Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties30

Dag van de Verpleging: schaf maar af!

'Het is een speciale dag zaterdag' krijg ik thuis te horen. En ik denk: 'Lijkt me logisch, is de eerste dag van een weekje vakantie!'
Dag van de Verpleging: schaf maar af!

En ja, het is dan ook Fair Trade Dag, de internationale dag van de eerlijke handel.
Op 12 mei is het ook Wereld ME-dag, de Dag voor lijders aan het Chronisch Vermoeidheid Syndroom/
En laten we de Landelijke Bescherm je huid-dag niet vergeten. Want die dag wordt georganiseerd om een grotere bewustwording te creëren voor de gevaren van de zon.

Maar nee, het schijnt ook de Dag van de Verpleging te zijn. Op die dag wordt wereldwijd herdacht dat Florence Nightingale op die dag werd geboren in 1820, nu al weer 192 jaar geleden. Miss Nightingale wordt ook wel de ‘grondlegger’ van de moderne verpleegkunde genoemd.

Waar ik moeite mee heb is dat wij in Nederland denken dat we de onschatbare bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de welvaartsstaat  af kunnen kopen met een dagje aandacht. Twee jaar geleden schreef ik al een cynisch blog over de Dag van de Verpleging. De toenmalige premier Balkenende bracht chocolaatjes naar het Bronovo-ziekenhuis en in zijn kielzog nam hij Sabine Uitslag mee.

Wat zal het dit jaar weer worden?
NU91 heeft voor haar leden een goede slag geslagen door het tweemaandelijkse ledenblad Zorg Anno NU te combineren met het vakblad Nursing. Vakbonden vallen over elkaar heen om zich sterk te maken voor een goede CAO VVT.

Op veel plaatsen zullen de gebakjes, chocolaatjes, symposia en bloemetjes synoniem zijn voor de obligatoire “dank-je-wels’ van de organisatie.

Maar wordt het nu dan echt eens tijd voor kwaliteit van zorg, waar wij de mond van vol hebben, maar waar wij nog steeds niet naar – kunnen?! – handelen? En nemen wij met ons allen dan ook die verantwoordelijkheid, zodat we onze beroepstrots met recht weer eens kunnen uitdragen?

Ik krijg graag cadeautjes. Maar niet alleen op een speciale dag, zoals je eigen verjaardag of de Dag van de Verpleging. Ik word liever het hele jaar door verrast met dankbaarheid, genegenheid, een compliment, een waarderende glimlach en een overheid die de juiste keuzes maakt als het om investeren en bezuinigen gaat.

Als dat nou eens lukt in het komende jaar
, dan mogen ze van mij 12 mei gelijk afschaffen. Hoeven de bobo’s in gezondheidsland zich niet meer druk te maken over hoe ze ons dit jaar weer eens met een schijntje zullen afschepen op 12 mei, maar krijgen we het hele jaar door de waardering waar we recht op hebben!

30 REACTIES

 1. Bij ons weer precies andersom als bij Natasja, de gebakjes op maandag. Ik heb wel gewerkt op 12 mei en was ook een echte “lady with the lamp” als nachtvlinder. Kwam er ’s maandags uit dus heb ook niets mee gekregen van alle “feestelijkheden”. Ben heb erg met Jos eens.

 2. Lees alle reacties
 3. Helemaal mee eens. Ik hoefde niet te werken op 12 mei, maar heb dan ook helemaal niets van die dag meegekregen. De gebakjes waren maandag al op. En terwijl ik het verdere jaar ook hard werk als verpleegkundige. Het zijn de patienten die je werk waarderen.

 4. Ik ben blij dat er toch verschillende mensen kunnen appreciëren dat we die dag even extra bedankt worden, want we krijgen doorheen het jaar wél dankbaarheid, maar je moet het willen zien, hé. En voor die soms stilzwijgende dankbaarheid, daar heb ik in de tijd het beroep voor gekozen. Meer moest dat niet zijn. En bij ons, in het Belgische Mol wordt het de dag van de zorgverlener genoemd. Op die manier wordt elke discipline opgewaardeerd!

