Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De CAO perikelen

De afgelopen maanden ging het in VVT-land over weinig anders dan de Collectieve Arbeids Overeenkomst (CAO).

Op 22 mei jl. kwam er witte rook uit de onderhandelingsschoorsteen.
Een bereikt akkoord tussen de werkgevers en drie van de vier betrokken vakbonden wordt – naar het zich laat aanzien – positief ontvangen door de hele sector. Een – in opdracht van de CNV Publieke Zaak – uitgevoerd extern onafhankelijk onderzoek toont aan dat slechts 12% van de ondervraagden zegt absoluut tegen het akkoord te zijn. Negen van de tien ondervraagden zijn zelfs tevreden over de loonsverhoging, daar waar in andere sectoren de nullijn wordt gevolgd.

Abvakabo  stelt zich op het standpunt niet akkoord te kunnen gaan met het resultaat. En dat mag. Maar, in persberichten, op Twitter en andere sociale media worden de drie andere bonden afgeschilderd als de boosdoeners. ‘De kleine bonden’ die slechts vier procent vertegenwoordigen van de werknemers in de sector. Halve waarheden worden als feiten gepresenteerd.

Vergeten wordt dat de Abvakabo in eerste instantie een gezamenlijke inzet heeft ondertekend. Om onduidelijke redenen is deze bond vervolgens teruggekomen op de gezamenlijke inzet. De bond wilde plots met 30 kaderleden deelnemen aan de onderhandelingen met de werkgevers. Afspraken hierover werden genegeerd, waardoor het eerste overleg al snel werd afgebroken.

Vergeten wordt ook dat het laatste aanbod van de werkgevers niet voldeed aan het mandaat dat de andere bonden van hun achterban had gekregen. Na ruggespraak is die achterban alsnog akkoord gegaan met het werkgeversbod. Vervolgens is het bod neutraal voorgelegd aan de leden van de bonden.

De Abvakabo lanceert een CAO referendum, waar leden en niet-leden kunnen stemmen over het bereikte akkoord. Of je nou wel of niet in de sector werkt, je stemt telt gewoon mee. Meerdere malen stemmen is ook geen probleem, ook al zegt de bond dubbele stemmen eruit te filteren. Het onafhankelijk onderzoek in opdracht van de CNV toont aan dat de inhoudelijke afspraken in de CAO positief worden ontvangen. Ben benieuwd wat de uitkomst van het referendum is, alhoewel ik daar ook wel een idee over heb!

Diezelfde Abvakabo organiseert op 18 juni
in de Rode Hoed in Amsterdam een debat over de CAO VVT. Mijn vakbond NU91 heeft aangegeven daar niet bij te zijn. Ik kan me volledig vinden in de redenen. De respectloze houding naar de andere bonden, de halve waarheden die worden verteld, bieden voor mij geen enkele garantie dat het een echt debat wordt. Het wordt vooral een partijpolitieke bijeenkomst, bedoeld om de nieuwe vakbeweging voor het voetlicht te brengen.

Voordat er een hele polemiek ontstaat over
de halve waarheden, hier een voorbeeld. Gisteren bracht de Abvakabo een persbericht uit met de kop: ‘Recordwinsten ouderenzorg behoren toe aan werkvloer’. Ongefundeerd rekent de bond voor dat de gemiddelde winst per instelling vorig jaar wel eens vier miljoen euro zou kunnen zijn. En daar kan toch een betere CAO van worden bekostigd!

Wat vergeten wordt te melden: De wetgever heeft bepaald dat iedere organisatie voldoende reserve dient op te bouwen t.b.v. de solvabiliteit. Overschotten op de exploitatie dienen dan ook gebruikt te worden om deze reserve op peil houden. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor nieuw beleid en innovatie.

Wat ook wordt vergeten is dat veel thuiszorgorganisaties niet eens de mogelijkheid hebben om een positief resultaat te halen dit jaar door bijvoorbeeld het niet-vergoeden van werk bovenop de productieafspraken.

