Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Balkenende-norm

De thuiszorginstellingen in Nederland liggen weer eens onder vuur. Volgens een onderzoek van de SP ligt bij 40% van de instellingen het salaris van de bestuurders ruim boven de Balkenende-norm.
De Balkenende-norm

En dat is schandalig, vindt de SP, en met hen een groot deel van politiek Den Haag.
Wat is nou precies die Balkenende-norm? Ooit heeft de politiek geroepen dat het salaris van de premier de bovengrens zou moeten zijn voor bestuurders in publieke functies. De discussie hierover is nog niet echt gevoerd, ook al wil de Tweede Kamer door een wet gaan bepalen dat die norm (€ 186.000) de bovengrens is voor bestuurders in de zorg. Want de thuiszorg is een publieke functie, vinden veel politici. Dezelfde politici willen dat er door de marktwerking wel sterk bezuinigd wordt. De zorg moet commerciëler, hoor je dezelfde politici denken.

Nou zit ik zelf met mijn bruto jaarinkomen op voltijdsbasis nog ruim  € 120.000 onder de norm, maar toch vind ik de discussie over de Balkenende-norm een onzinnige discussie. Waarom hanteren we het salaris van de minister-president als bovengrens? (Hij verdient zelf trouwens veel minder dan zijn ‘eigen’ norm.) Waarom ligt de norm niet op € 150.000 per jaar, of op € 250.000? En waarom mag er in het bedrijfsleven wel meer verdiend worden?

De winstuitkeringen bij multinationals zijn soms vele malen hoger dan de Balkenende-norm. Daar bemoeien we ons toch ook niet mee? Natuurlijk: in een ideale wereld zou iedereen evenveel verdienen, en het geld zou best eerlijker verdeeld mogen worden, maar dat is een utopie!

Ik heb een voorstel aan de politici in Den Haag. Laten ze zich eerst eens druk gaan maken om de zaken waar het werkelijk om gaat: een betaalbare gezondheidszorg voor iedereen, waarbij elke werknemer adequaat wordt betaald voor zijn of haar inzet. Hou eens op met het verzinnen van steeds weer nieuwe regeltjes (zoals de ZorgZwaartePakketten) die er alleen maar op gericht zijn om te bezuinigen.

Gebruik je energie eerst daarvoor, en ga daarna eens een discussie aan of een Balkenende-norm de Haarlemmerolie zou zijn waarmee we de thuiszorg weer gezond kunnen krijgen. Ik denk dat daar wel wat meer voor nodig is…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.