Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De dag van… Judith van Hoof, verpleegkundige niveau 5

“Mijn functie is heel divers. Als wijkverpleegkundige ben je de spil in de wijk als het gaat om zorg, wonen en welzijn. Wat mijn functie nóg leuker maakt, is dat ik vaak betrokken ben bij nieuwe ontwikkelingen. Zo zijn we dit jaar overgegaan op Omaha System als classificatiesysteem.”
Verpleegkundige niveau 5

Judith werkt als wijkverpleegkundige bij Surplus Zorg, een Brabantse zorgorganisatie. “Mijn functie is heel divers. Als wijkverpleegkundige ben je de spil in de wijk als het gaat om zorg, wonen en welzijn. Wat mijn functie nóg leuker maakt, is dat ik vaak betrokken ben bij nieuwe ontwikkelingen. Zo zijn we dit jaar overgegaan op Omaha System als classificatiesysteem.”

Pilot Omaha System

“De wijkverpleegkundigen van Surplus volgden als eerste een training Omaha, een co-creatie van Grow/Work en Surplus. In een pilot heb ik samen met een werkgroep bekeken hoe je Omaha toepast bij het indiceren. Met onze feedback is de training verder verfijnd, echt een win-winsituatie. Omaha dwingt je tot verpleegkundige diagnoses in plaats van medische. Dat iemand diabetes heeft, is vaak niet het echte probleem. Wél dat de cliënt de insulinespuit niet goed hanteert of verkeerd doseert. De cliënt is dan beter af met tijdelijke, professionele instructies om de medicatie zelf toe te kunnen dienen.

”Meer met minder “Wat de cliënt van Omaha merkt? Dat is een eenduidige aanpak, op basis van zijn problemen en doelen. Ook het ‘ontzorgen’ zal merkbaar zijn. We activeren de sociale omgeving en de mantelzorg. Daarnaast motiveren we onze cliënten om zoveel mogelijk zelf te doen. Hierdoor ontstaat een grotere zelfredzaamheid. Van ‘zorgen voor’ gaan we naar ‘zorgen dat’, waardoor we meer cliënten kunnen bedienen. Meer met minder dus. Het is heel goed dat Surplus investeert in trainingen en het werken met Omaha. Door gebruik van eenduidige taal, kom je vanzelf tot een goede verpleegkundige diagnose.”

Lees meer over de training van Omaha System op http://www.growwork.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.