Kortom, het wordt hoog tijd dat de Abvakabo zich realiseert dat met stemmingmakerij de belangen van de VVT-werknemers niet worden behartigd. Afspraken met de werkgevers worden in de CAO gemaakt en niet via bezettingen van verpleeghuizen en het schofferen van collega-vakbonden.
Deze maand geven de leden van de andere vakbonden hun mening. CNV heeft al ingestemd, ongetwijfeld zal NU’91 binnenkort volgen. En sluit de FBZ zich daar bij aan.

Als de Abvakabo wil blijven meepraten
zal het bakzeil moeten halen en zich alsnog achter de CAO afspraken scharen. Niet tekenen betekent geen CAO-partij meer zijn. Vakbondsfaciliteiten krijgen de Abvakabo kaderleden  niet meer. En daar hebben de Abvakabo leden natuurlijk helemaal niks aan.

En, voor de volledigheid: ik ben tevreden over het bereikte akkoord over de CAO VVT omdat ik me realiseer dat het in deze economisch zware tijden het maximaal haalbare is. Het is aan de ondernemingsraden binnen de VVT om goede afspraken te maken over de mate waarin werktijden flexibel mogen zijn. Zij hebben daar instemmingsrecht over!

Ik ben benieuwd wat er de komende weken gaat gebeuren!

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

3 REACTIES

 1. Beste Jos, ik vind dat je wel heel erg een loopje neemt me de waarheid in je verhaal. Ik werk in een verpleeghuis in Rotterdam op de PG afdeling en kan mij helemaal vinden in het verhaal van Abvakabo. De cao die er nu ligt is dan ook echt onvoldoende. Wij voelen ons in de steek gelaten. We zien nooit iemand van NU91 op de werkvloer. Want daar ben je toch van? Jullie laten je met een kluitje in het riet sturen onder het mom van dit is het meest maximale. Wij zien elke dag dat jullie het mis hebben. Open je ogen.

 2. Lees alle reacties
 3. Over halve waarheden en stemmingmakerij gesproken:
  1. Het waren de drie andere bonden die met een nieuwe inzet kwamen. In de inzet van de drie bonden zijn de passages over werkdruk, kwaliteit van zorg en terugdringen van flex verdwenen. Ik zou zeggen, zoek de verschillen met de oorspronkelijke inzet van de 4 bonden en kijk vervolgens wat de inzet van de drie bonden is. Misschien kan de redactie die voor de volledigheid ook toevoegen?
  2. De onderhandelingen een open karakter geven door zorgmedewerkers als toehoorder toe te laten is iets anders dan deelnemen aan de onderhandelingen. Dit heeft niks met de inhoud van de onderhandelingen te maken, puur over hoe de onderhandelingen gevoerd worden. Waarom de drie bonden toen plots met een inhoudelijk andere inzet kwamen is mij een raadsel. Wellicht dat Jos dit kan beantwoorden.
  3.Abvakabo FNV vindt dat dit akkoord op vele punten tekort schiet. Dat Abvakabo FNV dit ook verkondigt kan je de bond niet kwalijk nemen. Dat de andere bonden en werkgevers niet actief alle zorgmedewerkers opzoeken is niet de schuld van Abvakabo FNV. Als er dan een eenzijdig beeld ontstaat, moet je dat eerder te raden gaan waarom medewerkers niet jouw verhaal horen ipv de andere de schuld te geven. Op het moment dat er een openbaar debat is, en je dus de “onwaarheden” van Abvakabo FNV kan ontkrachten, geeft NU’91 niet thuis. Jammer.
  En voor de volledigheid, Abvakabo FNV gaat tijdens de tour voor zorg langs verschillende instellingen door heel Nederland en vraagt wat de medewerkers van het akkoord vinden. Deze mensen werken dus allemaal in de sector en stemmen maar één keer. Uit deze “steekproef” blijkt dat het overgrote deel NEE tegen het akkoord zegt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.