Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

CAO VVT is waardenloos

Met recht kan het aanbod van de werkgever in de nieuwste CAO Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg onderhandelingen waardenloos worden genoemd.

De brief van mijn vakorganisatie waarin het onderhandelingsresultaat werd toegelicht, viel vanochtend op de deurmat. Terwijl op de radio de definitieve vrijspraak van Lucia de Berk breed wordt uitgemeten, lees ik wat de CAO-onderhandelaren mij te melden hebben.

De werkgevers ActiZ en BTN bieden geen salarisverhoging, geen verhoging van de eindejaarsuitkering, geen aanpassing in de reiskosten, geen leeftijdsgebonden regelingen. Kortom, ze bieden niks. Of toch wel?! Het afschaffen van de extra leeftijdsuren levert geld op, waarmee alle werknemers een persoonlijk ontwikkelbudget wordt aangeboden. Een duidelijker omschrijving van een ‘sigaar uit eigen doos’ kan ik me niet voorstellen.

Wat was de inzet van de vakorganisaties ook alweer: een marktconforme loonsverhoging, scholing, een persoonlijk budget levensfasebeleid. aandacht voor veiligheid en een verbetering van de reiskosten.

Natuurlijk zien de werkgevers het anders: ‘We hebben geen financiële ruimte om af te wijken van de nullijn…’ Wel zijn ze bereid om verder te praten, nadat de vakorganisaties het eindaanbod hebben afgewezen.

Ook ik vind het eindaanbod van de werkgevers waardeloos. Terwijl er om ons heen wel CAO’s worden afgesloten met een loonsverhoging en andere verbeteringen, mag het in de zorg weer geen eurocent meer kosten. Nee, we laten om te bezuinigen iedereen weer nachtdiensten draaien, ook de 55-plussers. Er wel eens bij nagedacht dat die categorie werknemers vaak al op de hoogste periodiek van hun schaal zit, en dat de onregelmatigheidstoeslag voor de nachtdienst de salariskosten alleen maar omhoog jagen? Los van het feit dat meerdere 55-plussers de nachtdienst niet meer aankunnen, en wellicht het beroep gaan verlaten!

Nee, het wordt hoog tijd
dat het besef bij de werkgevers groeit dat je met dit waardeloos aanbod de zorg in de verpleeg-, verzorgingshuizen en de thuiszorg nog meer uitholt. Het kan nog een hete zomer worden. De eerste acties worden al voorbereid voor week 16.

14 REACTIES

 1. Het uurloon van een schoonmaker van een kantoor, ligt nog hoger dan het uurloon van een huishoudhulp in de thuiszorg. Dit is niet eerlijk: wij doen zoveel meer dan alleen maar schoonmaken. De client heeft ook een luisterend oor nodig en dat vergt ook wat van je. Ook ben je erg betrokken bij het gezin thuis en kijken ze er naar uit als je weer komt. Niet dat een schoonmaker (dit heb ik ook jaren gedaan) niet zoveel mag verdienen, maar wij moeten ook minstens dit uurloon hebben. Ik verdien 9,76 bruto per uur, dat vind ik echt te weinig. Moet mijn kinderen ook onderhouden. Hopelijk wordt hier rekening mee gehouden als er (ooit) een nieuwe cao komt.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoe men het durft nog steeds op die ORT te beknibbelen..
  FWG 50,zit zowat aan mijn max,desondanks is de ORT bedroevend.Je ORT wordt berekend over ongeveer max. 14 euro per uur.Netto levert een doordeweekse late dienst mij 8 euro op (voor de gehele avond,niet-verpleegkundigen die ik dit vertel vragen :”Dat is dan zeker per uur?”).

 4. Correctie op vorige bericht (verpl. in de wijk)
  Het is 8 % verschil tussen Thuiszorg tarieven en intramurale toeslag op inconveniënte uren wanneer je bv een dienstlijst met 10 doordeweekse avonden (tot 23 uur) én 2 weekenden met ochtend en avonddiensten werkt.

 5. Harmonisering van de toeslagen in de thuiszorg… ? Op 19 mei is er in de verklaring van eisen gesteld dat er een salarisgarantie komt voor thuiszorgmedewerkers die er hierdoor in inkomen op achteruitgaan: Dat is voor elke zorgverlener van een avond/weekendteam een compensatie van minimaal 20 % op de toeslag inconveniënte uren ( bij een gemiddelde van 14 avonden en 4 weekend-ochtenden per 4 weken).

 6. Harmonisering van de toeslagen in de thuiszorg… ? Op 19 mei is er in de verklaring van eisen gesteld dat er een salarisgarantie komt voor thuiszorgmedewerkers die er hierdoor in inkomen op achteruitgaan: Dat is voor elke zorgverlener van een avond/weekendteam een compensatie van minimaal 20 % op de toeslag inconveniënte uren ( bij een gemiddelde van 14 avonden en 4 weekend-ochtenden per 4 weken).

