Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dat zoek ik even op

'Ik weet het niet, maar ik zoek het even voor u op'. Vroeger dook je na zo'n vraag in de boeken, nu surf je online om je informatie te vinden.

ICT in de zorg, we kunnen niet meer zonder! Zaken als  zorgtijdregistratie via de PDA, elektronische zorgdossiers, digitale wondfotografie, het is al bijna gemeengoed geworden.

Hoe anders ging dat vroeger! Toen ik in 1979 met de opleiding begon, heb ik een klein klappertje gemaakt dat in mijn uniformjas paste. In die klapper – op alfabetische volgorde – stonden allerlei zaken die voor mij moeilijk te onthouden waren, maar wel belangrijk konden zijn. Zo had ik bijvoorbeeld een compleet overzicht van de twaalf hoofdzenuwen paraat. Of had ik de werking en bijwerking van diverse medicijnen als chloordiazepoxide en carbamazepine opgeschreven.

In de loop der jaren kwamen daar zaken bij die ik leerde tijdens mijn opleiding tot kinderverpleegkundige en IC-kinderverpleegkundige.

Sinds kort heb ik alle informatie die voor mij van belang is, opgeslagen in een iPad, de trendy tablet van Apple. Mijn boek met alle richtlijnen rondom de palliatieve zorg kan op de boekenplank blijven staan, want de richtlijnen zijn online beschikbaar. Het omrekenen van de dosering van orale morfine naar een subcutane toediening kan via een App, een toepassing die op mijn iPad staat.

Als een cliënt vragen heeft over hoe iets anatomisch werkt, start ik de anatomische atlas op en laat ik dat zien.
Vragen over de bijwerking van bepaalde zelfzorgmedicatie kan ik beantwoorden door te zoeken via Zelfzorg. En zo zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken…

Nu ben ik een echte gadgetfreak als het gaat om het gebruik van nieuwe elektronische toepassingen. Maar ik zie ook heel duidelijk de voordelen die de gadgets kunnen hebben voor de kwaliteit van de zorg. Geef ons in de thuiszorg maar een laptop of een tablet, zorg voor een goed beschermd elektronisch zorgdossier en we kunnen nog effectiever zorg plannen en leveren!

Maar ja, daar zal bij ons wel geen geld voor zijn…. Of is dat bij jullie organisatie anders?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.