Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Computers in de zorg; dat wordt niks!

Er zijn nog altijd verpleegkundigen die denken dat dit een excuus is: ‘Ik kon die tekst niet lezen, want ik weet niet hoe dat werkt met dat e-mailen.’

Ze zijn er echt nog. Verpleegkundigen die nog jaren moeten werken. Die denken dat ze het wel redden zonder technologie. Er zijn verpleegkundigen die in paniek de TD bellen, want de printer doet het niet. Dan blijkt het papier op!

Ik had eens een computercursus. We zouden beginnen te werken met een nieuw computerprogramma, waarin labuitslagen, röntgenverslagen en ontslagbrieven gebundeld zaten. Ik was in de veronderstelling dat ik ging leren waar ik wat kon vinden. De meneer die de les gaf, zei echter: beweeg je muis eens en kijk – en nu komt het! – wat er op je scherm gebeurt. En er waren dus verpleegkundigen, die zeiden: ‘hé, dat pijltje beweegt!’

Ik heb makkelijk praten, zeggen collega´s, want ik ben van de computergeneratie. Geboren met muis in de hand, zeg maar. Ik moest op de HBO-v mijn verslagen uittypen en aan het eind van mijn HBO-v-tijd moest ik ze zelfs mailend inleveren. Ik móest wel mee om bij te blijven.

Iets oudere collega’s merken soms op dat de computer voor hen niet is weggelegd. Enge dingen die je maar in de war schopt als je met je kennistekort op knoppen drukt. Ze hebben er geen idee van dat je computerexpert moet zijn om een computer te kunnen ontregelen. Volgens sommigen is een computer bovendien een onhandig en tijdslurpend ding. En ik geef toe dat de apparaten op onze afdeling vijf minuten kosten om in te loggen. Maar wat dacht je hiervan:

Met het Electronisch Patienten Dossier hoef je niet langer te zoeken om je dossiers. Je hoeft niet te wachten tot de dokter klaar is met recepten schrijven. Je schrijft ondertussen gewoon je rapportage op een andere pc. De recepten zijn bovendien goed leesbaar en gaan automatisch naar de apotheek. Als jij typt dat iemand decubitus ontwikkelt, rolt er automatisch een verpleegplan je scherm binnen. Preventie en behandeling kunnen dus niet worden vergeten. Misschien gaat er wel automatisch een mailtje naar een leverancier van antidecubitusmatrassen. De computer verzamelt alle feiten van de opname. Deze rollen – bij ontslag – zo uit de printer als overdracht.

Als je een beetje met je tijd meegaat, wordt verpleegleven een stuk gemakkelijker van computers! Toch?

6 REACTIES

 1. Ook ik ben een computerverslaafde en zie veel voordelen ervan in ons vak. Maar ik heb ook de negatieve kanten meegemaakt. In de nachtdienst was er een computerstoring en aangezien we een electronisch medicijn voorschrijf systeem hebben konden we geen medicatie uitzetten. Gelukkig was het mijn 2e nacht en wist ik vanuit mijn (schriftelijke) rapportage wat ik 2 van mijn patiënten de vorige nacht aan pijnstilling gespoten had, zodat ze die weer konden krijgen. Er zijn draaiboeken voor dit soort situaties, de apotheek kan alle medicijnlijsten uitdraaien, maar dit kost wel tijd met name ’s nachts. Eerst was de ict in huis geroepen om de storing te verhelpen. Later nog meer ict-ers en toen bleek de storing dusdanig groot dat inderdaad het noodscenario in werking gesteld moest worden. Uiteindelijk konden we pas om half 6 in de ochtend medicatie uitzetten.
  Toch blijf ik een fan van de computer.

 2. Lees alle reacties
 3. nou ben 53 jaar en bijna verslaaft aan computer ,biedt vele mogelijkheden . oke moet nog wel wat dingen uitvogelen ,maar dan vraag ik het aan die gene die het wel weten en schaam me er niet voor dat nog niet alles lukt ,en die computer van mij heeft weleens kuren en dan heb ik een probleem omdat ik wat virussen heb uitgenodigd en als ik die weer weg heb zijn er weer programmas mee vertrokken . EN DAT IS WEL VRESELIJK IRRITANT HOOR . ik zou niet meer zonder kunnen .hum ,oke hij gaat niet mee in mijn kist hoor over 40 jaar pak weg ,of beet . lieve groetjes allemaal ,deze verpleegkundige gaat gewoon door met al da nieuw gedoe . succes iedereen ! enne laten we jong of oud gewoon aardig blijven voor elkaar .!!!

 4. Ook ik ben van de generatie voor de computer maar werk er ook prive veel mee, probeer veel eigen weggetjes te vinden en durf hem op mijn werk te gebruiken.
  Maar ik zie wel een bezwaar: we maken onszelf steeds afhankelijker van al die digitale mogelijkheden! Papieren rapportage heeft zelfs het voordeel dat je bij een computer/stroomstoring toch door kan gaan met je werk.

 5. ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Zelf ben ik herintreder, iets ouder en wist weinig van computers. Vond het heel eng maar begreep dat ik wel met de tijd mee moet gaan. Gelukkig gaat het heel goed en vind ik het ideaal dat alles zo snel en makkelijk te vinden is. Het blijkt ook nog eens niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Gewoon doen en leren van je fouten.

 6. *zucht* Wat zou het heerlijk zijn om voor eens en altijd af te zijn van het eeuwige zoeken naar informatie over client X, alles te vinden met een druk op de knop, de dagdienst,avonddienst en de nachtdienst rapporteren via de pc en reageren op elkaar dan kan niemand beweren dat hij of zij van niks wist!
  Kom maar op met die pc!

 7. Eigenlijk is het heel zwart-wit gezien een vorm van werkweigering: collega’s die niet met de computer overweg kunnen (en vaak ook onvoldoende bereid zijn om het te leren). Die andere, vaak jongere, collega’s voor hun karretje spannen om toch even een printje te maken. Die nog halstarrig vasthouden aan verpleegplannen waar we al lang niet meer mee werken…
  Ik heb er net zo’n moeite mee als jij Sandra.
  En dat wij opgegroeid zijn met de computer is wel waar, maar er zijn genoeg dingen die ik ook niet kende en waar ik me in verdiept hebt (voorbeeld: podcasts, youtube,downloaden via newsservers.) Het is een kwestie van bijblijven. en dat ligt niet aan de tijd, dat ligt aan de mentaliteit. Net zoals ‘nieuwe Nederlanders’ de Nederlandse taal moeten leren. Naast moeten, is het ook een kwestie van DOEN. Mentaliteit dus. En dus zwart-wit gezien een vorm van werkweigering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.