 5. herkenbaar dat afschepen met presentje. Stelt niets voor. Dat geld kunnen ze beter besparen en aan de zorg besteden. maar dat kan de werkgever zich nu weer op de borst kloppen als hij denkt met prullaria goed te doen.
  Zelfde ritueel als met een kerstpakket. Als het echt uit je hart komt dat je dat geeft (en niet omdat het moet), maak je er meer serieuzer werk van. en inderdaad is dan een structurele waardering door het jaar nog veel belangrijker ipv op elk foutje vitten.

 6. Ik ben trots op mijn beroep, en trots op mijn collega’s. Ik hoop dat ik dat vaak genoeg tegen hun zeg, ook buiten de dag van de verpleging om. Florence stelde zich ook niet afhankelijk op van werkgevers, had ze dat wel gedaan, dan had het ook nog decennia geduurd voordat ons beroep professioneel startte. Flauwe kado’s van werkgevers? Stuur ze terug en maak zelf wat van de dag!

 7. Verpleging is een vak maar zolang er niks van een soort ‘roeping’ aanwezig is wordt het vak niet alleen door de overheid uitgehold maar ook door de verpleegkundigen zelf. Betrokkenheid, empathie en mededogen voor de patiënt is minimaal nodig om een goede verpleegkundige te zijn en dat mis ik de laatste tijd nogal eens bij mijn collega’s.
  Dat er 1 dag per jaar aandacht voor het vak is, vind ik prima. Niet om afgescheept te worden met een presentje maar om iedereen even bewust te laten zijn dat zonder ons er geen gezondheidszorg zou zijn. Dat er waardering is voor het feit dat wij het soms ondankbare en vaak heel dankbare werk kunnen en willen doen en dat dat niet altijd een makkelijke baan is. Dat er ook een financiële waardering tegenover mag staan ben ik het mee eens, maar zonder Dag van de Verpleging verdwijnt de aandacht nog sneller, ben ik bang. Houden dus!

 8. dat het een roeping was in de tijd van Florence begrijp vlgs mij zijn er heel weinig over die ook zo denken.op curcao bestaat er al jaren een discussie over nieuw ziekenhuis we moeten gewoon goed betaald worden en er moet een nieuwe ziekenhuis komen dan pas waardeer je mijn beroep waar ik hard genoeg werkt onder 3 de wereld omstandigheden.

 9. Ik ben het helemaal met Jos eens, het is niet negatief bedoeld, maar het vak is de laatste jaren helemaal uitgehold, doordat we voor de overheid alles inzichtelijk moeten maken, wat een hoop papierwerk, tijd en geld kost, die we niet kunnen besteden aan onze clienten, het wordt tijd dat we die flauwekul eens af gaan schaffen. Gelukkig heb ik een werkgever die dit wel begrijpt, en ons ook het hele jaar door wel waardeert, maar ook hij moet voldoen aan de eisen die de overheid stelt. Het wordt dus tijd dat wij als verpleegkundigen/verzorgenden de kont tegen de krib gooien en niet meer alles pikken van de overheid! Dus bij de komende verkiezingen maar eens goed kijken waar je op stemt.

 10. Heel veel van de onderstaande reacties zijn typisch a la Florence Nightingale en dus verbaast het me niets dat die haar geboortedag willen vieren met een dag van de Verpleging. Maar hoe zielig zijn we nou? Waarom moeten wij waardering en complimentjes krijgen? Moeten er dan ook dagen komen van de Vuilnisman, de Automonteur, de Vertegenwoordiger/ etc??
  Mijns inziens niet. Wij moeten gewoon goed betaald gaan worden voor het werk wat we doen. Waardering, van leidinggevenden of cliënten, helpen me niet mijn huur of hypotheek te betalen.
  Verpleegkunde is gewoon een vak en verpleegkundige een beroep, dat iets beter beloond dient te worden. De rest er omheen is ouwe versiering uit de tijd van Florence, toen verpleegkundige zijn nog een roeping was. Dat is verleden en moet verleden blijven!

