Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Buitenschoolse activiteiten, mooi meegenomen!

Om extra studiepunten te behalen kun je op de hbo-v deelnemen aan buitenschoolse activiteiten. Het zijn activiteiten die een link hebben met het vak, maar niet direct met school te maken hebben. Je mag dus zelf een activiteit uitkiezen.

Een buitenschoolse activiteit omvat 28 studiebelastingsuren en is 1 studiepunt waard. Voorbeelden van zo’n activiteiten zijn vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis, vrijwilligersactiviteiten bij het rode kruis, jezelf aanmelden als ‘buddy’ of een kijkje nemen in een vakgebied waar je nog geen stage hebt gelopen.

In het tweede jaar maakte ik de keuze een week mee te lopen met een wijkverpleegkundige. Ik had nog geen wijkstage gehad en wilde ‘proeven’ van deze tak van de verpleegkunde. Het was een zinvolle activiteit. Vooral omdat ik me uitgebreid kon oriënteren op het vak en geen verdere verplichtingen had, het was namelijk geen stage.

In het begin vond ik het maar saai, die thuiszorg. Ik had er veel meer van verwacht. Veel meer variatie in patiënten, omdat bleek dat de wijkverpleegkundige toch een soort vaste route had. En daarnaast was het toch rennen om binnen de minuten te blijven, terwijl ik dacht dat je juist alle tijd had. Toch sprak me iets aan in die thuiszorg, waarschijnlijk was dat de zelfstandigheid van werken. Ook het personeel was erg vriendelijk en behulpzaam.

Toen ik in het derde jaar van stage switchte, stond ik er zelf van te kijken dat ik de thuiszorg koos voor mijn tweede dif. En toen ik eenmaal aan die stage was begonnen veranderde de indruk van de buitenschoolse activiteit. Ik mocht al binnen een week alleen op pad en ik voelde me vrij. Er werd wel een planning gemaakt, maar kon ondanks dat toch een soort eigen planning hanteren. Door bijvoorbeeld twee patiënten om te zetten qua tijd, zodat mijn route hier beter op aansloot. Of het wondbeleid dat ik naar eigen inzicht mocht aanpassen met goed resultaat. Ik vond het geweldig. Ik kon eindelijk mijn ei kwijt. Dit was wat ik wilde.

En nu aan het einde van mijn opleiding en aan het begin van mijn nieuwe baan bij diezelfde thuiszorgorganisatie, ben ik blij dat ik in het tweede jaar de keuze voor die mooie buitenschoolse activiteit heb gemaakt.

Welke buitenschoolse activiteiten waren voor jou de primeur? Wat heb je er uiteindelijk van geleerd en wat betekent het voor je verder studie/loopbaan?

2 REACTIES

  1. Ik heb stage gelopen tijdens mijn MBO v opleiding, sindsdien ging ik regelmatig mee als vrijwilliger. Voor mijn HBO studie moesten wij ook studiepunten halen, en gelukkig kon dit ook op de zonnebloem…. zo gaat het snel daar je aan boord snel aan de 80 uur zit… 😉

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb in mijn opleiding een cursus “ondersteunende gebarentaal voor de Nederlandse taal” gedaan.
    Het is heel leuk om dove mensen en verstandelijk gehandicapten met een communicatie probleem toch te kunnen communiceren. Patienten zijn altijd oprecht verbaasd!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.