Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Sandra: ‘Vroeg opstaan is marteling’

Uit Brits onderzoek blijkt dat hoe later je opstaat, hoe beter het is. 9 uur beginnen met werken is volgens de onderzoekers zelfs een marteling voor de mens. Sandra ziet de voordelen van dit onderzoek wel.
Blog Sandra: 'Vroeg opstaan is marteling'

‘Mensen dwingen om 9 uur te gaan werken, is een vorm van marteling’, aldus Paul Kelley, slaapexpert aan de Britse universiteit van Oxford. Hoe later je opstaat, hoe beter. Rustig ontwaken is volgens het onderzoek belangrijk, je begint dan met een voorsprong. De slaapexpert pleit voor het beginnen met werken om 10 uur. Klinkt goed. Doe mij die baan. Om 10 uur is het altijd licht, ook in de winter. Ik zou voortaan zingend aan het werk gaan.

Eigenlijk moeten mensen die om 9 uur ‘al’ beginnen met werken vooral niet klagen. Laatst zat ik op een verjaardag, toen iemand om 22 uur riep dat hij nodig naar huis moest, want hij moest over 12 uren ‘alweer’ op zijn werk zijn. Op een zaterdag, de arme ziel. Wat zeurt hij nou? Over 12 uren heb ik er alweer drie uren hard werken opzitten.

Om 9 uur starten met je werkdag is een luxe. Dat is slapen tot 8 uur. Dat betekent dat je nog méér dan 8 uren slaap hebt genoten, als je ’s avonds die film nog even uitkijkt. Dat betekent geen klokstaarstress meer op een gezellig feest. Je hoeft niet meer gezelligheid vroeg af te breken, want helder en alert levens redden begint later.

Ook de baas zal blij zijn: uit het onderzoek blijkt namelijk dat de kans op verkoudheid verviervoudigt als je te weinig slaapt. Minder ziekmeldingen! En zouden patiënten zich ook gezonder gaan voelen, als ze pas rond 10 uur worden gewekt? Uitslapen en niet meteen geprikt en gewassen worden. Ongestoord ontbijten. Ik denk dat het weleens een ligdag zou kunnen schelen. De verpleegkundige fluit, de patiënt voelt zich uitgeslapen en vrolijk ontvangen, daar schijnt het daglicht dan weer overheen. Win-win.

Zou het niet sowieso een goed idee zijn om eens te kijken naar werktijden? Al decennia, misschien wel eeuwen, draaien we vroege, late en nachtdiensten in de zorg. Allemaal beginnen we om ongeveer 7, 15 en 23 uur. Zou dat niet eens op zijn kop moeten? Voortaan starten om 10, 18 en 2 uur?

Wassen van 11 tot 13 uur: ‘Wilt u fris voor of na het middageten?’ Schoon het middagdutje tegemoetzien. De patiënten dan, niet de plegen. Laten we niet overdrijven. Hoewel middagdutjes de bloeddruk schijnen te verlagen. Dat is ook niet gek voor een pleeg.

Het zal wennen zijn, maar voor je nachtdienst kun je nog even slapen van 22 tot 2 uur. Bovendien stop je rond 10 uur met werken. Dan is de dag begonnen. Misschien voel je je wel frisser en minder verward? Slaap je tot 15 uur en ’s avonds pak je dat bed nog even mee met je partner. Wel zo gezellig en een natuurlijk gevoel van ritme.

De late dienst heeft de hele overdag vrij. Je kunt je kinderen brengen en halen, alle winkels bezoeken. Ja, je bent laat thuis, maar o, wat slaapt dat heerlijk.

Baas, collega’s, misschien moeten we binnenkort eens om de tafel? Ik voel een lading gezondheid opkomen, minder stress, meer daglicht, meer thuis, efficiënter op het werk, minder ziekte… Kortom, wanneer gaan we beginnen? Niet voor 9 uur, in ieder geval.

2 REACTIES

  1. Helemaal mee eens Sandra. Ik roep het al jaren! De agrarische sector, waar deze werktijden uit afstammen, krimpt. De dienstensector groeit en de ecenomie draait door! Het wordt tijd de werktijden daarop aan te passen! Hoeven onze patiënten voor dagbehandeling ook niet voor dag en dauw zich te melden!
    Gr, Greet

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.