Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Brandveilige verpleegkundigen

Verpleegkundigen weten niet hoe ze moeten handelen in geval van brand, kopt Nursing. Dit bleek uit een steekproef van de Nederlandse Brandwonden Stichting onder 420 medewerkers van ziekenhuizen en 420 medewerkers van verpleeghuizen.

Tijd voor wat tips, meent Nursing. Ik lees ze, en moet er soms om gniffelen. Ondanks de ernst van het onderwerp. En ik lach niet omdat ik de tips lachwekkend vind, maar omdat ze confronteren met de brandlaksheid van verpleegkundigen.

Gangen, trappen en uitgangen moeten altijd vrijgehouden worden van obstakels, lees ik. Zonder opscheppen ben ik toevallig chef vluchtwegen op mijn afdeling. Dagelijks verwijder ik stoelen bij de nooduitgang en gebruikte anti-decubitusmatrassen voor de brandslang. Morgen staan ze er weer.

Ook dingen met wielen, als waskarren en tilliften staan geregeld links en rechts opgesteld op de gang. Kom ik met een patiënt, maar zonder spoed, over de gang, dan moet ik slalommen. Tja, hoe doen we dat, als het zicht nul is en de zuurstof op raakt? Misschien moeten we in ieder geval eens per jaar geblinddoekt racen met bedden om onze overlevingskansen te vergroten.

Verpleegkundigen denken overduidelijk meer aan gebruiksvriendelijkheid en vermoeide voeten en ruggen, dan aan de mogelijkheid van brand. Onze patiëntenpieper gaat nou eenmaal vaker dan die van de BHV. Want daarvan hebben we ook een apparaat op zak. Als hij piept moeten we semafoon en rugzak bij ons steken en rennen naar het brandmeldpaneel of de brand. Onderling mopperen we over het niet bij ons willen dragen van de pieper. In de verte voelen we wel de hete adem van levensreddend evacueren.

En hoe zat het ook alweer allemaal? Op welk kanaal moet de semafoon? Moet je een deur snel of voorzichtig openen, als de deurkruk heet is? Weet jij hoeveel levens het kost, als er bij brand een rolstoel tussen de compartimenteringsdeuren staat?

4 REACTIES

 1. Het wordt hoog tijd dat ook de verpleegkundige zich er bewust van wordt wart er allemaal kan gebeuren tijdens een brand.
  Las onlangs een leuk artikel in het tijdschrift van de nefrologie over brand op de afdeling.
  Hoop toch echt dat het mij niet overkomt.
  Schrijver had wel een goed punt: Oefenen is en blijft noodzakelijk. Laat dat iedere leidinggevende en zorgmanager zich dat maar achter de oren legen

 2. Lees alle reacties
 3. BHV ers genoeg op stage. Iedereen wist ervan, niemand die wat deed. Vond het echt niet kunnen. Als antwoord kreeg je: het is een noodoplossing. Het is tijdelijk. Dan word ik nieuwsgierig. Vroeg dus aan mijn begeleidster: hoe lang deze situatie al bestond en wanneer er dan een kantoor kwam. Die schoot in de lach. Tijdellijk? Ik weet niet beter dan dat het zo is. Dat zegt toch al genoeg?

 4. reactie op moi. Waren op je stageadres geen BHV-ers aanwezig?? Volgens mij is dat toch verplicht. Het lijkt mij dat die toch aan de bel moesten trekken, desnoods de ‘brandweer’ uitnodigen voor een inspectie. Zal je zien hoe snel elders een kantoor gecreëerd kan worden…

 5. Op mijn stage adres was het hokje wat de nooduitgang was omgetoverd tot een kantoor van de zorgmanager. Er waren twee van dit soort kamertjes waar de nooduitgang was, die waren beiden tot kantoor omgetoverd. Toen ik dit benoemde gaf de manager aan dat ik hier niets over mocht zeggen of schrijven. Op mijn vraag waarom dit zo was ingericht kreeg ik het antwoord dat er geen ruimte voldoende was en dat ze toch echt een kantoor nodig hadden. Op mijn vraag hoe het dan moest als er brand uit brak kreeg ik geen antwoord. Ik vond het echt verschrikkelijk, heb het ook benoemd in mijn verslag, tegen de zin in van de manger; mijn stage begeleidster vond dat ik wel de waarheid moest vermelden in het verslag want zij was het er ook niet mee eens. Heel mijn stage is er niets aan veranderd. Gelukkig is er geen brand uitgebroken. Maar als dat wel was gebeurd dan weet ik niet hoe wij de verpleeghuisbewoners eruit hadden moeten krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.