Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Chaos, paniek en achterdocht

Een tijdje geleden werd ik achtervolgd door John van den Heuvel. Ik weet niet waarom, maar hij zat achter me aan en hij wilde me iets aandoen. Uiteindelijk schakelde ik hem uit met een deegroller.

Het begon al in de trein, van grote afstand zag ik dat de conducteur mij in de gaten hield. Hij keek mij steeds aan. Foute boel dacht ik. Hij kwam steeds dichterbij en het zweet brak mij uit. In een reflex stond ik op, pakte mijn tas en rende weg. Zo hard dat ik binnen enkele minuten thuis was. Usain Bolt was er niets bij.

Toen ik bijna thuis was keek ik voor de eerste keer over mijn schouder naar achteren.
Ik kon het niet geloven maar die conducteur kwam me gewoon achterna. En ik herken zijn gezicht: het is die John van den Heuvel. Die man van ‘Recht Gezet’ op de commerciële omroep. Ik ging snel mijn huis binnen en op bed liggen, stijf van de angst. Ik was moe, uitgeput en gewoon kapot. Ik viel ook niet zo lang daarna in slaap.

I
n de nacht werd ik wakker, want ik moest plassen. In mijn slaapkleding en slippers ben ik naar de badkamer gelopen. Toen ik de deur opendeed kreeg ik bijna een hartaanval. John stond daar en was op het punt om mij wat aan te doen! In een split-second ontweek ik zijn aanval en haalde ik met een deegroller in mijn hand hard uit. Eén zwaai, en John was uitgeschakeld. Toen ik weer op bed lag kreeg ik een helder moment. ‘Dit klopt allemaal niet, het is niet logisch. Heeft dit wel plaatsgevonden?’ Ik werd nieuwsgierig.

Ik kon daar maar op één manier achterkomen.
Het bewijs moest zijn dat John gestrekt in de badkamer lag. Ik deed voorzichtig de deur open, maar John lag daar niet. En toen drong het langzaam door, de deegroller lag er wel, maar was kapot. Ik zag ook dat er een aantal tegels aan de muur gebroken waren. Heb ik hier nou gewoon tegen een hallucinatie lopen slaan?

Dat gevoel van onzekerheid, angst en machteloosheid op het moment dat je niet weet wat je moet geloven is onbeschrijflijk. Ik vroeg mijzelf af of ik ‘gek’ was geworden. Het kon ook een groot complot zijn om mij een instelling in te krijgen. Gelukkig werd ik toen wakker uit deze bizarre droom. 

Een droom die mij aan het denken heeft gezet. Dat gevoel van onzekerheid, angst en machteloosheid was vreselijk. Zou dat in een psychose ook zijn? Ik weet het niet. Maar ik ben ontzettend benieuwd hoe mensen in een psychose de wereld beleven, ook zodat ik beter begrijp hoe ik hierop kan verplegen en begeleiden.

Achteraf kan ik er om lachen. Waarom eigenlijk John van de Heuvel en sinds wanneer ligt er een deegroller in de badkamer?

1 REACTIE

 1. Je komt er hier aardig dicht bij.
  Ook in een psychose zijn de meeste halucinaties erg bedreigend en onaangenaam.
  Ook in een psychose gaan mensen zich verweren tegen die bedreiging.
  De angst, onzekerheid, de paranoia..heel herkenbaar.
  Het voordeel is dat je je hier zelf op bepaald moment (noem het wakker worden)kunt corrigeren en controleren, dus je emoties en gedrag weer opnoeuw afstemmen op een patroon wat je bekend voorkomt.
  BTW
  Hallucinaties zijn absoluut niet vreemd.We dromen regelmatig en daar kunnen al onze zintuigen een rol bij spelen.(hallucinaties->zintuigen)
  Omdat ze zo enorm echt, maar ook bizar kunnen zijn,zijn hallucinaties(zintuigen) weer van invloed op ons denken(positief/negatief)en als een hallucinatie niet meer gecorrigeerd kan worden, dan gaat ons denken zich daarop afstemmen.(waanvorming.Wanen-> denken)
  Als zelfcorrectie hierbij ontbreekt noemen we dat psychose.De situatie kan niet meer goed worden ingeschat,je doen en laten wordt inadequaat, gevoelens lopen uit de hand en je gaat dingen doen die anderen compleet niet begrijpen en er bang van worden.
  En dat noemen we dan psychose

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.