Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Sandra: ‘Wij hebben Epic!’

Jij denkt misschien: 'Sandra's nieuws, is oud nieuws!’ Voor Sandra is het volgende in ieder geval gloednieuw, onzeker, spannend en onrustig: ze werkt nu met Epic.
1 ANP-1000_13544231.jpg
Foto: ANP

Eerder werkte ik met Mirador. Geen idee of het je wat zegt, maar wij hadden in ieder geval al een digitaal dossier. Althans, wij rapporteerden in de computer, vonden daar de labuitslagen, konden er foto’s in bekijken, dat soort dingen. Ondertussen schreven artsen nog op papier (echt waar) hun orders. Over nieuw röntgenonderzoek, labwerk voor morgen. Ze schreven ook op papier welk röntgenonderzoek nodig was. De secretaresse liet een faciliair medewerker dat papier naar de radiologie brengen. Radiologie belde dan het tijdstip door van het onderzoek.

Nu dus Epic. De dokter klikt op ‘X-thorax’, kiest twee richtingen en klaar. Ik vind later in het dossier van mijn patiënt een afspraak voor vanmiddag en informeer snel die patiënt daarover. Gaaf! Papierloos, geen getelefoneer. Want de radiologie belde de secretaresse. Die belde mij weer en dan liep ik naar de patiënt. Dit scheelt behoorlijk wat werkonderbrekend gebel. Mooi.

Een groot nadeel is wel dat de secretaresse dan ook volledig is geschrapt van de afdeling. Dan werd ik liever gestoord door haar de hele dag. Maar ja, ik heb er niks over te zeggen. Ik onderga Epic.

In 2008 implementeerde het Spaarne ziekenhuis in Hoofddorp als eerste Europese ziekenhuis het systeem EPIC. Nursing sprak met verpleegkundigen en superusers Corinda Baaij en Roy Termeulen.
Lees meer>>>

We hebben drie keer acht uren Epicles gehad. De baas investeerde flink in ons. Desondanks moesten in die 24 uurtjes met een rotgang dingen worden geleerd. Want Epic is helemaal iets anders dan wat we al deden.

We rapporteren niet meer. We klikken. Respiratie? Is alles ‘binnen normaal waarden’ (BNW)? Of ‘anders’ (X) en dan mag je bijvoorbeeld ‘tachypnoe’ en ‘reutelende ademhaling’ aanvinken. Daarnaast kan je nog vijf woorden eigen tekst toevoegen. Ik rapporteerde altijd veel te lang. Maar dit is wel heel beknopt. Met als gevolg dat ik geen antwoord heb op de vraag van de dokter: ‘Was deze patiënt sinds de lasix gisteravond minder benauwd geworden?’ Ik zie alleen dezelfde ‘assessments’ aangevinkt: ‘kortademigheid bij inspanning’. Maar meer of minder dan overdag… dat staat er dus niet bij. De dokter foetert. Wij zijn toch haar ogen? Wat moet ze hiermee? Wij moeten het klikken nog leren, zeg ik verontschuldigend.

Zij foetert verder. Voor de infusen die ze wil starten, geeft Epic geen toestemming. Omdat ze andere tijden kiest dan Epic kent. Omdat ze een andere infuusvloeistof verkiest, boven het Epicadvies. Epic is groots en uitgebreid, maar daarmee ook star. Veel kan, zoals Epic is geprogrammeerd. Maar als iets anders moet dan anders, dan zegt de computer ‘Nee’.

Een voordeel van Epic is het facebookduimpje. Als je je werk goed hebt uitgevoerd en alles hebt gedaan, dan verdwijnen je klussen van het scherm en krijg je een duimpje. En – hoe kinderachtig ook – dat doet toch iets met mij. Jippie!

Ik vind het wel veel geklik. Ik kan echt alleen tussen 17 en 19 uur de pillen delen van 18 uur. Met als gevolg dat ik niet twee medicijnrondes heb in de late dienst, maar vier. De patiënt wil pillen rond 18 uur, om 20 uur, pillen voor de nacht en dan nog antibiotica om 23 uur. Ik blijf bliepen.

‘Laat de computer voor je werken’
Van de ene op andere dag ging men in het Radboudumc in Nijmegen over van papieren dossiers naar Epic. Hoe leid je zulke grote veranderprojecten in goede banen? 3 vragen aan Jacqueline de Leeuw, Chief Nursing Information Officer in Radboudumc. 

Ik weet dat ik nog handigheid moet ontwikkelen. Dat Epic nog niet af is. Dat snelheid wel weer komt. En dat ik nog trucjes ga leren om met Epic een nog fantastischer verpleegkundige te worden. Maar ik vrees toch een beetje voor de directe patiëntenzorg.

Ga ik straks de patiënt wel weer in de ogen kijken, als ik vertrouwd ben met Epic? Want ik moet wel heel veel computerstaren en dubbelchecken…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.