 11. Ik werk al jaren in de gehandicaptenzorg, ben als Z-verpleegkundige opgeleid. En ja ik weet het, wij worden dan niet als ‘verpleegkundigen’ gezien. Tja, dus waardering uit mijn eigen beroepsgroep is er al niet….. Van mijn werkgever krijg ik het gelukkig wél. Mijn leidinggevende laat weten dat ze merkt dat ik langer doorwerk, mijn inzet waardeerd. ál onze 15000 (!) medewerkers hebben deze week een presentje gekregen en gelukkig NIET alleen de mensen in het primair proces. Je doet het namelijk SAMEN voor de cliënt. En ja ik weet dat het werk zwaar is, maar je weet ook waar je het voor doet. Dat wil niet zeggen dat we niet critisch moeten blijven en de beslissers achter hun bureau (lees= Den Haag) moeten blijven voeden met informatie en de knelpunten van alledag. Maar dat gemopper altijd, daar krijg ik ook wat van!

 12. Ik heb een tijdje in Mongolie gewerkt, als verpleegkundig trainer. En daar was het beroep van verpleegkundige nog ontzettend laag aangeschreven. Maar 12 mei werd geweldig gevierd! Er was (en is) een groot feest o.a. om meer bekendheid te geven aan het vak. En om zo mensen te laten zien wat ons vak inhoudt! Zo kunnen we het hier in Nederland ook vieren! Niet afwachten, maar zelf groot feest vieren op deze dag waar we trots op moeten zijn!

 13. ja..dat zijn zo van die dagen die passeren gewoon.
  Dit jaar in het onderwijs in Verpleegkunde valt er bezuinigen..het is zaterdag..:)
  Ik begrijp dat niet de verpleegkundigen zelf, maar patienten en werkgevers uit de hoek moeten komen.Het zou eerder een bezinningsdag dan een feestdag moeten zijn..dankbaarheid claimen..?Complimenten vissen?
  Waarom zouden professionals dat doen?
  Ook Florence Nightingale werd eens geboren..in die periode was het bij de medische wereld al bekend dat de zorg wel wat zou zijn voor “the poor creatures”..”even for the sake of the emolument” uit de hogere middenklasse.Kwam altijd goed uit.Je kwam nog eens een arts tegen,je leerde zorgen,niet bang van vieze handen(goed voor opvoeding en kinderverzorging)en anders verveelde je je rot.
  Dus dan maar de zorg in
  Van mij mag het weg.Maak er een een verplichte bijscholingscursusdag van,of zo

 14. Inderdaad Jos, ik ben het helemaal met je eens! Zouden we de waardering voor ons beroep het gehele jaar maar krijgen! Wanneer we iets goeds doen, een beter salaris, complimenten van de manager op de werkvloer… Dat zou pas echt een mooi beroep van ons werk maken, toch?

 15. hoi Jos
  Wat ik vervelend vind is dat wanneer je een klein foutje maakt, ze ( lees teammangers ect) er als de kippen bij zijn om te vertellen wat verkeerd ging en wat je beter had moeten doen. als je iets goeds doet en dat is gewoon eeeerrrrrgggggg vaak hoor je ze zelden. zelden zal er gezegd worden Gho dat heb je prima opgelost of geregeld of als je dat anders had gedaan dan zou het fout zijn gelopen, of wat fijn dat je wat langer bleef, of is jouw dag niet te lang, of….. als daar eens wat meer op werd gelet dan zou het iedere dag een dag van de verpleging zijn. Kortom: waardering, simpele waardering, een compliment geven kan toch niet zo moeilijk zijn. gelukkig heb ik de clienten nog waar ik veel waardering van krijg , waardoor ik iedere keer weer met plezier naar het werk ga.

