Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cijfertjes

Getallen zijn erg belangrijk in ons leven.

Hoe oud ben je, hoeveel verdien je, hoe zwaar weeg je, hoe lang ben je, en ga zo maar even door. We zijn ook in de zorg gek op cijfertjes. Vochtbalansen, temperatuurlijsten, bloeduitslagen, het wordt allemaal tot in honderdsten achter de komma verwerkt.

En dan nu weer het rapport Gezondheidszorg in cijfers 2011 waarin het percentage verpleegkundigen ouder dan 50 jaar  hoog wordt genoemd. Tenminste, als je de cijfers over 2008 in ogenschouw neemt. Schrikbarend nog niet, omdat nu nog de uitstroom aan verpleegkundigen lager is dan de ruim zesduizend verpleegkundigen die per jaar slagen. ‘De verpleegkundige beroepsgroep vergriist meer dan gemiddeld in Nederland’.

Wat mij verbaast
is dat ruim een kwart van het aantal geregistreerde verpleegkundigen niet meer werkt of buiten de gezondheidszorg het salaris verdient. Is er wel eens onderzocht waarom een kwart van de zusters en broeders, die toch ooit met overtuiging een vak hebben geleerd, datzelfde vak niet meer uitoefent?!

En er zijn nog meer interessante cijfertjes te zien in het rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo daalde de gemiddelde verpleegduur klinische opname ziekenhuis van 8,2 dagen in 2001 naar 5,8 in 2008.
Het aantal eerstejaars MBO-verpleegkundigen in 2009 was ruim 17000, terwijl er nog geen 4000 geslaagden waren. Vergelijkbare percentages bij de HBO opleiding. Ruim 75% van de studenten valt af…. Ik vraag me dan maar af, waar dat dan aan ligt.

Het rapport zal wel weer veel losmaken achter de bureaus. De 12000 extra banen in de zorg, gaan die er nog wel komen?!

Ik betwijfel het nog steeds.

1 REACTIE

  1. Ik hoor bij het kwart deel dat niet meer actief is.
    Reden? Afgekeurd na een ongeval
    Wat doe ik wel?
    Ik heb het beroep gekozen dat voor mij het meest mijn oude vak raakt: ik ben docent verpleegkunde geworden!
    Ik kan nu mijn kennis overdragen aan de nieuwe generatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.