Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Daar zakt nou mijn broek van af

Veel incontinente patiënten die verzekerd zijn bij Achmea worden deze zomer door een medewerker van fabrikant Tena ondervraagd over hun urineverlies. Die bepaalt hoeveel en welke luiers de patiënt vergoed krijgt.
Daar zakt nou mijn broek van af

Ongeveer 450 duizend personen krijgen incontinentiemateriaal via de verzekering. Voorheen was de vergoeding onbeperkt. Maar Achmea en dochterverzekeraars Agis en Zilveren Kruis zijn per 1 juli overgestapt op een maximumdagtarief. Ook CZ en VGZ schakelen in de toekomst over op een ander systeem.

In de nieuwe werkwijze van Achmea bepaalt het ‘gebruikersprofiel’ hoeveel een apotheek vergoedt krijgt per patiënt. Dat varieert van 0,12 cent per dag voor de lichtste categorie tot 1,86 euro voor patiënten die zowel urine als ontlasting verliezen.

Waarschijnlijk aangemoedigd door mijn blog heeft Achmea dus besloten om de incontinente patiënt onder vuur te nemen. Een Tena-verpleegkundige (doet me denken aan een nestlé-verpleegkundige) belt de incontinente patiënt in opdracht van de apotheek, met als doel het gebruik van luiers terug te dringen en natuurlijk haar eigen product te slijten.

Praten over je incontinentie is al pijnlijk en moeilijk genoeg, maar nu blijken patiënten te moeten onderhandelen over het aantal af te nemen incontinentiemateriaal aan de balie van de apotheek. Er is zelfs een instelling die een brief heeft geschreven aan de incontinente bewoners, met het verzoek strakke onderbroeken aan te schaffen zodat er goedkoper materiaal ingepropt kan worden. Het schoot mij in het verkeerde keelgat. Dat een bezuinigingsmaatregel tot in een onderbroek reikt, dit is toch echt een ongewenste intimiteit?!

Er zijn tussen de 600.000 en 700.000 mensen met een incontentieprobleem in Nederland. Een compleet leger dus, dat in verzet moet komen. Laten we afspreken dat wanneer een apotheker met een klant gaat onderhandelen over het aantal luiers dat ‘ie mee mag nemen, de betreffende persoon (zonder luier inuiteraard) ter plekke zijn urine laat lopen. Als een soort Al Qaida-cel van vijf mensen, wordt na het opruimen van de plas persoon twee actief, en dan de derde en de vierde en de vijfde… Verder zal een harde kern van incontinenten van feces elk uur in de draaideur van het Tena-hoofdgebouw een passend signaal afgeven.

De vereniging Nederlandse incontinentieverpleegkundigen zal als solidariteitsactie alle wc’s in de gebouwen van ziektekostenverzekeraars blokkeren. Olympisch turner Epke Zonderland (co-assistent) heeft toegezegd in zijn vlucht-element zijn plas te laten lopen. Ook weerman Erwin Kroll zal als protest en uit solidariteit het tijdens zijn tv-weerpraatje over de buienverwachting in zijn broek doen. Ik reken op de verpleegkundigen, dat zij met hun beroepscode* in de hand de zorgverzekeraars en industrie de toch al kwetsbare incontinente patiënten gaan beschermen.

Ps: Natuurlijk hoef ik jullie niet uit te leggen dat de impact van deze maatregel tot hogere kosten zal leiden, want: meer huidbeschadigingen en psychosociale problemen.

Tena is voorlopig gestopt met de telefoontjes. Lees het bericht ‘Tena stopt met patiëntentelefoontjes’.

*1.7 Als verpleegkundige/verzorgende lever ik mijn bijdrage aan een
verantwoorde omgang met de beschikbare middelen
Dat betekent met name
• dat ik op zorgvuldige, doelmatige en doeltreffende manier omga
met de middelen en materialen die beschikbaar zijn voor mijn
beroepsuitoefening
• dat ik een tekort aan beschikbare middelen meld bij mijn leiding
gevende
9
10
• dat ik suggesties doe voor een betere omgang met de beschikbare
middelen in het teamoverleg en mijn samenwerkingsverbanden
• dat ik suggesties van anderen voor een betere omgang met de
beschikbare middelen ter harte neem.

Marcellino Bogers (1957) is van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar ook cabaretier en mede-eigenaar van Congressen MetZorg. Ook is hij auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. www.marcellinobogers.nl

8 REACTIES

 1. @ Pieter:
  Natuurlijk kunnen mensen wel 7,50 per 2 weken zelf betalen.. net zoals ze de 100,- per maand voor zorgverzekering moeten betalen.. of die paar honderd euro aan eigen bijdrage, of een paar honderd euro voor een kunstgebit.. of een bijdrage voor een nieuwe bril, scootmobiel, hoortoestellen, wandelstok, rollator, medicatie noem maar op.. en dan heb ik het nu nog alleen over de mensen die met pensioen zijn.
  Het gaat om het totaal, je wordt al aan alle kanten bestolen, dat die centengraaiers dan zelfs tot in je broek komen! Een patient laatst zei het al: ik voel me prostituee van mijn zorgverzekeraar..

 2. Lees alle reacties
 3. Hmmm… als de zorgverzekeraar zo moeilijk doet over zo’n pijnlijk onderwerp, zou ik voorstellen om de gebruikte inco’s, luiers, lady’s of pants op te sturen naar het hoofdkantoor, zodat ze zelf kunnen controleren hoeveel iemand gebruikt.
  En Marcellino, als je de broek er van af zakt, probeer eens bretels. Of zoals we hier ook wel zeggen: hup-zelen.
  Ach, we maken er nou wel grapjes over, maar het is toch eigenlijk ten hemel schreiend dat dit gebeurt. Ik moet er in elk geval van op de pot.

 4. Wacht maar Pieter tot jij later in je broek piest, kijken of je het dan nog zo leuk vind om van je pensioentje elke maand een hoop geld te moeten neerleggen omdat je blaasspieren niet meer afdoende werken. Je hebt werkelijk geen flauw benul waar je over praat!
  Een eigen bijdrage vind ik niets mis mee, maar betaal jij later ook zelf je ziekenhuisbed als je opgenomen moet worden?? Ik denk het niet, want dan kun je het niet meer betalen.

 5. Ik snap eigenlijk niet waarom een tenalady vergoed moet worden door de ziektenkostenverzekeraar. De eerste webshop die ik aanklik verkoopt ze vanaf 20 stuks voor 7,50.
  Dit kunnen mensen ook zelf betalen. Waarom moet een ziektenkostenverzekeraar dit vergoeden?

 6. Wat ik erg storend en neerbuigend vindt is dat hier gepraat wordt over luiers. We hebben het hier over incontinentie materiaal of te wel INCO. en niet het woord luiers dit wordt in iedere opleiding afgeleerd en men praat dan over INCO.
  Luiers worden gebruikt bij baby’s of kleine kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.