 16. hoi Jos
  Wat ik vervelend vind is dat wanneer je een klein foutje maakt, ze ( lees teammangers ect) er als de kippen bij zijn om te vertellen wat verkeerd ging en wat je beter had moeten doen. als je iets goeds doet en dat is gewoon eeeerrrrrgggggg vaak hoor je ze zelden. zelden zal er gezegd worden Gho dat heb je prima opgelost of geregeld of als je dat anders had gedaan dan zou het fout zijn gelopen, of wat fijn dat je wat langer bleef, of is jouw dag niet te lang, of….. als daar eens wat meer op werd gelet dan zou het iedere dag een dag van de verpleging zijn. Kortom: waardering, simpele waardering, een compliment geven kan toch niet zo moeilijk zijn. gelukkig heb ik de clienten nog waar ik veel waardering van krijg , waardoor ik iedere keer weer met plezier naar het werk ga.

 17. Vorig jaar 12 mei, kregen we als afdeling een zakje supermarkt toffees met een post it erop met felicitaties. De secretaresses kregen een dagje uit met midget golf ofzo op hun feestdag. Ik wil maar aangeven waar de nadruk ligt: die secretaresses werken de hele dag met zogenaamd ‘hoger personeel’ als artsen en managers en verdienen iets extra’s. De verpleegkundigen die met de clienten werken mochten op die dag ook nog eens invallen om het werk van de secretaresses over te nemen. Dit klinkt negatief en ontevreden maar mijn werkgever laat in niets meer merken dat verpleegkundigen gewaardeerde medewerkers zijn en dus mogen ze van mij deze zogenaamde feestdag ook vergeten. Er zullen werkgevers zijn die hun werk beter doen, maar ik kom ze in de zorg steeds minder tegen.
  En tussen twee haakjes: Een vriendelijke en oprechte opmerking van mij op de bedrijfswebsiteb waarin ik mijn waardering uitsprak voor die heerlijke toffee werd opgevolgd door een bezoek van een kwaliteitsverbeteraar die wilde weten waarom ik de geste niet waardeerde. Veel van de managers en leidinggevenden begrijpen niet meer hoe je als verpleegkundige de laatste jaren je werk moet doen. Het is vaak geen feest meer maar overleven en je best doen voor de clienten.
  Dus niet meer vieren maar bedenken hoe mooi het werk als verpleegkundige zou kunnen zijn.

 18. Wat is jou bijdrage dat het gaat lukken in 2012?
  en dan nog is 12 mei toch een mooi vast moment om samen even stil te staan bij ons beroep! Buiten alle mooie momenten van de dag
  want die maak je zelf omdat ze ontstaan uit jouw aandacht en werkelijk contact met de ander.
  Ik wens je een heel mooi 12 mei!

 19. Denk je nou echt dat afschaffen van die dag van de verpleging helpt om hele jaar positieve aandacht te krijgen? Zoek jij maar een andere werkgever die zorgt dat je die waardering krijgt het hele jaar door. Ik werk er bij zo een in de wijkvepleging. Ik zal de naam niet noemen, is niet nodig verwacht ik, groetjes Jos

 20. Helemaal mee eens, een dag van waardering is geen oplossing voor de obstakels waar verpleegkundigen en verzorgenden iedere dag tegenaan lopen. Een dag als morgen moet dan ook gebruikt worden om landelijk aandacht te vragen voor de problematiek; ik denk dat we dat allemaal liever hebben dan een doos chocolaatjes of zo’n minister president over de vloer.

 21. Ja inderdaad Jos.Ik werk als zzp’er en krijg heel weinig betaald in geld maar de dank, vaak onuitgesproken, omdat ik iets extra’s doe waar ze niet op gerekend hebben, die arm om hun schouder als ze eens uit willen huilen en ik er gewoon voor ga zitten.
  Dat extra telefoontje naar de huisarts of de specialist dat ze zelf niet durven maar als ze wel graag een antwoord op hun vraag zouden willen, dat is mij duizend maal meer waard. Me blijven bijlezen, bijscholen waardoor ik ze een antwoord of praktische hulp kan geven. Dat is de slagroom op de taart en niet dat verplichte gebakje van de directie. Dat doet me net zolang iets totdat het door mijn keel is.Dat gebaar of die uitdrukking op het gezicht van mijn patient, dat blijft me heel lang bij en maakt me blij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.