Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bruine beer uitlaten

Ontlasting (en vooral het ontbreken van de regelmaat) kan het leven van een mens geheel beheersen.

Gisteren heb ik tijdens mijn werk met enkele cliënten uitgebreid gepraat over hun ontlastingspatroon. De eerste cliënt van de dag begon met een bijna drie minuten durende beschrijving van hoe zijn ontlasting er de vorige dag uit zag. Het is namelijk een van de standaard vragen die gesteld worden als iemand morfine gebruikt.

De volgende cliënt – die al verschillende maanden een colonstoma heeft – vertelde mij dat hij tijdens een zeer recente opname in het ziekenhuis via de natuurlijke weg een behoorlijk hoeveelheid ontlasting had verloren. ‘De dokters en de zusters hadden dat nog nooit meegemaakt! Het stonk trouwens behoorlijk…’

Bij de derde client
had ik een dag eerder al overleg gehad met de huisarts over zijn obstipatie bij morfinegebruik ondanks extra vezels en lactulosesiroop. Op mijn advies heeft de huisarts Relistor voorgeschreven en tot grote opluchting van de cliënt had dat tot een forse defecatie geleid.

Poepen, ontlasting, feces, grote boodschap, bruine beer (of beertje) uitlaten. Allemaal termen die gebruikt worden om ‘het proces te beschrijven waarmee onverteerbare resten van het voedsel met geregelde tussenpozen als uitwerpselen via de anus uit de darm naar de buitenwereld worden verwijderd’.

Voor veel mensen begint de dag pas goed als dit proces wordt doorlopen. Veel trucjes worden daarvoor gebruikt, zoals lauw water op je nuchtere maag, koffie drinken of paardenbloemthee.

Tijdens mijn opleiding
heb ik een aantal maanden gewerkt op interne afdelingen. Op de klasse afdeling interne van het Academisch Ziekenhuis Leiden was er in de spoelkeuken zelfs een aparte kast (met een verbinding naar de buitenlucht) waar de ontlasting van de patiënten voor de professor werden bewaard. In de nachtdienst mocht je dat zelfs wegen… Ontlastingmonsters waren ook het stokpaardje van de verpleegkundige staf.

Destijds was er nog geen aparte typering voor ontlasting, maar sinds 1997 bestaat er zelfs zoiets als de Bristol Stool Chart, waar je de ontlasting in zeven klassen kunt typeren.

Na de feestdagen
is het altijd handig om even te kijken in welke klasse je zelf valt. Ik blijf gelukkig hangen bij type 2-3.
Het kan nog beter als je meer beweegt, veel drinkt en gezonder eet (dus vezels, vezels, vezels!)
Een goed voornemen voor het nieuwe jaar?! Als je het voor jezelf niet ziet zitten, dan wellicht voor de mensen die je verzorgt?!

In ieder geval een goede jaarwisseling
, en zowel beroepsmatig als persoonlijk wens ik je een fantastisch 2012!

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Inderdaad is het een hele opluchting en verlichting als je na de chemokuur na een dag of vier, vijf, weer (in mijn geval) ontlasting krijgt ondanks het gebruik van zakjes movicolon. Het schijnt dat magnesiumpoeder ook goed werkt,maar daar heb ik geen ervaring mee en Relistor ken ik ook niet. Is dat ook geschikt voor M.S. patienten? Lauw warm water op de nuchtere mag geeft wel een positieve bijdrage.
  ps. goed onderwerp!

 3. Bruine beer…
  Het ‘lauw water ‘ op de nuchtere maag moet wel ongeveer een halve liter zijn voor het succes. Als patienten merken dat ‘dat’ werkt nemen ze de tijd om dit simpele medicijn en advies optevolgen.
  Als ik dat als ‘ouwe pleeg’ voorstelde was dat meestal de eerste keer dat patient / familie dit hoorden.
  Meestal succes verzekerd!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.