 7. Ik wil best opleiden om zelf in een hoge functie schaal terecht te komen. Daar heb je in de toekomst ook nog wat aan. ( ben nog jong )
  Als daar nu budget voor gecreerd is vind ik dat de werkgevers nu met meer opleidingsplaatsen over de balk moet komen! Dat vind ik wel de positieve zijde van de munt.
  Uiteraard wel zuur dat de salarissen niet verhoogd worden! Volgens mij met de stijgende kosten en de inflatie ga je er zelfs op achteruit ?

 8. Helaas, jaren geleden, al veel te veel jaren geleden, moesten we ons sterk maken: voor een dagdienst die 15 minuten later begon dan de openingstijd van de crèche,voor minder dan 8 nachtdiensten achter elkaar, vor rusttijden; we draaiden zondagsdiensten uit protest. We zijn al met al maar weinig opgeschoten in 30 jaar, we worden gechanteerd met onze zorgzame instelling en ons verantwoordelijkheidsgevoel. Het gaat niet alleen om ons, de patienten zijn ook niet beter af….
  Tijd voor een flinke staking, wij moeten maar eens 24 uur staken en laten dan de werkgevers maar eens een 24 uursdienst gaan draaien om hún patienten te verzorgen en te verplegen, met ons salaris en onze arbeidsvoorwaarden!!!Vakbonden horen jullie mij??? Werkgevers, zijn jullie daar?? Hallo, is daar iemand?
  Tot mijn 67ste….ik kan nog 10 jaar protesteren!
  Alleen hebben míjn patienten( voor zover het in míjn macht ligt) daar nooit onder te lijden!

 9. Als er actie gevoerd wordt zijn verpleegkundigen/verzorgenden ook niet de meest intelligente beroepsgroep. Gaan ze met vlaggetjes zwaaien en rare petjes opdoen. Zo prijs je jezelf wel uit de markt voor onderhandelingen, want niemand neemt je serieus.
  Bovendien worden er patiëntvriendelijke acties gevoerd;
  extra aandacht voor de patiënt. Gevolg: voor patiënten mag het dan altijd wel actiedag zijn. Het lijkt me veel handiger om iedereen juist te laten voelen wat er gebeurd als je niets doet. Pijn moet gevoeld worden; dan bereik je tenminste iets. Staken dus! Maar ja daar zitten die vakbonden ook niet echt op te wachten, gezien hun maatschappelijke verantwoordelijkheid die ze denken te moeten dragen en anders zijn er nog de patiëntenverenigingen die met hun korte termijnvisie niet de link kijken te kunnen leggen dat tevreden personeel ook betere zorg levert.

 10. Het is altijd al zo geweest: in tijden dat het economisch slechter wordt de nullijn voor verpleegkundigen en verzorgenden gehanteerd. Gaat het beter met de economie moet er pas op de plaats gemaakt worden om het herstel niet in gevaar te brengen.
  Kijk daarnaast naar het voorjatsoverleg tussen werkgevers en vakbonden, waarin de onderhandelingsruimte wordt bepaald. Als er uiteindelijk CAO onderhandelingen plaatsvinden worden de leden van de vakbonden uitgenodigd om over de afgseproken marges te onderhandelen. Een achterhoedegevecht dus. Geef jezelf een loonsverhoging door het geld van het lidmaatschap van een vakbond uit te sparen.

 11. beste Jos,
  dus je wordt al jaren veel meer besodemietert voor die paar rotcenten dan je zelf doorhad. En zelf op dat kleine beetje loon willen ze nog beknibbelen. Ga vooral keihard die acties in, het wordt hoog tijd dat verpleegkundigen en verzorgenden niet meer over zich laten zeiken. (sorry: lopen)

 12. het ORT-uurtarief is begrensd tot MAXIMAAL hoogste schaal groep 35 voor de thuiszorg en tot schaal 20 in groep 35 voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen.
  dus iemand die salaris ontvangt in schaal 5 van groep 35 heeft een ORT-uurtarief gelijk aan zijn/haar basisloon en iemand in groep 45 heeft een ort-uurtarief volgens groep 35 hoogste schaal.

 13. Jos, een kleine correctie op: “op de hoogste periodiek van hun schaal zit, en dat de onregelmatigheidstoeslag voor de nachtdienst de salariskosten alleen maar omhoog jagen”. De onregelmatigheidstoeslag zit volgens de CAO-VVT voor IEDEREEN in groep 35 in de hoogste schaal of in schaal 20 van deze FWG35. Dus het maakt niet uit welke leeftijd de nachtdienstmedewerker heeft: de ORT blijft gelijk. KIJK MAAR EENS OP JE SALARISSTROOK, daar staat bij ORT een ander uurloon als bij je basis salaris. En mogelijk kunnen collega’s vertellen wat hun ORT-tarief is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.