor.
Blog Sandra: ‘Verpleegkundige moet kunnen rekenen!’

Ik heb al heel wat woorden vuil gemaakt aan de psychosociale vaardigheden van artsen. Maar er is natuurlijk veel méér te vertellen over de kwaliteiten van artsen. Wat mij bijvoorbeeld opvalt, is dat ik eigenlijk weinig tot geen spelfouten aantref in teksten van artsen. Ook bemerk ik een behoorlijke ontwikkeling van hun Engelse taal. Bovendien kennen ze Latijnse namen voor elk lichaamsonderdeel en nemen dat heel serieus. Het is mij bovendien nog nooit gelukt om een arts onder de tafel te rekenen. Aan cijfermatig inzicht vind ik medisch geen gebrek.

Als het aan de Vereniging Hogescholen ligt, komen er straks ook alleen nog verpleegkundigen die sterk zijn in rekenen. Ik lees dat ze voorstellen om de rekenzwakke mensen uit te sluiten van een verpleegkundige opleiding. Er wordt nogal wat ge- en berekend door verpleegkundigen en dat moet goed gebeuren; foutloos zelfs. We hebben hier niet te maken met de tafel van zeven of het berekenen van wisselgeld. Het betreft hier milligrammen lichaamsveranderende medicamenten. Zet je de komma verkeerd, dan kan dat grote gevolgen hebben voor opnameduur of zelfs levenslengte.

‘Hbo-v moet rekenzwakke student weigeren’

Een aankomend student die niet goed is in rekenen heeft niets te zoeken bij een ‘rekenrijke’ opleiding zoals hbo-verpleegkunde. Dat stelt de Vereniging van Hogescholen>>>

‘Er zijn schema’s te maken per medicijn’, schrijven reageerders op de Nursingsite. Natuurlijk. Je kunt voorrekenen: voor 10 milligram moet je zoveel milliliter hebben. Voor 20 milligram, zoveel… enzovoort. Geen gek initiatief om fouten te voorkomen.

Maar ik vind dat je zelf moet kunnen bedenken hoeveel milliliter je op moet zuigen om een bepaalde hoeveelheid millimol kaliumchloride toe te passen in een anderhalve liter-infuus. Ook als dit voorgerekend staat in een schema. Je moet kunnen doorzien, overdenken. Of je dat nou uitrekent met een rekenmachine, uit je hoofd of op een papiertje, moet jij weten. Maar je moet het zelf kunnen bedenken.

Men zal mij wel weer een hork vinden, met mijn mening, maar alsjeblieft zeg collega’s, zie het nut van rekenvaardigheid! Ik lees allerlei reacties onder het nieuwsbericht van Nursing over het voorstel om de rekenzwakken uit te sluiten voor ons vak. ‘Mensen die bètavakken kiezen, kiezen vaak niet de verpleging’, lees ik. Misschien is dat anders, als we dat rekenen serieuzer gaan nemen… Moeten wij onszelf niet eens wat serieuzer nemen? Niet alles wat we doen, doen we met ons hart. Intuïtie, antennes, fingerspitzen, ze zijn allemaal heel belangrijk in ons vak. Maar een gezond verstand, diepte inzicht als het gaat om het menselijk lichaam, logisch redeneren én rekenen, dat moeten we gewoon kunnen.

Als je heel vriendelijk bent in een bakkerij, de winkel gezellig kan aankleden, maar je bakt geregeld zwarte broden, dan red je het als bakker niet. Je wordt geen zwemleraar, zonder zwemdiploma’s. Geen arts, als je niet kunt rekenen. Een arts moet ingewikkelde onderzoeken presenteren in het Engels, hij of zij moet spelfoutloos schrijven. Een gebrek in één van deze regionen heeft grote gevolgen voor je toekomst als arts. Logisch.

Een verpleegkundige redt levens, maar kan ze ook flink verwoesten. Met één rekenfoutje. Daarom de rekenmachine, de dubbelcheck én een dosis praktisch verstand; onmisbaar!

