Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties82

Chronisch moe

Mijn collega slaat de Carpenito open. 'Oh, deze is ook wel op mij van toepassing', zucht ze, terwijl ze me de diagnose ‘chronische moeheid’ laat zien.
Chronisch moe

Ik lach. Ik herken me in haar. De opleiding vraagt nou eenmaal veel van je.

Een duidelijk doel voor ogen hebben heeft mij altijd geholpen: ik wilde kinderverpleegkundige worden! En ja, je moet het willen om je sociaal leven voor 16 maanden op een laag pitje te zetten. Maar als je het er voor over hebt dan is het geen probleem. Je mag daarna wel het leukste werk van de wereld doen!

Goed, dan nóg blijft het voor de meesten van ons schipperen met de tijd en het verdelen van aandacht. Ook ik heb een periode gekend waarin bovenstaande diagnose meer dan van toepassing was. Dat ik zó moe was dat ik dacht dat ik wel een winterslaap kon houden, maar juist heel slecht sliep. Want altijd waren er de opdrachten, reflecties die nog geschreven moesten worden en een stagewerkplan dat verder afgetekend moest worden. 

Ik lees op nu.nl dat het storm loopt bij het eerste vermoeidheidscentrum in Lelystad. Meer dan 300 aanmeldingen zijn al binnen. Het centrum in Lelystad is het eerste dergelijke centrum in Nederland. Door behandeling door een fysiotherapeut, een psycholoog en een internist worden extreem vermoeiden wat minder moe gemaakt.

Ik maak nu natuurlijk een dolletje met mijn chronische moeheid, maar voor mensen die echt chronisch moe zijn moet het leven een stuk minder leuk zijn. Daar helpt geen Supradyn of een dagje sauna tegen. Die kunnen vanaf nu dus terecht in Lelystad. Ik vraag me af of ze daar ook heerlijke matrassen hebben. De vermoeide mens moet toch ook goed slapen…

Het is te hopen dat men in dat centrum chronische vermoeidheid ook beter kan diagnosticeren. Want chronische vermoeidheid is een syndroom, dat door verschillende aandoeningen kan worden veroorzaakt. Mijn vader was ook chronisch moe en kon zijn ogen bij het autorijden bijna niet meer open houden. Gelukkig kon bij hem al vrij snel de diagnose SAS (Slaap Apneu Syndroom) worden gesteld en bleek er een behandeling te zijn die gelukkig goed helpt, namelijk slapen met een CPAP-apparaat (Continue Positive Air Pressure). Maar op het apneu-lotgenotenforum staan veel verhalen van mensen die bij dokters en psychiaters hebben gelopen met hun probleem zonder dat de oorzaak ervan gevonden werd.

82 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. We wholesale dollar item, 99 cent products, one euro products from Yiwu China directly. With over 5,000 different dollar item, we offer you a wide variety of dollar items at the best prices. You can buy any dollar items from us online without travelling to China by yourself, no worring about products quality, shipping services, and the payment safety. We are your best dollar items supplier in China.
  http://www.dollarexporter.com

 3. Beste Noortje,
  Ik ben dan heel wat minder blij met jou blog. Ik ben 22 jaar, verpleegkundige, werk 36uur per week en ik heb 2 jaar geleden de diagnose ME/CVS gekregen.
  Naast het, hoe jij het zo mooi noemt, ‘moe zijn van een opleiding’ of het ‘moe zijn van het werken, de onregelmatigheid, etc’ is dit absoluut niet te vergelijken met iemand met het chronisch vermoeidheids syndroom. Je moet begrijpen dat hier een groot verschil in zit.
  Naast mijn werkweek van 36uur heb ik weinig fut voor andere dingen. Sporten, hobby’s, socializen met vrienden, stappen, niets kan voordat ik eerst gerust heb. 4 nachtdiensten draaien zit er niet in…. Gelukkig wordt hier op mijn werk wel rekening mee gehouden.
  Ook ik heb in de toekomst plannen liggen om een specialistische opleiding te volgen. Het zal voor mij alleen iets meer inhouden dan mijn sociale leven voor 16 maanden op een laag pitje te zetten, dat staat het namelijk wel vaker door de ME/CVS.
  Let dus voortaan op met wat je jou klachten vergelijkt. Jij kiest er voor (door je opleiding) om die 16 maanden moe te zijn, iemand met ME/CVS helaas niet….

 4. Ik dacht na mijn studie wel weer van die moeheid af te komen, niets is minder waar, ben nog altijd moe!
  Moe van de bureaucratie, moe van het onregelmatig werken, moe van het balanceren!
  Moeheid nu heb ik er een te lage bloeddruk bij, joepie hoe ouder je wordt hoe meer klachten je erbij krijgt!
  Werken in de zorg is mooi, maar slecht voor je eigen gezondheid lijkt het wel een strak regiem van laat op bed en vroeg weer uit bed of zelf nachten door halen en dan overdag slapen terwijl je dan 2 uur minder slaapt, allerlij chronische klachten steken hier door de kop op, dus lijkt voorwaarts roosteren mij een beter idee dan maar lukkraak inroosteren(zoals dat nu het geval is bij mijn huidige baas)ach we modderen het jaat uit en modderen een nieuwe tegemoet!

 5. beste Noortje, Aangenaam kennis te maken. Ik ben verpleegkundig consulent slapen-waken en chronische vermoeidheid. Even reageren op je item vermoeidscentrum. Wij zijn ook blij met de opening van een nieuw centrum op gebied van vermoeidheid en hopen op goede resultaten. Intussen moeten we ons behelpen met wat er wel bekend is over vermoeidheid. Omdat je zelf de link naar slapen, snurken en apneu legt laat ik je ven weten dat het ME/CVS-spreekuur van ons ziekenhuis een onderdeel is van onze slaappoli. Juist omdat we bij patiënten met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom eerst willen weten hoe het slaapwaakritme is, hoe de biologische klok stta, hoe het hypnogram eruit ziet en of er sprake is van slaapstoornissen, snurken of slaapapneu. Als je meer wilt weten bel(0318-435040-0620930377) of mail je maar even. Groet, en dank voor je leuke stukjes!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.