Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blos Jos: ‘Excellente zorg in zeven minuten’

Jos droomt tijdens een inspiratiedag van zijn werk hardop over excellente thuiszorg. In zeven minuten pitcht hij voor een publiek van 100 collega's en bestuurders zijn ideale zorg. En pleit voor het gebruik van apps.
Blos Jos: 'Excellente zorg in zeven minuten'
Foto: Jos Kaldenhoven

Een inspiratie dag klinkt zo geitenwollen-sokken-achtig. Zweverig tot boven de boomgrens en wat doe je er verder mee? Toch besloot mijn werkgever Vivent om zo’n dag te organiseren waarbij je een idee kunt ‘pitchen‘. Je weet wel: korte, krachtige presentaties waar je door aan het denken wordt gezet.

Daar stond ik dus, samen met onze gespecialiseerde oncologieverpleegkundige  Ilona, op het podium om in zeven minuten onze pitch over excellente thuiszorg naar voren te brengen. De zaal gevuld met zo’n honderd mensen, waaronder de bijna voltallige Raad van Toezicht, vertegenwoordigers van de gemeente, de brancheorganisatie Actiz, en van het zorgkantoor. Je kunt de tekst van onze presentatie hier vinden, evenals de handout van de Powerpointpresentatie.

In het voorbereiden van onze gezamenlijke presentatie was het al duidelijk dat wij het over de ultieme mogelijkheden in de thuiszorg wilden hebben. Het voorbeeld dat Ilona aankaart, staat ons op het netvlies gegrift, en niet alleen door de jonge leeftijd van de dame in kwestie. Antibiotica intraveneus, infuusvoeding, zorg voor drains en wonden: het zat er allemaal in. Waar je in het ziekenhuis met een druk op de knop de zorg ‘op de stoep’ hebt, daar moet je er thuis veel meer voor doen. En dat was in  deze situatie gelukt. Je realiseert je gelijk ook hoe bevoorrecht de dame is geweest, uiteraard alleen op dat gebied! En wij kennen meer van die voorbeelden.

Het mooie van zo’n inspiratiedag is dat je jouw ideale situatie mag bedenken. In ons digitale tijdperk kom je dan al heel snel ook bij de tablets, smartphones en apps uit. Via mijn Twittercontacten (@broederjos) ben ik op een palliatieve app gestuit die nu wordt ontwikkeld in MC Haaglanden. Een enthousiast berichtje hierover resulteerde al heel snel in een reactie van de projectleider uit het ziekenhuis. De ontwikkeling van de app voor de thuiszorg willen wij heel graag volgen; en het liefst nog er zelf aan deelnemen.

Het voordeel van een pitch is dat je ook direct reacties uit de zaal krijgt. Zo waarschuwde de vicevoorzitter van de Raad van Toezicht voor een wildgroei aan apps. Simpele oplossing: we gaan daar binnen onze organisatie met een paar mensen naar kijken. Projectgroep, kerngroep, werkgroep, taskforce: hoe je het ook mag noemen! Ik ga er wel van uit dat hier iets meer uit groeit dan alleen maar een loot aan de nog steeds groeiende vergaderboom in de zorg. Gelukkig mogen wij zelf deel uitmaken van dat proces. Zoals ik al eerder heb geroepen: we moeten niet in problemen denken, maar in mogelijkheden en uitdagingen!

Zo’n inspiratie dag geeft mij veel energie. Niet alleen door de ideeën die je hoort, maar ook door het informele contact tijdens de pauzes, door de bemoedigende woorden en de suggesties. Er is heel veel mogelijk maar dan moet je wel durven dromen, en er ook wat mee doen. Er wordt al veel te veel geroepen dat het anders moet, maar daar actief wat mee doen: nou nee, dat niet!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.