Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brand

Na een beangstigende instructievideo is verzorgende Conny extra alert op brandveiligheid.

Laatst las ik het bericht dat er brand uitbrak in een verpleeghuis in Den Bosch. Gelukkig komt het zelden voor dat er een brand uitbreekt in een instelling. Maar als je zoiets meemaakt kan het wel een behoorlijke impact hebben. Dat geldt voor zowel bewoners als het personeel. Persoonlijk heb ik het nog nooit meegemaakt en hoop dat het ook zo blijft. Het lijkt mij vreselijk om in zo’n situatie te komen.

Noodplan

Om er toch op voorbereid te zijn en de schade zo beperkt mogelijk te houden zijn er allerlei instructies die ons als personeel voorbereiden bij dergelijke calamiteiten. Zo hebben wij in onze instelling het instellingsnoodplan, een dik boekwerk vol met aanwijzingen hoe en wat te doen. Wij zijn het verplicht om het in te zien. Zo’n draaiboek is taaie kost om te lezen. Maar ook zeer waardevol, want er staat precies beschreven wat er van ons als medewerkers verwacht wordt.

Evacueren
Laatst hadden wij een middag met uitleg hoe je moet handelen bij het evacueren van de bewoners. Ook kregen wij een video te zien van een huiskamerbrand. Een tv-toestel dat vlam vatte en in no-time deze kamer vulde met zwarte giftige rook, zette mij aan het denken. Vanaf nu zal ik bij mijn late diensten ervoor zorgen dat alle toestellen van de standbystand af gaan. Ik ben weer bewust gemaakt dat de branddeuren vrij moeten zijn. Dus zorg ik ervoor dat de rolstoelen en ander materieel ergens anders komen te staan. En zo loop ik met een heel andere oplettendheid door het gebouw. Het was een leerzame middag en ik heb er weer veel van opgestoken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.