Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Theo: ‘Mindful je handen wassen’

Verpleegkundigen wassen vele malen per dag hun handen. Een mooi moment om even stil te staan. Letterlijk.
handen wassen

Op de opleiding verpleegkunde train ik studenten in mindfulness. Veel van hen denken bij aanvang dat mindfulness plaatsvindt  op een kamertje weg van de echte wereld, waarbij je in serene rust wegzweeft op een wolkje naar de horizon.
Tja,… als je mij op 17-jarige leeftijd (toen ik mijn opleiding tot verpleegkundige begon) had gevraagd wat mindfulness was, had ik hetzelfde antwoord gegeven. En toch is het dat niet! 

Bekijk het filmpje.

Een populaire definitie van mindfulness luidt ‘vanuit een tedere aandacht opmerken/ervaren wat er gebeurt, terwijl het gebeurt.’ Wanneer mindfulness op deze manier wordt opgevat dan kun je oefenen tijdens het inruimen van de vaatwasser, of als je je handen wast.

Als verpleegkundige was je talloze malen je handen, dus dat is mooi meegenomen. Zoals het filmpje laat zien kunnen dit momenten zijn waarop je opmerkt wat er gebeurt terwijl het gebeurt. In het moment dus!

In zo’n geval breng je je aandacht naar het water dat over je handen stroomt, terwijl je je handen met zeep wast. Wellicht valt de temperatuur van het water je op, misschien de geur van de zeep, of de parfum van een ander die voor jou in de ruimte was.

Meer balans
Wil je meer balans in je werk? Bezoek het congres Zorgprofessional in balans. Theo Niessen is de dagvoorzitter. Lees meer>>

Dat is niet altijd makkelijk. Vaak wordt tijdens datzelfde handenwassen je aandacht in beslag genomen door iets wat je daarvoor gedaan hebt, of wat je nog moet doen en waar je tegenop ziet. Je piekert of twijfelt. 
Ook dan is het van belang om met tederheid (zie blog mijn eerdere blog) op te merken wat er gebeurt terwijl het gebeurt. In zo’n geval neem je je gedachten waar, en wat deze gedachten teweegbrengen aan emoties en sensaties in je lijf.

Zeker wanneer gedachten plakkerig en negatief zijn is het lastig om deze waarneemstand vol te houden. Echter, oefening baart kunst! Het resultaat is dat je op termijn minder op de automatische piloot handelt, meer overzicht houdt en meer ervaart en opmerkt. Ook in relatie met je patiënt.

Dus de volgende keer als je je handen wast: neem het moment en probeer op te merken wat er is. Wat het ook is!

3 REACTIES

  1. Prima gedachte, mindful je handen wassen, maar in feite is handen wassen in de zorg al lang vervangen (of zou het moeten zijn) door het snellere en effectievere desinfecteren van de handen met een handalcohol. Maar goed, ook in die 30 seconden van handdesinfectie kun je je aandacht brengen naar het desinfectans wat je over je handen verwrijft, neem je de geur van de het desinfectans op, voel je die 30 seconden rust en ruimte die je maakt om vervolgens met schone handen en een schone geest weer veilige zorg te bieden. Zonder kans op overdracht van micro-organismen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.