‘Ook een rekenzwakke student kan een uitstekende verpleegkundige worden’, zegt Caroline van Mierlo van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV). Lees het interview hier>>>

18 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Eens. Tijdens mijn HBO-V opleiding was er een rekentoets en nu in het ziekenhuis waar ik momenteel werk wederom een verplichte rekentoets. Ik werk op een afdeling pediatrie; in iedere dienst dus alles berekenen (en 2de controle door collega) op gewicht, lengte etc. Oplossingen en verdunningen zijn dagelijkse kost. Er wordt van mij geacht dat ik ook kennis heb van datgene wat door de arts wordt voorgeschreven wordt (klopt die dosering wel?) want iedereen kan fouten maken… ook een arts.

 3. Aan: jgm-Keizers.
  Ja er is zeker wel een toets medisch rekenen, Ik vertel hier boven ook dat wij daar een 10 (100%) op moeten halen. Geen 1 fout dus. Daarnaast hebben wij per dag nog 1 uur basis rekenen en Nederlands wat weer ten koste van andere vakken gaat.

 4. Ja, mee eens.
  Een afgestudeerde verpleegkundige moet verpléégkundig kunnen rekenen. Tijdens de H.B.O.-V.opleiding kreeg je daar les in en moest
  je een toets maken. ( foutloos!)
  Is dit niet meer zo ? Slechte opleiding, hoor! Om zomaar dan studenten
  óf te weigeren óf ze te laten slagen!

 5. Hallo, Ik ben een leerling MBO-verpleegkundige. Ik moet zeggen dat ik wel schrik van dit bericht. De scholen zijn al erg doorgeslagen in het rekenen en Nederlands. Op medisch rekenen moeten wij al een 10 (100%) scoren en daarnaast hebben wij nog eens een uur rekenen en Nederlands op school per dag, Helaas gaat dit ten koste van andere vakken zoals VGO en Geriatrie lessen. De lessen van rekenen gaan over optellen, aftrekken, breuken, verhoudingen en de tafels. Ik moet dan ook eerlijk zeggen dat dit niet eens lijkt op medisch rekenen die gebruikt moet worden bij medicatie verstrekking. Ik zie ook klasgenoten afvallen omdat zij het medisch rekenen wel kunnen maar het ”standaard rekenen” niet onder de knie krijgen. Dit zijn vaak erg goede verpleegkundige die ik zeker als collega in de toekomst zou willen hebben op de werkvloer. Mijn conclusie is dan ook dat de scholen doorslaan waardoor er verpleegkundige die een verschil kan maken in het kwaliteit van leven voor een patiënt genadeloos zakken voor een onderdeel waar ik niet achter sta. We gaan namelijk het belangrijkste aspect van een verpleegkundige voorbij, namelijk het inzicht, luistert oor, empathie, ziekte-inzicht en het inspelen op situaties. Dit maakt allemaal plaats voor het verplichte rekenen en Nederlands in onze opleidingen. En dit alles naast het feit dat wij al een 10 (100%) scoren op medisch rekenen.

 6. Er zijn twee aspecten bij rekenen: het maken en het begrijpen.
  Het maken van sommetjes kan je met een rekenmachine doen: graag zelfs, want een rekenfout is snel gemaakt. Maar belangrijker is dat je sommen begrijpt: moet moet je berekenen hoeveel druppels per minuut of milliliters per uur er moeten worden gegeven om een bepaalde hoeveelheid te geven en nog lastiger als er X mgr in een oplossing zit van Y ml. Dat is verpleegkundig rekenen en dat zal iedere verpleegkundige moeten beheersen. Als ik zie hoe vaak hiermee geklungeld wordt, dan houd ik mijn hart vast als we hier geen eisen aan (blijven) stellen.

 7. Bakker, zwemleraar, arts en verpleegkundige op een hoop gooien is niet bepaald realistisch. Iemand met een academische titel in de geneeskunde is van een heel ander kaliber en niveau dan een HBO of MBO verpleegkundige. Onvergelijkbaar.
  Er mogen redelijke eisen gesteld worden, maar overdrijven is ook een kunst. Met zo’n 150.000 verpleegkundigen die gemiddeld 150 diensten draaien kom je op ruim 22 miljoen diensten. Iedere dienst geef je wel een of meerdere medicijnen, met 15000 foutmeldingen waarvan een derde de patient niet bereikt en uiteindelijk amper 5% terug te voeren tot rekenfout, kom je op eens in de 1500-15000 diensten dat het fout kan gaan.
  Leuk al die cijfers, 1 (een) dode is natuurlijk al te veel. Allert zijn, gebruik je verstand, altijd beter dan verkrampt proberen rekenwonderen te creeren….

