Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De dag van… Anne-Marie de Jong, wijkverpleegkundige bij de Zorgcirkel

Aan het woord: Anne-Marie de Jong, "Om de juiste zorg te bieden ga je vervolgens in overleg met diverse partijen. Je zorgt er voor dat alle neuzen van het team dezelfde kant op staan. Veel verantwoordelijkheid dus en dat vind ik persoonlijk alleen maar hartstikke leuk."
Wijkverpleegkundige bij de Zorgcirkel

“Ik heb nu meer verantwoordelijkheid. Alleen maar hartstikke leuk.”

“In 32 jaar heb ik alle branches wel gehad. Ik werkte altijd intramuraal en ik wilde graag extramuraal. Door de veranderende taak van de wijkverpleegkundige is de overstap aantrekkelijker geworden. In plaats van taakverpleegkundige ben je nu meer ‘spin in het web’. Je komt naast de huisarts als eerste binnen en kijkt met een helikopterview: hoe zit het sociaal, lichamelijk én geestelijk? Om de juiste zorg te bieden ga je vervolgens in overleg met diverse partijen. Je zorgt er voor dat alle neuzen van het team dezelfde kant op staan. Veel verantwoordelijkheid dus en dat vind ik persoonlijk alleen maar hartstikke leuk.”

Ervaring
“Vanaf dag 1 merk ik dat mijn psychiatrische achtergrond van pas komt. Iedereen moet langer thuis blijven, dus ook psychiatrische cliënten. Ik herken het en schrik er niet van. Mijn flexibiliteit, inzicht in gedrag en observatie- en onderscheidingsvermogen komen op deze momenten goed van pas. Zo herkende ik bij een cliënt acht van de tien punten van een klinische depressie. Maar ook door minder ernstig afwijkend gedrag prik ik eenvoudig heen. Ik zie bijvoorbeeld welke zorgvraag er schuilgaat achter iemand die heel dwingend of veeleisend overkomt. Vervolgens ga ik in overleg met diverse partijen, bijvoorbeeld de huisarts, familie en casemanagement, zodat de cliënt de juiste zorg krijgt. Dit lukt niet altijd direct en dan moet je creatief zijn en kunnen improviseren.”

De overstap
“Overweeg je de overstap? Laat je niet afschrikken door verpleegtechnische handelingen: één keer kijken, één keer doen en je hebt het! Ook zou ik voor GrowWork kiezen, want daar krijg je een ideaal Talentprogramma. Wat ik bij GrowWork ook erg fijn vind is de ontwikkelperiode van tien maanden. Ik weet zelf na twee maanden al dat ik door wil als wijkverpleegkundige, maar het idee van een vangnet is erg prettig.”

Ook geïnteresseerd in een overstap of ons Talentprogramma Wijkverpleegkundige, Regisseur van wijkzorg? Kijk op www.growwork.nl of bel 088 33 02 300.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.