Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Sandra: ‘Wat willen we nou eigenlijk?’

Het moet allemaal efficiënter in Sandra's ziekenhuis. Voor aandacht en eten worden helpenden ingezet. Terwijl diezelfde helpenden juist weer weg moeten in de ouderenzorg. Sandra snapt er niks meer van.
Een verpleegkundige smeert de huid van een cliënt in met creme Foto: ANP
Een verpleegkundige smeert de huid van een cliënt in met creme Foto: ANP

Het kan allemaal een stuk efficiënter in de zorg. Het móet. Binnen mijn ziekenhuis zijn alle overbodigheden er dan ook uitgesloopt. Dat wil zeggen, op de meeste afdelingen zijn bedden gesloten. Minder lege bedden en dan alleen de allerzieksten opnemen. Al wat niet in het ziekenhuis hóeft, moet nu naar huis. Al bij opname plan je het ontslag. Geen tijd verkwisten.

Op de gekrompen afdelingen krimpen ook de teams. Heb je elke dag vijf collega’s nodig, dan worden er vier ingeroosterd. Is het rustig(achtig), dan moet het met vier. Wordt het druk, dan is er een pool (zwembad vol reserveplegen). Is het zwembad leeg, dan vis je achter het net. Maar heel vaak is er een collega. De meeste ‘poolers’ zijn inmiddels bekenden, omdat we standaard minstens één collega tekortkomen. Een fraai, flexibel systeem.

Nu liggen dus in alle bedden heel zieke patiënten, wat het een uitdaging maakt voor de planners. Want waar laat je de mensen die onverwacht komen via de spoedeisende hulp? De interne afdeling is vol. Neurologie krijgt daarom op zijn laatste drie bedden een patiënt met een longembolie, een met pancreatitis en een met een tentamensuïcide. En dan verschijnt op de SEH nog een bloedig CVA. De neuroloog boos, want deze man moet echt nú worden opgenomen. De planner haalt zijn schouders op: geen ruimte.

Dat zijn de uitdagingen van het efficiënte systeem. Er is geen verkwisting, maar wel een tekort aan hulpverlener of bed. Dat levert wellicht minder frustraties op bij de ziekenhuisbestuurders en zorgbetalers. De mensen op de werkvloer (en mogelijk een paar patiënten) vinden het wat minder fijn. Er is minder ruimte voor zorg, aandacht, eten, adem soms. Tja, je kan niet alles hebben.

Voor aandacht en eten worden helpenden ingezet. Superzorgverleners met hardwerkende ledematen, stevig in hun schoenen en het hart op de juiste plaats. Ze helpen ons overal waar ze kunnen. Opgelost.

Ik spreek mijn beste vriendin. Zij is helpende. In de ouderenzorg. Ook daar moet de wereld verbeterd. De helpenden moeten eruit. Huh? ‘Bij mij komen ze er juist in!’ roep ik. Nee, het verpleeghuis vereist meer verpleegkundigen, zo zegt de baas van mijn vriendin. Zij moet eruit, samen met veel van haar collega’s. Onbekende verpleegkundige krachten komen ervoor terug.
In het ziekenhuis wordt dus met helpenden de kwaliteit van de zorg verbeterd. In de ouderenzorg denken ze juist dat verpleegkundigen soelaas bieden. Hoe zit dat nou? Wie heeft er gelijk?

Zorgbestuurders zoeken naarstig naar hun eigen wielen; hoe komt de zorg goed in deze vergrijzende, snel draaiende wereld met weinig geld? Natuurlijk moeten er rigoureuze oplossingen komen. En niet allemaal zijn ze leuk. Maar allemaal iets anders bedenken…?

Een zorggroep voor ouderen vervangt zijn dure bestuurders voor nieuwe. Buurtzorg doet het helemaal zonder bazen. Het verpleeghuis doet het zonder helpenden. In ziekenhuizen hebben ze het liefst zo min mogelijk verpleegkundigen. Wie heeft er gelijk?

Wat overblijft zijn onbekende zorgverleners, patiënten die niet meer thuis kunnen sterven, bedden vol comorbiditeiten, ziekenhuizen die winstgevend in heroïne handelen… Volgens mij kan het beter in de zorg. Maar wat weet ik van zorg? Ik ben maar een verpleegkundige.

Sandra kan niet meer zonder haar mobieltje. Hoe erg is dat eigenlijk? Lees de vorige blog van Sandra>>>

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @Mn de Wit nee… Ik ben geen helpende… Maar alleen onbekende verpleegkundigen ( van bv. Uitzendbureaus) op de afdeling komt de kwaliteit ook niet ten goede. Een kwalitatief goed team zou moeten kunnen bestaan uit helpenden, vz en vp. Als je denkt dat kwaliteit op de werkvloer alleen komt door alleen hoger op te leiden kom je bedrogen uit. Kwalificatie zegt jammergenoeg niks over kwaliteit….

  3. Zoals je zegt; het zijn gouden mensen met over het algemeen het hart op de juiste plaats, maar je moet ze niet overvragen. Helpende zijn goud waard bij de ondersteuning zoals bedden opmaken en helpen bij eten etc. maar ze kunnen niet de verantwoording over een hele huiskamer hebben. Overigens zie ik deze tendens in alle verpleeghuizen en ben ik het niet met je eens als je zegt dat iedereen iets anders bedenkt en misschien is het wel zo dat de helpende die er in het verpleeghuis uit moeten een baan in het ziekenhuis kunnen vinden tot ieders tevredenheid; lijkt me een win win situatie 🙂

  4. hallo Sandra, ik begrijp de verwarring en als je het zo opschrijft lijkt het ook allemaal heel krom, echter liggen zaken wellicht iets genuanceerder. Allereerst de opmerking dat mensen zo snel mogelijk uit het ziekenhuis moeten, dat betekent dat deze mensen weer versneld terug gaan naar huis of verpleeghuis en dat daar de zorg dus word verzwaard. Een tweede ontwikkeling is dat er in het verpleeghuis geen bewoner meer te vinden is die onder de ZZP 5 zit en dus zwaardere zorg nodig heeft, en dat in de verpleeghuizen nog steeds flink bezuinigd wordt. Dit betekent dat we met minder mensen zwaardere zorg moeten verlenen en dat kunnen we dus alleen als we hoger gekwalificeerd personeel aannemen. Je moet je bedenken dat er in het verpleeghuis heel veel kleinschalig wordt gewerkt en dat er per dag voor 2 huiskamers 34 uur zorg (per dag) ingezet mag worden. Gelukkig wordt de nachtdienst gedeeld want anders zouden we die niet eens kunnen bemensen. In de praktijk ben je dus op de dag alleen verantwoordelijk voor een huiskamer, en je begrijpt dat deze verantwoording niet door een helpende gedragen kan en mag worden. Dat mag je ook niet van ze vragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.