 8. Ik ben ook geen rekenwonder maar als je dat van jezelf weet check je alles dubbel of laat je checken.
  Jullie gaan ervan uit dat elke verpleegkundige in het ziekenhuis werkt en te maken heeft met bijvoorbeeld een infuus. Maar je kunt als verpleegkundige ook in de gehandicaptenzorg werken of in de psychiatrie waar je niet te maken hebt met ingewikkelde rekenmodules. En als je wel zaken moet uitrekenen kun je alles opzoeken.

 9. oneens !
  cijfers en klinisch redeneren zijn 2 verschillende dingen !!
  dat 1 ml 10 mg bevat snapt ieder mens nog wel. maar de kennis over het medicijn zelf vind ik nog veeel belangrijker. net zoals het herkennen van de lichamelijke bijwerkingen.

 10. Rekenen is zeker niet de belangrijkste competentie, maar wel een competentie die duidelijk moet zijn, je moet eerst begrijpen wat je aan het doen bent en realiseren dat het van levensbelang kan zijn. Als je het dan laat controleren door een collega is prima, zolang je je bewust bent van het belang!

 11. het 1 sluit het ander niet uit, je moet weten hoe te rekenen met een rekenmachine, maar je moet het ook zelf al zien / kunnen berekenen. Je moet natuurlijk kunnen vertrouwen in apparaten, maar zelf ook zien dat een klein foutje tot een andere uitkomst leidt.

 12. Totaal mee oneens! Ik ben zelf ook niet sterk in rekenen, echter durf ik mij wel een goede verpleegkundige te noemen. Ook ik laat zoals vele anderen mij checken wanneer dit aan de orde is… Uitsluiten van de opleiding gaat mij veel te ver.

 13. Niet eens met Sandra.
  Ja, het is heel handig als je goed kan (hoofd) rekenen.
  Het is m.i. heel belangrijk dat je het begrijpt wat je geeft aan medicatie, wat het spul doet en nog belangrijker is dat je begrijpt wat er gebeurd als je te veel of te weinig zou geven….
  En dan kan je nog zo goed hoofdrekenen, maar als je geen begrip hebt over medicatie ben je nog onnozel bezig!!
  Ik heb een collega die niet sterk is in rekenen, laat het, net als iedereen checken en altijd narekenen door collega of arts. Dat zij er iets langer over doet, soit…ze is verder helemaal geweldig.
  Zij begrijpt i.i.g. wel dat je niet zomaar tig ampullen ergens in kwakt, dat er dan iets heel erg mis is met de voorgeschreven medicatie óf met de berekening. Want ja hoor, zelfs artsen maken fouten!!

  En in acute situaties: hebben we op de afdeling ook geregeld, middels schema’s.

 14. ‘… Een verpleegkundige redt levens, maar kan ze ook flink verwoesten. Met één rekenfoutje. Daarom de rekenmachine, de dubbelcheck én een dosis praktisch verstand; onmisbaar!…’
  Die laatste zin ben ik het helemaal mee eens, vooral dat praktisch verstand, maar is mijns inziens iets heel anders dan goed kunnen rekenen. Om alleen nog maar verpleegkundigen die goed kunnen rekenen op te willen leiden gaat mij te ver. Zo sluit je een hele grote groep mensen uit die gewoon uitstekende verpleegkundigen kunnen zijn. Eigenlijk is het een vorm van discriminatie.
  We maken ons tegenwoordig zo druk dat iedereen met en zonder handicap recht op een volwaardige baan heeft. Dan geldt dat ook voor de wat minder rekenvaardige verpleegkundige. Er zijn zoveel veiligheden in te bouwen dat dat rekenen geen probleem hoeft te zijn.Een rekenmachine is wel de meest eenvoudige. Een papier welke berekening waar bij hoort doet de rest en het lijkt mij dat iedere verpleegkundige foutloos oplossingen, infuusstanden enz. kan uitrekenen.

 15. Totaal oneens met Sandra! Gezond verstand, natuurlijk, maar betere en veiligere alternatieven voor het zelf rekenen, uitstekend!
  Aangezien het merendeel tegenwoordig slecht rekent zal de opleiding wel niet meer vol stromen en voor weinigen slechts nog haalbaar, jammer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.